Powered by Blogger.

Appreciate them~ thanks.

reflection ;)

>> Tuesday, August 3, 2010

Salam ;)

thanks kpd sume yg membaca entry lepas, tentang salah anggap sesetengah org kepada mereka2 yg bertudung. dan dan dan, terima kasih juga kepada mereka2 yg komen n memberi pendapat masing2. i do appreciate that, guys. know whut, rase sgt berguna article itu ;) sharing is loving rite?

and i would like to clear something here. article tersebut boleh mendatangkann pelbagai pandangan n pendapat:

i - memang pon.. org bertudung tu memang bukan baik2 pon.
ii- yelah kan, sebenarnye yg tak baik tu bukanlah pada tudungnye, tapi pada perangai si pemakai.
iii- alhamdulillah.. at least kite dh bertudung, cuma perlu percantikkan lagi peribadi kita ;)

ataupun;
iv- ah.. aku tetap rase org yg bertudung tu berfesyen je lebih. padahal, same je ngan yg tak bertudung.

huhu.

__________________________________________________


and for me, as i read this article, i keep on thinking and reflecting my own self. in my opinion, this is the great article. kalo korg hayati betul2. and i would like to come out wif my own reflection:

1- manusia memang mcm2. kite takleh nak tutup mulut org yg mengata bukan2. tapi kdg2 memang sgt terkesan la kalo org dok mengata, "ala.. pompuan bertudung pon same tak guna jugak". astaghfirullah. sape kite nak judge org lain? mungkin anda boleh mengutuk cara pemakaian die, atau cara die membawa diri. dah... kalo gedik menggeletik semacam, aku pon akan kutuk kot. but please, jgn same kan sume org yg bertudung mcm itu. yg buruk adelah diri dia bukan pada imej yg dibawanya.


2- cuba hayati setiap point article tersebut. byk kali mention ttg ini : sekurang2nya org yg bertudung itu telah menutup aurat, n menjalankan tuntutan agama. yup. anda, anda, dan anda yg bertudung, bersyukurlah kerana kita diberi hidayah petunjuk oleh Allah untuk memakai tudung dn menutup aurat. tapi skrg, timbul pula isu menutup atau membalut aurat? honestly, bile bace article nie, mmg aku rase mcm, "ermmm.... tak cukup lagi ape yg aku buat sekarang ni". i mean, kite rase insaf n terpikir2, betul ke aku menutup aurat selama ini?


3- ini pendapat peribadi. pada aku, bile kite bertudung, setiap tindak tanduk kite seakan terbatas bile kite berdepan dgn masyarakat. sekurang2nye imej bertudung yg kite bawa tu boleh membataskan ape2 yg tak elok yg kite nak buat, atau akan buat. sbb kite pk pandangan org len. tapi ade gak sesetengah org yg tak peduli langsung ngan imej die. suke ati nak buat ape. mungkin kite leh tolong nasihatkan, bukan? jika die sahabat kita.. takkan la tibe2 korg nak tegur sape tah yg korg tak kenal? mau kene smack down karang? haha.

___________________________________________________


erm.. susah nak explain tentang ni. lain org, lain pendapat. and pendapat setiap individu itu dipengaruhi oleh pemerhatian n pengalaman individu itu sendiri. cuma mungkin pasni kite leh bersikap open minded sedikit dan yg penting, sentiasa bersangka baik ;) do read this article ya.



dan sebagai seorang yg bertudung, aku cuma harap article nie leh buat kite same2 insaf. setiap org ade kisah masing2. mungkin selama nie kite penah buat dosa, buat salah, atau ape. but it is all about the past. biar ia nya jadi pengajaran. yg penting, siapa kita di akhir hayat kita nanti. sesal itu perlu ada. tapi biarlah sesal itu membantu membentuk diri kita menjadi yg lebih baik dr sebelum ini, dan menjadi bertambah-tambah baik dari hari ke hari. insyaAllah~


- tapi kalo dh terang2 perangai buruk n pakaian teruk, even bertudung pon... aku takleh nak kate ape lah. manusia mempunyai akal yg sempurna utk menilai mana yg baik atau buruk. jaga imej anda. kerana anda turut menjaga imej muslimah yg lain. sama2 ya ~ -




pssstt: bersyukurlah kerana anda telah melaksanakan salah satu tuntutan agama.. tinggal nak memperindahkannya lagi. istiqamah ;)



7 comments:

naz August 4, 2010 at 8:06 AM  

yeahhh :) semua orang tak mampu jadi sempurna tetapi asal kemas sudah memadai :)

soffea August 4, 2010 at 10:55 AM  

naz: yup. sume org takkan penah sempurna sebab sempurna tu sifat Allah. tapi kite boleh jd yg terbaik. asal kemas kan. setuju ;) hehe.

mR.sYaH August 5, 2010 at 9:58 PM  

aku setuju dgn kamu..

menutup aurat iru adalh wajib jd fikir2knlh..

SarahSyahira August 10, 2010 at 6:20 PM  

yea. sudah terlaksana sebahagian kewajipan bukan? cuma bertudung bagaimana caranya perlu untuk dibahaskan juga kutt. :-p

kebaikan budi, santun perilaku, bersih hati. bukan terletak pada tudung. tapi pada orangnya.

ada yang tak bertudung. tapi terlalu indah perilaku. cuma mungkin yang kurang dia belum melaksanakan yang wajib. maka berdoa untuk dia, moga diberikan sinar.

yang bertudung, alangkah moleknya sahsiah anda turut sama indah seperti tudung yang menutup anda dari pandangan2 nafsu2.

ya. mungkin hakikatnya, kita perlu saling doa mendoakan untuk kebaikan bersama.

wahuallam :-)

soffea August 10, 2010 at 10:34 PM  

mr. Syah:

yup. wajib. cuma pastu kite kene memperelokkan lagi ape yg dh kite laksanakan tu. biar sempurna.. insyaAllah~

soffea August 10, 2010 at 10:43 PM  

sarah:

thanks for ur opinions.. the great i think. betullah.. pemakaian tudung pon perlu diambil kira. tapi perubahan yg baik itu mengambil masa. sedikit demi sedikit, insyaAllah~


pray for others. same2 mendoakan kebaikan untuk sume.. insyaAllah~

Hana Faza-same person August 18, 2010 at 12:44 PM  

salam ziarah soffea :)

sbnarnya dlm hal bertudung ni, memang kita tak dapat lari dari persepsi orang yang melihat kita punya expectation..

memang tudung tu sebagai pelengkap utk menutp aurat kita tp dlm masa yg sama , kena diiringi perbuatan yg baik..

mungkin kita ada silapnya juga tp semua orang pon wat silap..

yang penting, hari demi hari, kita sama2 perbaiki,kan:)

salam ukhwah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sila lah :)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP