Powered by Blogger.

Appreciate them~ thanks.

berhati hati dengan lelaki.

>> Saturday, October 23, 2010

" ...ada apa bgtahu lah.. abg nk g mengasuh anak jap.. abg masih n akan n tetap syg adik... "

atas tu. petikan sms. he was my supervising teacher; while i was doing my practical in SK dotdotdot, sarawak~ eceh. rahsia tu.. takleh la nak mention which school kan. saya menghormati dia. tapi tak pernah pulak sy bahasakan die 'abg' walo hormat cmne pon. huhu.

actually, dulu penah die sms bgtau syg n rindu pas aku hbs practical kat skolah tu. time tu die dh bertunang ok. n i was like, "huh, what??" ape ni? tapi aku kan cool. hey. sungguh. aku kan cool. as cool as an ice. eceh. tipu gila. padahal baran jugak. tak tak. serious aku cool. cuma ada tempat n ketikanya lah. that's normal. so, aku handle hal nie sehabis cool la. i just ignored that. cuma anggap die bergurau sahaja. hey, u r joking rite? ya. joke. sgt kelakar. tapi, die kata itu serious. sungguh. haha. aku gelak lagi. sebab ianya memang kelakar. dlm hati; "haihhh... siannye tunang die kalo tau cmni~" tapi takpe la. anggap sahaja dia mahu mengayat ya.


pas die kawen dulu pon, penah die msg lagi. still. mentioned about syg n rindu sume tu. but aku tak berapa ingat sangat la. lgpon dah delete lame da. sekali ngan no die aku delete.


n the latest; malam nie. die msg lagi. tiba2. as i said, i don't save his phone number. so, terpaksa la reply tanye siapa kan. nway, kalo aku tau itu adelah die pon, aku akan reply gak. as a fren. bertanya khabar. moreover, he was my supervising teacher kot dulu. penah tolong kite sume kan. share ilmu sume. so, kawan la. tak baik nak sombong2 tahu.


alhamdulillah. he is a father now. bertanya khabar je la. but still mcm mengayat. lelaki kan. they are a sweet talker. that's a FACT kot. last msg, yg kat atas tu lah. n i replied;

"syg sbg adik kan~ thanks yerp. kim slm kat baby. selamat mengasuh ;)"


ala.. die cakap sayang adik je kot. so, sayang macam adik je la. yg ko nak perasan lebih2 tu kenapa, soffea? ke ko yg minat kat die? ayoookkkk.. hahahaha. tak. tak. aku bukanlah nak perasan giler n budget macam hot giler ke ape. jauh sekali nak ade perasaan minat kat die. no. i am not. tapi sume nie mcm pelik. he doesn't treated me like a sister. this is my experience. n i can say that one of my experience in this situation. selalu gak experienced benda2 cmni. luckily, i'm able to handle it. setakat ini. syabas soffea. tepuk tangan~


btw, i keep on thinking.. should they do that? haruskah? tak baik begitu. kalo anda sudah berpunya dan dipunyai, samada status sbg tunangan org atau suami org, itu bermakna anda WAJIB menjaga hubungan yang baik dengan rakan2 yg lain. bukan baik yg lebih2 n ada makna ya. i mean here, jangan sesekali nak menggatal n mengayat yang lain pula. please lah.. tak baik tahu mempermainkan perasaan org. buatnye org tu jenis mcm mudah cair.. dengar je ayat2 manis, dah rase macam terbang terbang di awang awangan... tapi? rupa rupanya terlekat kat sawang sawangan aje. kesian kan? lagi kesian kalo sangkut kat sawang tu tak turun2 dah. haih. sadis.

nasib baiklah aku jenis yg mcm payah sikit kan. nasib baik. alhamdulillah.


Therefore, take note girls out there. be careful. always. iye. kadang2 kite nie ckp je pandai. akan sentiasa berhati2. takmo pon terlibat hal2 macam nie. kalo dh takdir, macam mane kan? ha, susah gak nak jawab bab2 takdir nie. nk explain lebih2, i'm so sorry sbb aku tak pakar bab ini. n aku pon still dok bace buku pasal hal ni. cuma apa yg aku faham, sume yg terjadi adelah atas tindak tanduk kite. yes. it's a fate. but still, dipengaruhi action kite. so, biarlah tindak tanduk kite sentiasa didahului oleh akal yg sempurna, bukan nafsu yg ntah apa2. semoga. moga-moga.



Girls, there are a lot of bachelors out there. find the right one. please. eh, tapi lelaki sekarang nie memang susah nak percaya kan? jadi, macam mana lah? sume pon mcm susah nk diyakini. haih. tibe2 rase mcm luka lama berdarah kembali. ececece~ geli dowh!~ haha.


30 comments:

imanshah October 23, 2010 at 12:44 AM  

hye..aku ini lelaki baik!!haha

nash October 23, 2010 at 1:08 AM  

ala,jangan amek kesah sgt...
maybe dia treat awak as adik jerk..not more than that...hehehhe..aku pon ske 'bersayang2' ngan kawan..hehehehe

soffea October 23, 2010 at 1:16 AM  

iman:
teruskan berkelakuan baik ya ;)

is:
yes. they are. a sweet talker.

nash:
haha. jgn menilai melalui msg yg satu itu sahaja ya. i claimed that sbb die seperti tidak treat mcm adik pon. selama ini. mcm pelik ade laaa~ hahah.

mR.sYaH October 23, 2010 at 2:43 AM  

biasa r tu.. bila lelaki dgn perempuan adalah wujud perasaan syg.. hehe..

iKa October 23, 2010 at 6:02 AM  

sis,
lelaki is sweet talkr..
btol3x..stuju sgt2 lah!
kalau lah yg mudah cair tu,
bukan stakat lekat kat swng2 kak,
tp trs di mkn cicak skali..
haaaa...
jgn mudah tpdya..
mulut manis kata dusta..
semua krn dunia..
susah kan nk cari lelaki yg btol2 ikhls syg kita..
i mean yg bujang2..yg dah kawen itu laen crita, "itu mggatal namanya"
ehe!

n

syabas sis!!
well done!!
(Smile.)
Life is beautiful, and so are you.

ahmad endo October 23, 2010 at 9:35 AM  

betul cakap ko....jangan jadi cam member aku...last tak layan pas tu leh lekat n maybe jadi bini no 2...paling kesian ngan bini first and anak2nya

d_tieah October 23, 2010 at 12:08 PM  

Tp x smua laki x boleh d percaya..
Tp ade sorang mamat yg aku suka tu suruh aku tnggu dia..
WTF lah nak tnggu dia..
Menyampah, kalo x sk ckp je la..
[Aiyooo.. Emo plak..]

teddyuna October 23, 2010 at 12:20 PM  

waaaaa....... lelaki tak guna betul.. una tak suke sweet talker macam ni.. rasa nak sepak je.. cakap kat dia ingt anak bini

kalau dah khwin xde mkna nye nak beradik angkat.. betul tak soffea?

teddyuna October 23, 2010 at 12:20 PM  

waaaaa....... lelaki tak guna betul.. una tak suke sweet talker macam ni.. rasa nak sepak je.. cakap kat dia ingt anak bini

kalau dah khwin xde mkna nye nak beradik angkat.. betul tak soffea?

Zulfahmi Abidin October 23, 2010 at 2:28 PM  

haiyo..org mcm ini pon adakah..tp fahmie baik.dun wory..

Syam October 23, 2010 at 6:38 PM  

I know u're strong =)
BTW, I hope I'm not dat kind of guy..huhu

Amalina E Azmi October 23, 2010 at 6:47 PM  

kakak, that is so true. skg kt tmpat sy bekerja pn ramai lelaki yg dh berkahwin, tp dorg suma x boleh pakai. sian je bila ingat is3 dia kt rumah.

sbgai perempuan yg bertauliah (cewaahhh), kite perlu atasi mslh ni dgn mengignore sajork. harap2 kita dijauhkan dr segala kejahatan dunia dan akhirat. amin! :))

echah mashuri October 23, 2010 at 7:23 PM  

ish2..bhya gitu..
kalo suami echah buatla slgi echah xtau..kalau dh tau..mmg nahas la..
makan nasi guna straw nnti!!!

soffea October 23, 2010 at 11:01 PM  

mr Syah:

haha. lelaki mmg salu anggap benda nie biase kan. tapi kdg2 yg biase tu boleh jd luar biase. haha.

soffea October 23, 2010 at 11:05 PM  

ika!!!! ^__^

ade gak part cicak tu kan. hehe. time kasih sbb smbungkan perumpamaan akak tu. hihi. cuma akak takmo da glamerkan cicak itu dlm blog nie. tapi mane tau tibe2 ade lagi watak die d entry akan dtg kan? eh, ape ni, focus on cicak je? haha.


nway, agreed wif u. kata manis sumenye dusta. sgt susah nak jumpe lelaki yg baik. yg kurang baik tu ramai la. tapi kite pon kene la jd baik untuk sepdan ngan org baik2 kan ;) hehe.


thanks ika.. yeah. life is beautiful. mcm ika jugak. love u sis <3

soffea October 23, 2010 at 11:07 PM  

ahmad endo:
iye? wuhuu.. tu pon takut gak kan.. kalo boleh sedaya upaya elak, cuba la elak. tapi kalo dh jodoh n takdir, nak wat cmne kan. doa je la yg terbaik untuk die ;)

soffea October 23, 2010 at 11:09 PM  

d_tieh:
betul. betul. tak sume nye tak baik. tapi kalo bab2 suruh tggu nie, baik ignore je. wadehel la kan nk suh tggu2 plak. ramai lg yg sudi tggu kite. bukan suh kite yg jd penunggu. eh. tibe2 same2 emo ngan u. hihi ^__^

soffea October 23, 2010 at 11:11 PM  

teddyuna:
yes. yes. ade sorg yg leh join same2 brutal ngan i. jom. mari sepak sume yg begitu. hehe.

a'ah. takde maknenye sebok2 nak adek2 ngan kite kan. dh kawen kottt.. haih~

soffea October 23, 2010 at 11:11 PM  

fahmi:
ada woo.. manusia tu kan macam2. macam2 ada. hehe. baik ker? leh caye? baguslah. teruskan k =)

soffea October 23, 2010 at 11:12 PM  

fnad a.k.a ina ;)

hyep ina comel2 =)
ish3 kan dik. speechless. hehe.

soffea October 23, 2010 at 11:13 PM  

syam:
thanks syam. pray for me to be so strong ya.
haha. i do hope the same too. i know u r a gud guy, syam. kim slm effa ya. ecece~

soffea October 23, 2010 at 11:16 PM  

amalina:
adik. betul. betul. memang sume susah nak pakai. tah pape je. jadi, kite haruslah perlu berhati-hati. n ya, ingnorekan saje.

semoga. aminnn~

soffea October 23, 2010 at 11:17 PM  

echah:

haha. makan nasi guna straw tu kire mcm tangan die dh tercedera la ye? wah. ganas jugak nie. jom geng~ hehe.

soffea October 24, 2010 at 12:27 AM  

haha. tu lah. gatal sgt kan. rasekan akibat kegatalan itu. hehe.

cigu pka October 24, 2010 at 9:43 PM  

kdg2 sy ssh nak fhm apa yg lelaki cari dr seorg wanita..

soffea October 24, 2010 at 11:34 PM  

ciguPka:

yup. akak pon tak faham. ade je yg tak kena. susah untuk diyakini dorg ni~

Anonymous October 26, 2010 at 12:31 AM  

i love this.

p/s:be careful with a man.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sila lah :)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP