Powered by Blogger.

Appreciate them~ thanks.

isu ini sgt serius bg aku!

>> Friday, October 1, 2010

salam ;)

this few days macam makin kecoh tentang video seorang akak nie kat FB. org dok share link, tag la, n what so eva. mula2 aku macam tak terniat langsong pon nak view sbb setakat video miming je, dah berlambak2 kot. tapi bile tgk description tu mention yg akak nie seorang GURU, aku pon nak jugak lah tengok. unluckily, my lappy memang dh nazak sgt. tak tahu nape takleh view any videos pon. sedih. sadis. so, aku view kat laptop my housemate, Nani.


before that, Nani ade gak cite pasal video nie. and gosip2 kat skolah die ttg GURU ini. tapi, selagi aku tak tengok sndiri, aku takleh la nak judge based on other's opinion n review kan..

so, here it goes. tadi baru lah dpt view video GURU ini. mak aih.. banyak bebeno rupenye video2 die kat youtube tu. perghhhh!!!~ macam2 lagu ade. even miming pon. n hey, guess what, Nani told me that she has her own fans. n hey, they also have their fan club group in FB. woahhh!~ macam hebat? haha.

as for me, while i'm watching all those nonsense videos, aku rasa MALU yang teramat sangat. sangat2 MALU. sebab?

1 - dia seorang wanita melayu beragama Islam yang bertudung.
-perlu ulang ayat tersebut? jelas dh kot. okay. memang org ckp, don't judge people by their appearance. betullah. tapi pada aku sendiri lah, bile kite berpakaian, itu mempengaruhi cara pembawakan diri kita. dah cantik manis bertudung, takkan nak buat perangai teruk n buruk? menari terkinja2? konon2 mcm shakira la? hey, waka waka la lu beb. sangat waka waka. wa tengok pon macam nak kaka je lu. eh, kaka tu ape? ntah. anggap je maksudnye mcm nak lempang laju2 dlm bahasa mexico. anggap je. kire mcm tu la. sgt memalukan.

2- she is a TEACHER. ok. translate, dia seorang GURU.
-GURU yg sepatutnye memberi contoh yg terbaik untuk anak muridnye. GURU yg sepatutnye boleh jadi role model untuk anak didiknye. aku tak kate aku nie sehabis role model paling BAIK yg boleh dijadikan contoh TERBAIK atas sebab seperti sopan santun, lemah lembut berbudi bahasa, juga sopan santun, lagi lemah lembut. pastu berbudi bahasa plak tu. cmpur lak lemah lembut... dah la berbudi bahasa, lagi comel plak tu. ok. stop. tipu je. tapi BETUL. aku pon tak layak nak IKTIRAF diri aku sbg contoh untuk pupils n role model terbaik. so, sila tiru saya. TAK. tapi sekurang2nya, bila kite seorang GURU yg secara tidak langsung merupakan role model kepada pupils, kene la jaga batas, BEHAVE. perangai biar elok. bukan yg jelik. ini? Nauzubillah. segan nak cerita. sgt memalukan.

consequence?

manusia. secara amnya, suka untuk judge n menilai others generally. secara keseluruhan. ape org kate, kerana nila setitik, habis susu sebelaga. mcm nie la, people start nak judge:

1) pompuan pakai tudung semua macam tu ke?
2) ala, pakai je tudung, perangai tah pape gak. org pakai tudung sume takleh pakai.
3) bla.. bla.. blaa...

see. see. susu lain gak yg rosak.

dan, org juga berkata; seekor kerbau membawa lumpur, habis semua terpalit. MAAF. sy tidak kata anda kerbau. peribahasa yg kata.

sungguh lah, kerana die seorang (yg perangai pelik?), org akan tertanya2 n make some conclusion:

1) erkk?? mcm nie ye perangai cikgu?
2) cikgu nie takde keje lain ke?
3) cikgu zaman sekarang mmg semua tak boleh pakai..
4) macam mane lah budak2 sekarang tak teruk? cikgu pon perangai pelik mcm teruk.
5) blaa.. blaa... blaa...

lihat. lihat. cikgu jugak yang salah. SEMUA cikgu.

memang tak adillah org nak judge smpai mcm tu sekali. tapi aku bukan lah nak bangkitkan isu judge m'judge nie. kite takleh nak sekat pemikiran orang. itu hak individu. tapi bila kite bawak diri dengan baik, orang takkan tibe2 nak judge yg bukan2? yg pelik2, n teruk2? haih~

so, itu semua berbalik pada diri kita sendiri. kita hidup bukan sekor2 kat dunia nie. mcm tak best plak hidup sekor2 kan? tak meriah. jadi, tolonglah jaga title yg anda pegang; no matter whoever you are, as a muslimah, as a teacher, a daughter, a wife, a friend, or what so eva; anda kena jaga itu. sebab kadang2 org lain yg terkena tempiasnya.

and for that TEACHER, harap sangat die sedar dgn ape yg die buat nie. banyak gak org dok komen2 die. yg kutuk, yg puji. semua ada. cuma aku pelik lah. kenapa ada yg puji2 n bagi semangat? macam tak relevan. kenapa? mungkin mereka nie suka melihat org lain malu? atau suka melihat org tersebut memperbodohkan diri sendiri? MUNGKIN. aku tak kata MEMANG. and MUNGKIN juga, sebab ade penyokong2 yg puji2 tu lah yg buat beliau bersemangat menghasilkan 'video2 klip' seterusnya? siap ada fan club. macam HEBAT kan? tapi tahu tak, itu semua sangat2 MEMALUKAN. nothing to impress. nothing to be proud of. sedarlah.

dan juga, die tu cikgu dekat2 sini juga. sama daerah PERAK TENGAH ngan aku. sbb tu la video die siap ade speech dlm loghat perak. dengar cerita juga, PPD Perak Tengah nak ambil tindakan. dengar sahaja lah. betul atau tidak, wallahualam. cuma aku harap, ada sesi kaunseling lah untuk beliau. ada tindakan. harap harap.

untuk kesekian kalinye, aku memang MALU tengok video die. smpai tutup2 muka nie, MALU.. serious. tak caye, tanye Nani. kan Nani kan? tak tahu lah mane hilang MALU beliau. tak salah kan ko nak melalak, menari atau ape, tapi please la, do not publish it. make it private. simpan sendiri sudah. ko dlm bilik memanglah sekor2 je. tak malu. tapi bile dh upload kat Youtube, satu dunia kott dapat tengok. satu dunia! MALUnye, YA ALLAH!~


tak dpt bayangkan mcm mane die berdepan ngan sume org. mungkin dia bangga kot. mungkin?


_________________________________________________________


aku takmo share pon link tersebut.
buat apa nak sebar2kan hal yang memalukan, bukan?
takde faedah pon.
kesian kpd beliau. aku sgt kesian.
serious. sgt kasihan.
lagi kasihan sebab beliau tidak kasihan pon akan diri beliau.



-Ya.
isu ini sgt serius bg aku.




22 comments:

Fakhrur Razi berkata October 2, 2010 at 1:04 AM  

erm..
hakikatnya mmg der nk buat kelakar ;)
tapi der pun ada batasan
sbagai perempuan ;D
ye larh der ad bjoget2 anak juga kan dlm video?

aku xtgk pun video(yeke x)
huahua

Choqchodoch October 2, 2010 at 1:50 AM  

byk buruk dr baik...fullstop

echah mashuri October 2, 2010 at 1:58 AM  

oo..echah ade tgk vdeo dia..mybe cikgu tu dia tengah kcewa kot,,,tp ntahla..jadi kesiannn la plak tgk dia ampai cmtu skali..tekanan perasaan kot tuh..haishhh..=_="

mira October 2, 2010 at 9:04 AM  

tuela..
klu cikgu bernasyid ke ape xpela kn..
tp..cikgu tu..
mcam sotttt je kak.

sot tau.bukan siot.hu.

c.a.k October 2, 2010 at 11:25 AM  

cak dah tgk siap post kan dlm fb lagi ramai budak2 fb tagged tahu?mula2 tgk mcm biasa jerk.tapi bila tgk dia dance waka waka tuh mcm terkejut gila!erk?? sebb dia paki tudung so mcm agak kurang emusakan di situ.kalau baca.ada mak ayah suruh dia stop acting mcm tuh dia cuma cakap "ada aku kesah?"gempak tak gempak kan teacher english tuh .

ngesngos October 2, 2010 at 12:04 PM  

sokong kak! fazz sokong sgt2.
faz da tgk dua vdeo die.
cukup la dua. meluat betul.

in my mind at that time,
die ni bkn takat konon2 na buat kelakar yg tak menjadi, ni mesti ade sesuatu lg parah. mcm wayar putus.

attention seeker pun tak cmni.

mebi die putus cinte kot

Wanie-san October 2, 2010 at 2:23 PM  

cikgu kena tunjuk perangai yang baik untuk pelajr2..
if dia perangai mcm tu..mesti anak murid dia akn hilang respect dgn dia...

imanshah October 2, 2010 at 6:18 PM  

Apa dia buat??hurm sama2 lah kita jaga martabat guru

soffea October 2, 2010 at 10:18 PM  

fakhrul:
a'ah. buat lawak bodoh smpai mpbodohkan diri sndiri. huhu.



choc:
yup. agree ;)


echah:
mcm mental disorder kan? agaknye lah. tapi kesian sbb cara die menangani stress tak bkesan kot. tp memalukan. huhu.



mira:
haha. iye. iye. mcm sottt tau. bukan siot. take note. hehe.

shasha October 2, 2010 at 10:21 PM  

Setuju.

Sy sendiri pon MALU tgk video2 dia.

mmg x dgr suara, miming ja. mmg pakai tudung tp terkinja-kinja, tergelek-gelek, tergedik-gedik wat video pastu tayang kat fesbuk tu elok ker?????

harap dia cpt sedar!

soffea October 2, 2010 at 10:22 PM  

c.a.k:
ha? die ckp cmtu ke? adeh. kesian kan? die rase hebat kot. pastu ade plak yg sokong die. haihh~ tu la pasal.


faz:
haha. tahu takpe. tolonglah sape2 smbungkan wayar die balik. huhu. atau tolong carikan calon suami utk die? mintak tolong. hehe.


wanie:
dgr cite, die bg anak2 murid die tgk video die tu lg. ape faedahnye? nie tak tau la betul ke tak. tapi dgr gosip2 je la. die kan artis skrg. gosip itu harus. haha.


iman:
betul. itu tanggungjawab individu. mnjaga martabat profession perguruan.

soffea October 2, 2010 at 10:23 PM  

shasha:

a'ah.. sgt setuju ngan shasha. see. sume org bijak untuk menilai baik n buruk. tapi die? huhu. kesian kan.

harap jugak. harap2.

iszieylyanziy October 2, 2010 at 11:10 PM  

nth pape jek die ni,,.,pernah gak terfikir sal tu,,tapi ase takut nk post,,akak dah post bgoslah,,cm pelik,,cikgu kot,,,jge la ckit ,,nk famous pon beragak,,

soffea October 2, 2010 at 11:23 PM  

is:
mcm dh hangat je benda nie.. buat malu je.. huhu~

♣dya aien♣ October 2, 2010 at 11:30 PM  

dya baru nk bwt entry pasal ckgu nih jugak..
ada yg sokong die..
kata nye mungkin itu cara die nk release kan tensen..
but bg dya itu menjatuhkan martabat sorg cikgu..
layak kah die d panggil ckgu kalau da mcm tu attitude die...
isk..isk..isk..
bukan ke ckgu kena bg contoh yg baek2 kt anak murid.. ;)

haidi takeAfoto October 2, 2010 at 11:51 PM  

emm bru gak tgk video tu ptg td..xtau pn..kwn yg suh tgk..die kate lawak..pas tgk td at 1st mmg ase lawak je..tp dri prasaan lawak tu jadi kesian lak..jadi malu lak..sorry la ckp cmni..

klu btul la die seorg cikgu..seolah2 mcm xdpt cukup education..

ade gak yg ckp..better die upload video cmtu dri die wat benda2 xsenonoh ke naked ke..but to me its still unacceptable..

smpn video tu personal dah la..byk lgi cara lain nk fofular

soffea October 3, 2010 at 1:00 AM  

dya:
tu la pasal. byk lagi cara lain nk hilangkan stress kot.. cara yg lebih manis. ni, dh mcm mperbodohkan diri sndiri plak. haihhh~


haidi:
agreed. it is still unacceptable. mane pergi perasaan malu die kan. huhu.

Lynn Nasir October 4, 2010 at 1:26 AM  

salam kenal,

good to hear that you did not judged other people. alhamdulillah..

soffea October 4, 2010 at 5:28 PM  

err?? what do u mean by that? i guess that u hv interpret this entry in the other side. terpulang~ i just gave my opinion. n ya, thx for the comment ya ;)

cik helena October 5, 2010 at 9:46 AM  

hehe.sorry baru dpt bace haa,,semalam mc demam.

saya buat entry siap letak kat fan page dia,tp silap ramai yang kutuk saya sebab itu kan fanpage dia.hahahah!eh tak silap pun saya tak takut pon.cume nak dia sedar diri sikit ja,.sebab teruk sangat!

saya pertikaikan dia bertudung,well memang saya tak bertudung.tp dah nama pun bertudung elok2 lah sikit perangail.bukan tak boleh buat miming tapi perlu ke terkinja2 terkangkang2?itu yang di pertikaikan.pelik kenapa ada orang minat dia.

dia penah kata dia kesal kenapa orang tak openminded?perlu ke openminded orang macamtu?pendidik pulak?so gila lah.

kalau nak di ikutkan banyak ayat yang tak sepatutnya saya nak kasik.tp kene jaga sensitiviti orang jugakk.harap dia sedar lah.sebab saya geli.

soffea October 5, 2010 at 6:50 PM  

cik helena:

owh? mcm tu sekali? mmg cm tu la kan kalo org dh minat, nk protes habis2an. kite nk sedarkan pon tak boleh dah.. tak pe la.. biarlah. hehe.

salute la kat u, cik helena. hehe ;)

nway, skrg die sebok ckp video die tu sgt berguna untuk tlg pupils die tingkatkan self confidence. haha. mcm kelakar. banyak lagi cara lain yg lebih bagus n lebih terhormat kot.

nway, betul lah.. openminded pon ade limit kot. huhu..

i do hope die akan sedar lah.

cigu pka October 20, 2010 at 11:09 AM  

dgr akak cter pun da rs meluat...xsgup la nak tgk vdeo tu..huhu..mmg btul2 kerbau=P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sila lah :)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP