Powered by Blogger.

Appreciate them~ thanks.

rantauan dulu n rantauan sekarang

>> Friday, October 15, 2010


minggu nie memang sgt pelik kerana dilanda masalah ketidakseimbangan emosi yg agak kritikal. asyik2 nak emo. asyik2 nak emo. bertambah2 bosan. sangat bosan. emo. emo. emo. huhu.

sekarang mcm dah ok sikit. dan harapnya akan bertambah ok banyak sikit. banyak ke sikit? ckp jelas2, boleh? ok. banyak banyak. bertambah lebih banyak. jelas? HEHE.

dulu. bukan tak penah aku hidup merantau. dan ya, aku memang suka merantau. sebab tu dulu nak isi SABAH as tempat posting. tapi sebab mak macam nak merajuk, ~olololoooo comeynye mak merajuk.. hehe~ jadi, baiklah. aku posting di semenanjung sahaja lah. dengan syarat, tidak mahu balik ke Pahang. Jadi, Perak menjadi sasaran tempat untuk merantau. juga terkenal sbgai tempat santau ya di sini. oppss. cakap tu baik2 sikit la soffea!

Anyway, aku bukan lupa negeri sendiri. tapi tu lah.. cakap suka merantau.. so, memang sedang merantau lah ni. dan sangat berbeza rantauan dulu dan sekarang...

dulu. 4 tahun di sarawak. balik pon 5 bulan sekali. mengharapkan cuti lebih dr seminggu. kalo setakat seminggu, tak berbaloi nak balik. kecuali lah cuti raya. kalo 2 ari cuti pon, WAJIB balik. tapi nasib baiklah cuti raya bukan setakat 2 ari sahaja. kalo tak, rugi wooo~

dulu. bukan tidak pernah homesick macam sekarang. malah, bertambah2. tapi, sebab kawan2 ramai, huhahuha sana sini, kalo sedih pon ade yg jadi sasaran untuk diluahkan, kalo emo pon, ade org yg nak dengar, kalo nak nangis pon, ade org yg nk saksikan. eh. tak. tak. mane ade. aku, kalo nangis sorang2 je. tak suke nak kecoh2. bangun2 pagi je tengok mata dah bengkak. pastu nti sume org tau aku nangis woo.. mcm kecoh jugak je? giler malu. booo booo. sgt childish. sikit2 nangis. haha. meluah perasaan ba itu~

dulu. kalo bosan je, ade org yg same2 leh bosan ngan kite. takpon, tibe2 je plan nak kuar. "wei korang, aku bosan nie, Kuching jom~" haha. kelam kabut cari keta sewa time tu. dah la tak booking awal2, so, mmg payah sikit la. tapi berkat kesungguhan untuk mengatasi kebosanan, akhirnya, mesti dpt keluar juga. tgk niat la.. niat baik tu. hah? apakah? kalo tak dapat, dok berkumpul dlm bilik, n pastu kaco sane sini. main sepak2 sane sini, kejar2 sane sini, makan makan makanan. macam2 la. RINDUNYE.


sekarang. makin dekat, makin kuat HOMESICK nye~ makin kerap balik, makin selalu HOMESICKnya. makin tua, makin gedik menjadi2 HOMESICKnya. apa motif capslock word HOMESICK pon tak tahu lah~ tapi sekarang. takde sape nak layan homesick aku. takde. takkan nak luahkan segalanya pada segerombolan cicak di rumah ini? hey, they are my enemy! ape ni, ask for cicak's shoulder to cry? wei. geli lah!! walopun dorg salu bunyi2 cakcakcak dorg tu, tapi sikit pon tak menghiburkan aku. sikit pon tak menghilangkan homesick aku. buat aku emo ade la.. tension wei cicak banyak kat umah. dah la suke nak buang najis merata2. kotor la. wei. nie ape nie, cite pasal cicak plak? makin emo rase. see, aku mmg takleh la ngan cicak. emo aku nih.

~sambung balik. tukar mood emo sedih2 ye. bukan emo bengang2 mcm psl cicak tu~ ^^


sekarang. kalo bosan je. dok diam2 je kat sini, menahan kegeraman akibat kebosanan. pastu post kat wall FB, post kat blog, kecoh2 pasal bosan. alah, bosan je pon. tu pon nak kecoh? wei. tp nie bosan tahap serious nie. sekarang. nak bawak diri p sane sini utk hilangkan bosan pon macam bosan je. sini jauuuuhhhh la.. nak p mane je? shopping2 kat pasaraya Sakan kg gajah? haha. nak p Sri Iskandar yg takde pape tu? nak makan KFC pon jauh giler rase. pegi makan, balik tu dh lapar balik. mcm tak berbaloi? jadi dok baik2 je la aku kat sini. sangat baik. sebab takde sape2 untuk dikacau, disepak2, atau dikejar2. ape? ade? dengan cicak? woott.. woottt.. cicak lagi? sat lagi aku emo lagi kang~ HAHA.

_______________________________________________________


macam tak best je sume kan? korang bace pon mesti macam, alahai, sadisnye hidup minah nie. haha. tak. tak. sebenarnye takde la sadis mane pon. saje2 je buat2 sadis. nak2 time ketidakstabilan estrogen kan. memang begitulah keadaannya. sekarang mcm dah ok sikit. cuma macam tu la, bile kite nie tak biase dok alone, lonely2 nie, memang susah nak adapt mula2. tapi pastu ok kot. redha je la hidup macam nie kan? giler pasrah ayat..

pastu bile dh leh pk dengan normal nie, baru la nak bg semangat kat diri sendiri. be strong ya Soffea. sabar lah.. dugaan nie. kata nak merantau kan.. -contoh kata2 semangat yg bru je nak ucap arini- kalo dulu dapat posting kat pedalaman Sabah, mcm mane? electric pon gune generator. awal lagi dh tutup. lagi sadis kalo gune tenaga solar. mak aih.. giler lah tak tahu nak bayang mcm mane. org lain lagi hebat dugaan idupnye.. aku sikit nie pon nak kecoh2, nak emo2 kan.. gelakkk.. gelak sama dia. ok. fine lah. tak pe. gelak la~ ;)


whateva it is, this is LIFE. tak semua nya akan indah berbunga2 berwangi2an sentiasa. kadang2 mcm huduh bercicak2 berbusuk2 pula. HAHA. cuma cicak kat sini takde kadang2 nye.. ada je sentiasa. please.. sape nak tolong tangkap laknatullah ni? huhu~



Peace all

DON'T WORRY, BE HAPPY

senyum

^_______________^



15 comments:

iKa October 15, 2010 at 7:23 PM  

salam sis,
hahaha..sekali ika gelak sbb entri cicakkkk je..
yg emo..emo yg sis rase tu..xdapat ika nk feel nye cz stori bt cicak lagi kelas! hahaha
well sis, apa kata sis men kejor2 ngn cicak tu,men polis sntri ke..
hilang jgk bosannya..
opsss..;))

eMMe October 15, 2010 at 10:32 PM  

just a sweet ur pose soffea...u go gurl~

Cikgu Nurin October 15, 2010 at 10:42 PM  

Selamat bertugas Sofea...Perak tempat akak tu...orang perak baik kan???hi hi hi...

soffea October 16, 2010 at 8:53 PM  

ika:
salam ika ;)
hahaha. tau takpe. last2 cicak gak glamer kat entry ni. adeh.. takmo la men cmtu ngan dorg. kalo nti akak jd polis, tembak dorg, dorg mati n pupus, bagus gak tu. tapi nti sape nak kebumikan? eyww.. geli!~ hahha

soffea October 16, 2010 at 8:53 PM  

emme:
thanks yerp ;) go go. hehe.

soffea October 16, 2010 at 8:54 PM  

cikgu Nurin:
owh.. ye ke?? hehe. ya. sume baik2 kak. tidak syak lagi. hehe.

nas October 16, 2010 at 8:58 PM  

pergh..rajinnyer cikgu nie merantau..
hehehehe..best aper..ader banyak pengalaman boleh dikutip..
lagi2 dpt g sabah n sarawak..nas xpernah pun g sane taw..hehehehhehehe
hah..kan cun bila senyum :DD

imanshah October 16, 2010 at 9:15 PM  

saya mintak tukar tahun ni bukan mintak balik negeri, tapi masih di Perak, cuma daerah berbeza..

kawan2 tanya kenapa tak mintak balik kampung??

saya suka merantau

Syida Shukor October 16, 2010 at 9:29 PM  

jauhnya posting (: tapi baguslah . dapat merantau :D

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ October 18, 2010 at 8:39 AM  

kisah merantau nih...teringat kenangan dok KL start dari tahun 2000 sampai skang...

kak yanie anak bongsu...orang kata manje kan..? tp sejak berenggang dengan family..alhamdulilah dah bleh berdikari.....(^^,)

soffea October 21, 2010 at 11:00 PM  

nas:

tu lah. best tgk tempat org.. selagi ade peluang kan. ade kudrat, bleh la guna kan cri pengalaman dgn siri merayap di sana n sini. hehe.

eceh. cun ke? hihi. thx ;)

soffea October 21, 2010 at 11:01 PM  

iman:

same la kite, suke merantau. mintak tukar daerah mane? meh la sini, perak tengah. hehehe.

soffea October 21, 2010 at 11:02 PM  

syida:

tak. dekat je sri iskandar ngan bentong, syida. meh la jalan2 sini ;)

soffea October 21, 2010 at 11:03 PM  

hamzah: kankan ;)

yanie: betul. betul. sy pon sorg je anak pompuan. tapi bile dok jauh2 nie, seronok berdikari.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sila lah :)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP