Powered by Blogger.

Appreciate them~ thanks.

Kuasa veto seorang guru, either freshie teacher or teacher to be~

>> Thursday, February 10, 2011

hye sumeee. mahu telur dadar yang lembut lagi gebu??
eh. tetiba sheila rusli menumpang iklan mayonis kat sini plak eh.
bayar please~ hehe :)


_______________________________________________________



giler lama aku tak update. dah la entry sblom nie sume macam konon2 ade kesinambungan to be continued la konon. last2, to be tak be be lagi. (ape ni? pening la soffea!)


masa tu yang terlalu mencumbui eh mencemburui aku. skrg mmg busy. skolah byk program kot.

n ya, aku nak ucap CONGRATULATIONS to all my lovely juniors (IPTARIAN, PISMP 07) yg dah posting 7hb februari aritu. at last, posting gak dorg. sian ohhh. gile lame kot dieorg tggu nk posting. nasib la time kiteorg dulu tak mcm tu. huhu.


so, all da best juniors. do ur best ya. take ur time to adapt to the environment surrounding u. mula2 mmg sgt sedih kot. ye la. kite practicum dulu at least mesti ade sorg kawan. yg ni dah tercampak sorang2 kan. cuma doa la, semoga Allah permudahkan segala urusan ya~ InsyaAllah~

_____________________________________________________

and ya, i would like to share 1 thing here. a tips maybe? maybe la~


sebagai guru baru, tak kire la time practical ke, atau time posting, 1st impressions tu sgt penting. i mean, 1st impressions anak murid terhadap kita.


rasanya sume dh tahu kot. budak2 nie, mula2 kite introduce diri, perlu lah tunjuk garang okkeh. please la don't be too nice yg konon macam caring n loving sgt la. 1st time je perlu buat ganas. pas2 tu baru lah kite being a nice teacher ever to them. selepas selepas itu ok.


sebab ape perlu tunjuk garang?
this is my personal point of view;

coz this is ur 1st time. and ya, u need to set up their 1st impressions towards u. kalo baik sgt, dorg mmg rase mcm; "bestnyeee cikgu ni.. baiknyeee".. trust me, selepas itu, korang sure susah nak control dorg n yg paling penting, mendisiplinkan mereka. trust me!


macam mane nak garang?
ya. serahkan pada yang pakar. well~ soffea si ibu harimau di sini~ haha :)
1st interaction between u n ur pupils. tak perlu la tibe2 nak rotan budak plak kan. atau tibe2 nak denda ke ape. cikgu tu gile ke? aku tahu korang rasional ok.


normally, cikgu baru akan perkenalkan nama.. blablabla kan.. come on beb. banyak kali practical kot kite ni kan. so experience kire mcm not bad la kan..


tapi bile dah posting ni best banyak sikit. sebab? skrg anak murid tu totally yours. bukan lagi yg kite amek kejap2. what i mean here is, kite boleh tetapkan this subject perlu berapa buku. buku ape yg perlu ada, and so on~ cam tu laa~ sebab dulu time practicum, nak guna buku tulis dorg pon takut2. kdg2 ade cikgu yg cerewet sikit.


eh. itu tentang kuasa veto seorg guru yg dah posting.


dan ini kuasa veto bagi setiap guru.


Please set ur own rules in ur class. sgt penting.


contoh:
1) when i am talking, please look at me, and listen. i don't want anyone of u to talk while i am talking.
2) Sebelum teacher masuk kelas, pastikan semua buku Sains ada atas meja. siapa yang tak letak buku atas meja, nanti teacher blablabla (gertak sikit).
3) Sebelum pergi padang, mesti beratur n berjalan dalam barisan! kalo teacher nampak ade sape2 yg tak beratur, denda lari padang 10 kali! (gertak lagi. haha)
4) Kalau nak jawab, angkat tangan, mulut diam. bile teacher tunjuk, baru jawab.


contoh la. n ya, actually tu antara contoh rules dalam kelas teacher soffea. sape la teacher soffea ni? keje asyik nak gertak budak je~ haha.


mula2 memang susah. but believe me. kalo korang tak wat mcm ni, dorg takkan berdisiplin. kalo mula2 masuk dh buat baik sgt ngan dorg, nanti dorg nek kepala. pastu baru korang sebok2 nak buat rules n nak bg arahan itu n ini. susah la. sbb dorg dh set dlm mind yg korang baikkkkkk sgt. so, takpe. korang tak kan marah punye laaa.. 1st impression sgt penting wooo~


dan hasilnya sgt memuaskan hati. seronok bile tengok:
1) masuk je kelas, dorg dah get ready buku untuk subject tersebut. so, takde buang masa nak suruh bwk kuar buku lagi.
2) kalo cikgu sblom tu kuar lambat, n korg masuk awal, budak2 kelam kabut terus bawak kuar buku untuk kelas korang. takyah arah2 dah.
3) time PJ, tggu je kat padang. sbb dorg akan dtg ke padang dr kelas dengan sgt teratur dalam barisan. tak payah sebok2 nak tgk dorg n aturkan dorg.
4) time nak jawab soalan, kelas tak bising mcm lebah bzzzzzzzzzz sbb sume sebok nak jawab. yg ini perlu slow2 la practikkan .

dan lagi lagi lagi~

serious rasa puas hati. rasa macam, impressnye aku kat anak murid aku nih. berdisiplin betul.


and ya, aku ade some stories yg memang buat aku impress giler lah ngan anak2 murid aku kat SK Pasir Kubu ni. something that relates to disciplin la.. nanti lah cerita ya. entry mcm dah panjang. nak balas dendam sbb lame tak blogging ke ape nih?

so, itu je la serba sedikit tips (KONON) yang aku nak share ngan korg. bukan lah tips sgt pon. cuma aku rasa benda nie penting bagi seseorang guru dlm mendisiplinkan pelajar. 1 of the way lah. nak ckp banyak2 pon, aku baru setahun posting kot. tak layak nak bg tips itu ini. cuma it something like, sharing the experience n thoughts :)

anyway, freshie teacher n teacher to be!! u should try this okies. err i think, u should DO this!


BEST OF LUCK GUYS :)



opsss! aku buat entry yg sounds like, to be continued lg eh?

21 comments:

asmiza February 10, 2011 at 5:42 PM  

semoge akak jd ckg yg cute comel dan berjaye ! sampai jd guru besar. hee :D gud luck ;)

soffea February 10, 2011 at 6:27 PM  

thanks asz :) amin aminnn~

shizuka February 10, 2011 at 6:30 PM  

tips berguna.shizuka pun nak jadi guru 1hari nanti :)

echah mashuri February 10, 2011 at 6:33 PM  

memang!!mmg akn kena continued mcm biasee..heeee..sbb dah ckp nak smbung kn td.


teacherrr!!!garangggnyaaa..tp betul la.dulu pun ecah takut bila cikgu cam teacher nih;p

HEROICzero February 10, 2011 at 6:53 PM  

hehehe. pengalaman yang baik utk dikongsi. dulu masa skolah2, paling menyampah cekgu garang2 neh. tp in the end, kita akan jadi paling rapat dengan cikgu yg paling "garang"

-)

SHaRKFiQ SSM February 11, 2011 at 1:02 AM  

uish, cikgu ni comel, tapi garang la plak..hehehe~

mestickgu dpt bdk2 kelas depan2, sbb tu dyorg baek, kan~ hehehe.. (mlawak je nih)

man yusoef February 11, 2011 at 12:17 PM  

wah bgus tips tu...btol2...1st impression tu memainkan peranan penting..hehe

Syam February 11, 2011 at 2:59 PM  

Stuju kak..saye wat rule 60 second, dalam masa tu saya bagi diorang nak bsembang ke, asah pensil ke,yg penting, pas 60 saat, smue dah redi ;)

soffea February 11, 2011 at 3:31 PM  

shizuka: thanks shi :) jom meramaikan cikgu lg~


echah:
haha. ntah bile la nak cntinue nie echah.. sis salu gitu taw. haha.
ala.. garang mula2 je. tapi dgn echah sure tak garang. hehe.


Hero:
haha. menyampah tu tak tahan. rase mcm mesti ramai anak murid yg nyampah kat kite nih. haha. and ya. i do agreed. betul. lama2 cikgu garang tu yg kite sayang~


sharkfiq:
comey la sgt, shark~ hahaha.
ish. tak la. skolah tu skolah kecik je. so, ade 1 kelas je. hehe.

soffea February 11, 2011 at 3:33 PM  

man:
thanks sbb setuju :)


syam:
hye syam :) lame tak nampak.. cikgu busy ye? hehe.
wah. bagus gak idea tu. 60seconds rule~ bleh la akak try plak kan.. thanks for sharing syam~


rossoneri:
iya. cikgu :)

d_tieah February 11, 2011 at 4:43 PM  

Terbaeklah..
Nanti mesti ko dpt hadiah byk masa hari guru..
Seronok wei..
Hahahaah..


Latest entry : Lagi Sambungan 5 Masalah Cinta Terhangat

nas February 11, 2011 at 4:57 PM  

aah..lama gak xsinggah sini
aku pon bz gak..
hehehe
betul tu
antara ciri2 cikgu garang..pada mula2 skali buat peraturan seperti yang soffea tulis :)

TiKa LEh February 11, 2011 at 9:19 PM  

heheh..biasanya cikgu2 ni dah dilatih spya buat grang kan kat murid..hehe

IMANSHAH February 11, 2011 at 9:20 PM  

thanks soffea..suah juga nak praktik kat budak2 form five.huhu

soffea February 11, 2011 at 11:22 PM  

tieah:
haha. tak kot.. sbb tahun lepas tak byk pon. hehe. tp sbb budak sikit punn. ewah. haha.

nas:
yelah. same2 busy kan. aku ni plus ngan laptop buat hal lagi tuh. huhu.
hahaha. bukan ciri2 nak jd garang. cuma one of the way utk mndisipline kan pelajar~

soffea February 11, 2011 at 11:23 PM  

Tika Leh:
eh. takde lah. guru2 tak pernah dilatih utk menjadi garang atau ape. tu sume style masing2. pedagogy je yg ade latihan. hehe.



cikguIman:
hahaha. form 5 perlu pendekatan yg lain lah pulak kan.. mcm tak sesuai je kalo practikkan yg ini.

Anonymous February 12, 2011 at 9:27 PM  

ibu harimau?????eeee takutnya....
tips kau tu dah lapuk la...pensyarah maktab pun dah pernah bagitau la....
kalu 1st day je kita buat camtu pun x jadi jgk.....

soffea February 12, 2011 at 10:08 PM  

anonymous:

hahaha. lapuk2 pon tips jugak kot. boleh guna jugak kotttt.. bukan ke tips2 pon byk yg dah lame n lapuk? kalo takde yg mengamal, takde lah wujudnye tips bebbb~

dah, sape suh ko buat 1st day je? did i mentioned in day 1 only? did i?


n aku rase ko nie ade masalah dalam pemahaman article yg dibace lah.

anyway, thanks sudi komen sini~

Anonymous February 13, 2011 at 12:32 AM  

ibu harimau dah mengaum la....eiii takut....aum...aum....aum....
anyway...ade ke aku ckp aku buat 1st day je.....

soffea February 13, 2011 at 10:47 AM  

dah. benda tu plak jd isu.

masalahnye, ade ke aku mention buat hanya time 1st day je??

sah lah ko ni tak faham ape yg ko bace. n ya, u don't even get what i mean here. pity u!~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sila lah :)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP