Powered by Blogger.

Appreciate them~ thanks.

Penat rushing2 mcm toyota rush. HAHA.

>> Tuesday, September 28, 2010

mood tadi siang: macam sedikit bengang. sikit je.
mood sekarang: bertuahnye rase =)


tadi kat skolah, dlm jam 9.30 am la cmtu. aku tgh tggu nak masuk kelas math tahun 3, jam 9.45. mase tu baru pas kelas PJ. sambil2 tu, dok buat RPH, n smbil mengadap laptop.

tibe2, kerani bg surat kursus.

kursus untuk guru math n science. tibe2 suruh p kursus. aku mula2 cm ok la. pastu bile die ckp; SEKARANG, aku mcm dh blur. dah la start jam 8.00 pagi. dh lewat. segan la nak masuk nanti. macam2 la aku pk. tapi dlm kebluran tu, aku kemas gak la barang. kene balik umah dulu, salin baju formal yg ayu2, since i wore sport attire at that time. haih~ mbazir baju betul. HAHA.

sblom balik umah tu, sempat lagi jumpe kerani, nak make sure, betul ke? sbb situ tulis guru math tahun 4. aku guru science tahun 4. nanti kursus science, aku kne pergi lagi?? tapi die ckp, since cikgu berkenaan takde, so, mtk tlg aku ganti la.. owh, okay. saya yg menurut perintah.


kelam kabut la dok balik umah, salin baju sume. then, trus drove ke PKG Kg Gajah. nasib smpai time dorg pas break. so, buat muka tak malu je la eh. aku kan peramah. eh? haha.

_________________________________________________

berkursus la aku di situ. habis awal la. dlm jam 2.30. sepatutnye 4.30. tapi kiteorg straight je. takde break. sbb tu la~

_______________________________

bile dh bis kursus tu, aku rase mcm;
tak rugi kot aku pergi. banyak input aku dapat. especially, kaedah2 cmne nak ajarkan konsep math kat pupils, through inkuiri penemuan. haha. kire cm let them discover it by themselves la. kite sbg cikgu just guide je.

actually, sume tu dh blaja kat IPTAR dulu. aku kan minor math. tapi serupa je. blaja math macam gila jugak dulu. so, memang course kiteorg ditekankan kaedah nie. jgn bagi je sume kat students. let them explore it by their own.. tapi bile dh jadik cikgu ni, mcm byk komitmen lain, byk yg tak dipractickan, pastu mcm jarang nak implement ape2 yg dh blaja dulu. haih. alasan kan? tapi takpe. since sebok2 ckp UPSR nk dimansuhkan ni, so, skrg mcm sebok2 nk kenalkan kaedah baru. tak tahu mcm mane nti nak nilai pupils. just wait n see la. sbb, we, as a teacher hanya menurut perintah sahaja. baiklah ;)


n ya, overall, i'd gain a lot of knowledge today. yg penting, ilmu dr guru2 yg berpengalaman. guru2 cemerlang. hope to be like them one day. insyaAllah.

Teacher Soffea; guru cemerlang Math n Science. erk? macam tamak? berangan pon nak secara tamak ke? haha. takpe la. korang doa2 la ye. aminnnn~



walopun sedikit penat sbb rushing2, tapi berbaloi =)


10 comments:

nas September 29, 2010 at 12:18 AM  

math snang je kan...so kalau amek sc pon math leh ajar kat budak skolah rendah...
ermmmm..nak tanye..nape xtry ajar dak2 skolah menengah???? :p

Aizat September 29, 2010 at 12:24 AM  

hoho semoga dapat jadi cikgu yang cemerlang :D

iszieylyanziy September 29, 2010 at 7:48 PM  

cikgu mmg selalu kne pegi khursus kan

cm mls jek,,hehehe
(pupuk dlm mse 3 thun ag ni)

nas September 30, 2010 at 4:33 PM  

ader cikgu iszieylyanziy disini..ahahhahaa....
ramai gak cikgu yang ader blog :)

soffea September 30, 2010 at 10:11 PM  

nas:

senang. cuma kadang2 when it comes to pedagogy, perlu technique yg betul. kite nk pupils paham konsep yg diajar. tu la pasal.. yup. science mmg salu relates dgn math. n luckily, dulu pon memang amek minor math. hehe ;)

aku cikgu skolah rendah. degree aku mmg utk primary school. and takleh la nak try2 ajar skolah menengah. lagipon, same je gajinye. cuma beban je yg berbeza. sekolah rendah lg best kott.. hehe.

naz September 30, 2010 at 10:15 PM  

fuyooo. tanda tanda ada orang nak belanja besar ni hahaha

soffea September 30, 2010 at 10:18 PM  

aizat:
thanks. aminnn~

khumaera:
hee ^__^ chayok2~


is:
a'ah.. salu sgt kursus. nak akhir2 tahun nie lagi lah. tapi bagus gak sbnrnye. jangan malas2 please. ewahh~


nas:
haha. cikgu pon nak share life n taught dorg gak.. wewiiiittt~ hehe

soffea September 30, 2010 at 10:19 PM  

naz:

hehe =) belanja?? jommmm~ haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sila lah :)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP