Powered by Blogger.

Appreciate them~ thanks.

this is REALLY HAPPENED!! astaghfirullah al azimm~

>> Monday, August 23, 2010

salam ramadhan ;)

hey. this is not the new story, but i think this is the HOT story. sgt2 HOT. and maybe this is new to all of u. as for me, kire cm new gak la.. cuma waktu diceritakan kisah ini adelah tidak berapa new; dlm minggu lepas. jadi, mcm tak berapa nak new sgt la... tapi first time dengar. kire macam new jugak pada aku. tapi, mcm tak berapa nak new sbb bukan bru dgr tadi. tapi new jugak la. wei. ko rase ko penah kene lempang secara New n Free tak soffea? HAHA. diharap bersabar secara NEW ye korang. dpt pahala ;) tau. tau. hehe.


ok. ini serious. sgt serious. sile buat dahi berkerut sekarang. serious ok. jgn senyum pon. siyes wei.


actually. my housemate, Nani ade cite kisah surat LUCAH yg terkantoi. surat tu ditulis murid2 primary school. primary wei. aku kan primary school teacher. ha. same la kiteorg. tapi kami bukan satu sekolah yg same ye. harap maklum.

ok. dgr je primary school, dh mcm pelik. tulis surat LUCAH plak tu? and i'm very sure korang akan sgt2 terkejut kalo aku ckp, yg tulis surat itu adelah murid2 TAHUN 2!. hah. terkejut tak? cepat2 la buat terkejut. giler lah. TAHUN 2 tu. DARJAH 2 ye. bukan TAHUN 2 degree atau ape. sekolah rendah, tahun 2, darjah 2, yg berumur 8 TAHUN dowh! huhu. sgt memeranjatkan..


bile diceritakan isi kandungan surat tersebut, aku n kak Nik dh jerit2 :"eeeeeyeeeeeeee!!~" geli wei. sgt tak sgke budak2 umur 8 tahun yg kite anggap budak2 leh tulis ayat mcm tu. perlu ke aku mention d sini? aku takmo ini menjadi entry lucah pula. dh la bulan pose nie. huhu. tapi kalo korang dengar, sure sangat tak percaya dorg leh tulis cmtu. huhu. advance giler.


erm.. kat sini aku link kan trus ke notes FB nanie. korang leh klik sini utk bace.. tp kalo private, korng dipersilakan scroll ke bawah. aku copy paste kat sini je..
aku dh mintak permission dr die ;) halal kan nanie? hehe. thanks tau =)

____________________________________________

Astagfirullahalaziimmm..



by Nanie Aziz on Thursday, August 19, 2010 at 6:08pm



Mengucap panjang aku semalam... terkedu, terkesima, terkejut dan bermcm2 'ter' lagi lah mengenangkan sorg bdk ni (sorg ke? emm actually 2-3 org).. citernye semalam ade dua surat dirampas oleh guru kelas tahun 2 di sekolah tempat aku mengajar (wah ayat.... sgt skema di situ) tp serius beb.. pas aku bace surat tu aku terdiam skjp ('ter' lg).. dlm pikiran aku cane murid YEAR 2 bleh tulis surat smpi ke tahap cam tu skali?? diorg tulis surat L*C*H beb.. dr segi penulisan diorg mcm dh biase wat mende2 tu (ooo kalo dlm kelas slalu x siap keje.. tp bab2 tu cepat lak) . surat2 tu siap dipassing2 lg kt rakan sekelas diorg.

~ Ade sorg lg bdk (jgk dr YEAR 2 n pompuan ok) penah dirampas majalah L*C*H yg katanye pakcik die punye.. kalo dh pkcik die punye nape die bwk gi sekolah.pe daa. aku sgt2 pelik dgn prangai bdk2 zaman skrg.. Cane bdk2 drjh 2 boleh menulis n tgk mende2 pelik ni??.kalo diorg menghafal sifir lg baik. Kalo zaman aku dulu mase drjh 2 masih xtau pape pun pasal bab2 ni.. even mase drjh 6 pun still innocent lg (hehe ye ke??).. maybe zaman dulu x byk pendedahan berbanding zaman skrg..kalo skrg ni mcm2 ade.. internet bersepah2, even bdk sek ren pn dh bleh pkai phone yg canggih2 n yg bleh simpan mcm2 video (cikgu pun pakai nokia 3310 je lg) huhu.. ape nk jd la..

~ Kalo tersalah didikan bleh rosak bdk tu.. tp x bleh la nk harapkan cikgu kt sekolah semate2.. ibu bapa pun kene main peranan.. cikgu hanya bleh pantau di sekolah je.. kalo kt rumah cane????. tp serius aku mmg terkejut bace surat tu.. mcm dh sgt2 berpengalaman dorg ni.. Ayat yg dorg gunakan mcm ayat org besar (tp dorg kecik lg n masih YEAR 2!!) ish..ish..ish.. nauzubillah..

~ Kekadang aku terpikir, susahnye nk mendidik anak2 zaman skrg.. kalo skrg diorg senang dpt pendedahan dr hset la, intenet la, video la, CD la tp akan dtg cane?? teknologi mesti lg advance kn?... aku hnye mampu mendoakan yg terbaik utk anak2 ini dan bakal anak aku nnt.. insyaallah.

.



_____________________________________________



my thought:

  • ape nak jadi la budak2 zaman skrg nie? sape yg harus dipersalahkan? mungkin kite tidak perlu sebok nak menunding jari menyalahkan itu, ini, die, die, die, atau die yg lain. atau mungkin mereka2? tapi dlm menangani masalah ini, faktor perlu dicari. ~ye. dh mcm ayat krgn form 5 dulu~ tp betul la kan. bile dh identified ape factors sume, bru cri cmne nak atasi. huhu.
  • sgt sedih keadaan mcm nie. dunia memang betul2 sudah tanpa sempadan. kecanggihan sepatutnya tidak disalahgunakan. perlu ade sedikit sempadan. perlu ade batasan. ini peranan ibu bapa di rumah. pantau please anak2 anda. pendidikan bermula dr rumah bukan? guru2 hanya membantu. menggilap ape yg sudah dibentuk. cuba lah. kita bekerjasama ya? harus. ambil berat tentang anak2 anda. mesti.
  • terpk mase2 akan dtg. jika zaman sekarang pon dh terlalu macam2 dengan benda yg macam2 negativenye ini, ape lah keadaanya zaman aku dh berkeluarga nanti? seperti takut untuk berdepan. takut utk hadapi. of course kite mahu yg terbaik utk anak2 kite. kdg2 kat umah ok je.. bile dh berkawan, mcm2 pula. itu yg perlu kita amek berat.
  • dan, aku rase matapelajaran pendidikan seks perlu diajarkan kepada mereka. isu ini dh lame kot. masih tak di implement lagi. dulu kat Institut Perguruan, mmg kiteorg dh blaja ttg ini. tolong jgn salah anggap. no -ve thinking please. bkn ajar yg bukan2. tp beri pendidikan awal ttg ape yg mereka perlu tahu. anda mungkin mpunyai pendapat yg berbeza. tp pada aku, ini baik utk mereka. erm, mgkin isu ini boleh di bidas di lain kali~ perhaps. insyaAllah~
  • dan lagi.. mungkin ini juga lah yg akan 'memperkembangkan' lg kes berzina n buang bayi yg menjadi2 skrg nie. nauzubillah.. yelah.. kecik2 dh pndai nak tulis surat lucah. nti2 dh besar, dh pandai nak cuba plak? hu. moga2 dijauhkan~
  • penting dilaksanakan hukum HUDUD di Malaysia ini. ini negara Islam. Hudud hukum Allah. ade hikmah kenapa dan kenapa Allah tetapkan sume hukum2 itu. PASTI~

11 comments:

edda(",) August 24, 2010 at 12:06 AM  

bebudak zaman skang mcm2...

EDDYLEBS August 24, 2010 at 12:51 AM  

teringat surat yang adik aku rampas dari anak murid dia tahun 4 kepada kwan dia....memang dahsyat, dalam surat tu budak laki tu bagitau yg dia sudah 'main' dengan satu budak pompuan ni kat belakang dewan....huhuhhuhu.....

echah mashuri August 24, 2010 at 1:33 AM  

td kuar brita bdk thn 6 dh pndai brzina..enthlaaa...ape nk jd!ni mst sbb trlalu trpengruh dgn mcm2 bnda2 xelok!

Amni August 24, 2010 at 8:33 AM  

kadang2 mak bapak ni buat depan anak2.. dorang ingat anak2 tak paham.. atau pon tak tengok.. tapi kadang2 budak2 ni nakal.. dia tengok mak bapak dia buat apa.. sebab tu kena tidur asing2 dengan anak awalaupun kecik lagi anak tu..

Hana Faza-same person August 24, 2010 at 9:43 AM  

salam soffea:)
hmm benda ni semakin menjadi2.. takut difikir2kan bagaimana generasi akan dtg.. di sekolah husband akak mengajar pon ada benda2 mcm ni..melibatkan dak laki darjah 1, ngan dak ponpuan tadika lagi..apakah??

ibu bapa sebenarnya main peranan yg sgt besar..bermula sejak perhubungan suami isteri smpailah mendidik anak2 sehingga mereka mumaiyiz..

semoga Allah pelihara keturunan dan keluarga kita serta sesama Islam..amin

King Of Single August 24, 2010 at 11:33 AM  

YA ALLAH...KAU BERILAH MEREKA PETUNJUK SERTA BIMBINGAN AGAR TIDAK LARI DARIPADA BERIMAN KEPADAMU..

em..asas pada family..n most important didikan parents juge..
ape laa nk jadi bdak2 skangg nii~!

monstermad_saady August 24, 2010 at 9:39 PM  

astagfirullah... naudzubillah..ya Allah lindungi lah kami semua n anak2, cucu2, seluruh ahli keluarga kami, saudara mara kami, sahabat2 kami, seluruh umat islam..dari melakukan perkara2 camni..

ish2..mcm2 la budak2 skrg..

Rashid August 25, 2010 at 1:40 AM  

salam

hmm hmm.. terukkan. Ada terbaca juga akan kajian yang mendapati budak-budak sekolah rendahpun dahpun hanyut.. turut terlibat ngan seks..

itu sek ren pun dah jadi. sek men lagile. pelajar pompuan pandang cikgupun lain macam je. siap jeling-jeling.. adoiiii...

nas August 25, 2010 at 4:16 PM  

lorh..tak sangke mude2 lagi da pandai tulis lucah2..
aku pasal 18sx nie baru tahu ngan jelas time lepas spm tau..huhu

-luqman- August 25, 2010 at 7:13 PM  

umur 8 + 12 tahun tak kisah kalu tahu pasal ni.

tapi kalu umur 8 tahun tahu pasal ni menunjukkan bahawa sel-sel otak anak2 cepat berhubung. bagus, cuma salah subjek. kalu math ke, bm ke bagus jugak.

masyallah -.-'

akubiomed December 19, 2010 at 12:40 PM  

Apalah difikiran anak-anak apabila melihat cikgu-cikgu yang terutama wanita kalau mereka ini berfantasi seks tentu teruk bukan.

Inikah yang kita kata mahu menjadi negara maju kita sanggup korbankan nilai harga diri kita sebagai seorang muslim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sila lah :)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP