Powered by Blogger.

Appreciate them~ thanks.

Tips: how to mend your broken heart ;)

>> Saturday, December 18, 2010

eceh. title gempak takleh blah. bunyi dah macam selalu sangat di robek2 hatiku smpai boleh buat tips on how to mend a broken heart. broken bersunggoh2 bunyinye.


Love is a mess?? gambor nie yg kate. aku takkk~ hehe


tapi aku nak mintak maaf awal2 la sbb tips nie bukan atas hasil kajian terhadap satu ratus org ke, satu ribu org ke, apetah lagi terhadap satu Malaysia. no no no no~ tapi, ia hanyalah terhadap satu org sahaja, iaitu hanyalah aku dan diriku. iya. diriku. kerana diriku begitu berharga :)


sebenarnye, bukanlah tips sgt pon. cuma nie mungkin cara aku deal ngan kekechiwaan itu. beb. kalau org lukakan hati kau, kalo org khianati kau, kalo org mpermainkan kau smpai kau rasa kau lah org paling bodoh kat dunia ni, takkan tak de rasa KECEWA langsong kan? terluka apatah lagi. BROKEN? lagiiii lah. ingat hati macam game ke? ade token untuk pulihkan balik broken tu? eh. wujud ke game token macam tu? kalo men amek2 bear yg sure tak dpt tu, adeee lah. baik aku men racing keta kan. lagi best.


baiklah. kembali kepada keBROKENan hati kita tadi.


faktor memang banyak. dan kadang2 faktor tu tak terjangka pon. dan ya, sometimes faktor itu tak boleh di elak pon. mungkin.


tapi mcm mane korg deal ngan kekecewaan tu? tu yg penting. mungkin korang ada cara korang. tapi aku mcam ni lah;

1...
2...
3....
4...
5??


ish. ape nie soffea? main2 plak. org dah lah tgh broken heart nie. u break my heart even more la soffea!jangan majuk please. nti aku tmpal cmnie eh.


hehe. sbnrnye terpulang dengan cara masing2. kalo korang rasa korang selesa untuk menjerit atau nangis puas2, buatlah mcm tu. elok ape menangis nie. cuma, jangan keterlaluan. nasib lah airmata tak pandai nak habis kan. kalo tak, tiada lagi air mata dapat ku tangiskan lagi lagi dan lagi lah untuk hal2 yg lebih bermakna kelak ;)


tak comel la kalo nangis. so, jgn nangis salu.
+sayangilah airmata anda setiap hari+



dan yang penting, walau cara korang macam mana sekali pon, tolonglah jangan menambahkan lagi kesengsaraan diri dengan tindakan yg tak masuk akal. telan panadol sepapan la.. nak toreh tangan ngan pisau lah.. p jalan merayau2 malam2 la.. sorang2 plak tuh. bahaya tau mcm tu. tolonglah sayangi diri sendiri. kalo tak sayang diri sendiri pon, ingat lah mak n abah juga family anda ye. kawan2 juga. ramai lagi yg sayangkan korang n hargai korang. setakat putus cinta, ape la sangat kan~ hahaha.


aku ckp macam senang kan.. tapi aku tahu, seriously susah gila. coz i am not excluded in this situation ya. i am included. i have gone through all these. some experiences. dan skrg, alhamdulillah. i've become much more better. cuma nak harap hati itu cantik seperti dulu, tidak lah kot. mungkin bukan masanya lagi untuk betul2 'terbalut' dengan cantik. sabarlah. Allah Maha Kuasa.



dan ya, cara yg paling berkesan sekali ialah mendekatkan diri kepada Allah. macam mana?

1- solat.
solat memang menenangkan. tambah lah lagi dgn solat taubat. Allah beri kita ujian mcm nie sebab Dia sayang kita. Dia nak kita sedar atas kesilapan yg kita lakukan, yg mungkin kita sendiri tak sedar langsung. yg mungkin kita sendiri anggap mudah. alaaa... dosa kecil je.. tapi dosa kecil tu lah yg selalunya membawa kepada dosa yg besar bukan? bersyukurlah sbb kita diberi ujian ini, kerana Allah sayang kita. Dia bantu kita untuk sedar dn kembali ke pangkal jalan~





2-Doa dan Al-Quran
doa itu senjata mukmin. Allah sentiasa mendengar permintaan hamba2Nya. cuma kita yg perlu lebih bersungguh2 dlm setiap doa yg kita panjatkan. mengadulah segala kesusahan denganNya. mengadulah segala kesakitan padaNya. pasti Dia mendengar. dan pasti, Dia amat memahami, kerana Dia, Allah yg Maha Mengetahui segala sesuatu.
dan ya, daripada dok sedih2 mengenang nasib, menangisi benda2 yg lepas, baik duduk baca al-Quran kan. lagi best kalau baca al-Quran yg sekali ngan tafsir tu. tambah ilmu. jiwa tenang. ayat2 Allah adalah penawar terbaik~




3-Membaca
bukan membaca Ujang ye. ish. org dah la sedih2 nie. Ujang nie buat lawak plak. takde masa lah nak gelak!! tak pasal2 kan salahkan Ujang. so, carilah buku2 motivasi yg berkaitan dgn agama. InsyaAllah. sangat2 membantu. kalo mcm mata dh bengkak sgt sbb nangis puas2 kan tadi, takpe. takyah susah2 p shopping mall pakai shades sbb nak cover mata. cari je article kat internet. banyak wooo. kan iklan dh bgtau. dgn jalur lebar, semua dapat (sila ikut nada yg betul) :)
iluvislam is the best. situ banyak sgt article yg membina. rajin2 lah ke sana. selalu :) dah la dpt tenangkan hati. dapat pulak tambah ilmu kan. untungnya kita ;)




4-Pergi~
tak. tak. bukan suruh pergi bunuh diri ke ape. astaghfirullah. nauzubillah min zalik. jangan sesekali terpikir mcm tu k korang. jangan sesekali biarkan nafsu kuasai akal. nehi nehi tumse nehi hey! Jangan tau korang. berdosa besar.
aku maksudkan, pergi lah majlis2 ilmu. yg ada ceramah agama. lagi bagus sebokkan diri dgn cara mcm nie kan. janganlah pergi tempat2 yg tak sepatutnya. itu tidak akan membantu langsung. tapi kalau membantu menambah dosa, memang iye. huhu.
Jadi, busy2 kanlah diri selalu di surau atau masjid. buat gotong royong ke kan. dpt pahala :)




iye. sume nie memang susah. nama pon ujian bukan? kite dok exam pon bukan main lagi dok study mcm hape je nak jaga pointer la sume tu. tapi ujian Allah nie tak perlu kite study dulu2 pon. perlu kan asas agama yg baik. ilmu di dada. uniknya, sambil kita lalui ujian itu, smbil tu kita belajar tentang kehidupan ini. dan yg penting, belajar untuk menjadi yang lebih baik. kalau tidak, kita tidak akan jadi diri kita yg sekarang ini.



memilih n membuat keputusan itu sangat penting. doa lah selalu, agar sentiasa diberi petunjuk Allah. supaya dapat lalui setiap ujian dengan kental, dn tidak terpesong. ingat, Allah tidak menguji hamba2Nya melainkan sesuai dengan kesanggupan hamba2Nya (al-Baqarah,286). Dia uji kita sebab Dia tahu kita dapat lalui semua itu. pilih lah jalan yg betul. semoga setiap ujian akan mendekatkan lagi kita kepadaNya. InsyaAllah~





tips yg paling penting sebenarnya ialah;

SABAR dan REDHA.

sabar dengan ujian, redha dengan segala yg telah ditetapkan oleh Allah. He knows the best for us. semuanya ada hikmah yg tersembunyi. sedikit2 Allah akan tunjukkan pada kita.

dan alhamdulillah, setakat ini, aku dh temui hikmah di sebalik ape yg telah aku lalui. dan ya, aku sangat bersyukur diuji begini. walau dahulunya amat sakit dan perit, tetapi percayalah, aku semakin berusaha untuk menjadi yg lebih baik dr sebelum2 ini. kesakitan itu mengajar. keperitan itu mendidik, bahawa sesungguhnya, Allah amat menyayangi hamba2Nya. bersyukurlah kerana kita tergolong dalam hamba2Nya yg diuji, yg masih dipandang olehNya.. alhamdulillah. dan haruslah sentiasa istiqamah n memajukan diri. insyaAllah~


so, u all out there. bila anda kecewa, dalam apa pon, paksalah diri anda untuk dekat kepadaNya. kurangkan berimaginasi. kurangkan meratapi. mengadu hanya padaNya. Allah Maha Mendengar :)





in everything, it needs time to heal it. make it short. you have an authority to do so. but make sure 'the result' is in a good quality :) chill~



22 comments:

nas December 18, 2010 at 10:25 AM  

nice tips..cuma aku kurang amalkan kalau ngah kecewa aku bersolat n berdoa..patot la aku masih kecewa lagi nih..hahhaa
tapi aku slalu baring n termenung sejenak..hu3...


SuBjek pendidikan seks kurang sesuai diajar di peringkat sekolah

soffea December 18, 2010 at 11:38 AM  

thanks nas :)

huhu. biase lah kan, manusia.. kalo susah selalu cari Allah.. mcm aku. tapi pasni aku harap aku sntiasa istiqamah la...

ko kene try nas. insyaAllah tenang :)

Hana Faza-same person December 18, 2010 at 12:19 PM  

good tips..

masa akak broken dulu, akak fikir, wat apa nak sesakkan fikiran..org sana hepi2 aje..

so pas tu akak work out dan try ubah semua cara akak berfikir, penampilan dan imej dan pencapaian kerjaya/studi

last2 meleleh air lior mamat tu tgok perubahan akak..hahahha

tp apa pon semuanya jodoh di tangan Allah,kan?

akak boleh memaafkan tp takkan pernah melupakan..heheheh

enyheartsdiamond December 18, 2010 at 2:01 PM  

masa hati berkecai dulu, eny rsa mcm nak travel je :')

echah mashuri December 18, 2010 at 2:15 PM  

haihhh..macam terkena di btg idung echah je.ahaha..
btul la sis..sllu bila nak hilang je dtg balik.kdg2 penat dah nak fikir.huhuh..
tapi tips nih buat echah gelak la..huhuh

nehi nehi tumse nehi hey!
haha..sempat pulak buat lawak!;pp

mR.sYaH December 18, 2010 at 2:19 PM  

xpernh lg kecewa dlm bercinta...
sakit sgt ker?? hehe..

tapi tips tu mmg betul bila kita kecewa...

maCy December 18, 2010 at 6:09 PM  

stuju ngn nas. haha
tp xleh byk pikir la senanye. seday je nati~

Nurulbadiah Lai December 18, 2010 at 6:19 PM  

thanks syg for the entry..
nurul nti klu hati kacau ke ape..leh la refer kat entry ni

Raji berkata December 18, 2010 at 7:14 PM  

huhu kdg2 sabar tuh bkn perkara yg mudah owh x.x"
tapi nak xnak kita kena juga bersabar dan cuba overcome kesedihan kita tuh..
dekatkan diri dgn Allah kan?

thx for sharing owh~ ;D

Zara Affendi December 18, 2010 at 8:01 PM  

Memang sangat payah bila nga broken heart ni kan. haih~ tapi ade r gak tenangkan aty dengan tips kat atas. huhu. :)

soffea December 19, 2010 at 2:29 AM  

sis hana:

tahu pon die nak terlopong kan. tu lah. hidup ni sbnrnye indah. terletak pada kita yg perlu mencoraknya kan kak :)

sy pon nk buat mcm akak jgk la.. berkobar2 nie nak smbung blaja. hehe.

suka yg last tu kak. tapi sy pulak susah untuk memaafkan n tidak akan melupakan. i mean segala kecurangan tu. maafkan akan. tp lambat.

berubah soffea. hehe.

soffea December 19, 2010 at 2:30 AM  

eny:

travel pon bagus jugak. we need some spaces for ourselves sbnrnye kan :)

soffea December 19, 2010 at 2:32 AM  

echah:

nehi nehi hey. sis ni bajet mcm pro je dok kecek hindi kan echah. pdahal hentam je. hehe.

yup. betul. susah nak lupa. mcm sis la. even dh 2 tahun pon, still, kalo ingat, akan sakit hati. tu lah pentingnya kan dekatkan diri kpd Allah. cuma kadang2 tu emosi jugaklah. biasalah~ pompuan. haha. tengok. salahkan jantina plak :P

soffea December 19, 2010 at 2:34 AM  

mr. Syah:

iye. best lah. takpe. aku doakan ko bahagia dgn die selalu ya. insyaAllah. kesakitan tu depends macam mana putus cinta tu. kalo pasal kene tipu n curang tu, mmg sakit la. huhu.

thx for the compliment syah :)

soffea December 19, 2010 at 2:35 AM  

macy:

betul. lagi banyak pk, lagi sedih. pastu sakit hati. pastu emo2. kankan. huhu.

soffea December 19, 2010 at 2:36 AM  

nurul:

nurul syg :) miss u :)
thanks ya for the compliment.

tips yg common je nie. hehe.

soffea December 19, 2010 at 2:38 AM  

Raji:

yup. sgt setuju. sabar itu bukan sesuatu yg mudah. sbb tu Allah uji kita dengan pelbagai ujian supaya kita dpt didik diri menjadi lebih penyabar kan? insyaAllah~


u r most welcome :)

soffea December 19, 2010 at 2:38 AM  

zara:

yup. kdg2 hilang arah tuju. tah ape2 tah. tapi betul lah. Allah sahaja yg dpt mengubati kesedihan kita~

adrinaqamarina December 19, 2010 at 3:17 AM  

setuju je dengan tips sume ne.

harus beri diri sedikit ruang nak lupakan dye, beri hati masa nak heal.

takes time kan?

chill la. cinta datang cinta pergi kan? hehe. but the memory remains~

zOuL_iMMe December 19, 2010 at 4:21 AM  

hati siapa yang tak berparut kan, tapi well, at least boleh sembuh..
nice tips, tapi kalau aku, aku akan sibukkan diri dengan benda yang aku suka and paling penting, kawan kawan. or family.. kan?

soffea December 19, 2010 at 5:18 PM  

adrina:
yup.setuju. cinta dtg dan pergi kan. cuma doa yg terbaik. insyaAllah..
chill :)

soffea December 19, 2010 at 5:19 PM  

zoul:

parut tu susah nak hilang. even parut kat kulit pon lama baru hilang. apetah lg parut di hati. ewahhh.. hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sila lah :)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP