Powered by Blogger.

Appreciate them~ thanks.

Ramadhan saya di sini n ketika ini ;)

>> Wednesday, August 18, 2010


Salam ramadhan J

Haip. Giler lame tak update kat blog nih. Haih. Busy ke teacher? Buat2 busy ADE laaa~


Erm. Dh wish salam ramadhan kan? Punye lah nak kate aku nie pemalas. Entry wish salam ramadhan pon aku link je kat previous2 punye entry, iaitu tahun lepas punye salam ramadhan ya tuan2 n puan2. Haha. ape kejadahnye sume ini? oppss. Pose. Pose. Sile menggunakan bahasa yg mesra. Mcm bob mesra yg berlakon dlm hotel mania yg menimbulkan kemenyampahan yg meluap-luap. Eh. Pose. Tak baik tau mengumpat. Mengumpat ke? Bg pendapat je~ cover. Cover.

___________________________________________________


Actually, ramadhan kali ni mmg banyak beza la kan.. sebab?


Bukan lagi berpuase di bumi Sarawak yg berbuka jam 6 lebih2, sebelom pukul 7 tu.

Kalo dulu, pas berbuka dlm jam 6.30 cmtu, mesti kol mak n sgt menyampahkan mak sebab aku dgn poyo akan bertanya begini; “mak. Dengar tak angah tengah makan nie? Sini dh berbuka. hahaha”~

Gelak bangga di akhir ayat sgt berunsur show off.

Hak3. Giler ntah pape. Bangga dowh kite dah kenyang2 time tu, padahal org kat semenanjung bru nak berbuka. Tapi sekarang tidak lagi. Katakan tidak kepada rokok. Eh? Tibe2 iklan~


OK. Ok. Skrg mmg berbuka lambat la beb. Area perak tengah nie mmg lambat bebeno yop oi.. lambat nk compare ngan Bentong la. nasib mak tak balas dendam, kol aku n kunyah2 makanan smbil mengulang skrip yg sering aku gunakan, cuma tukar kata ganti diri sahaja. Oh. Baiknye Mak saye. Hehehe. Nama pun mak. Bukan cm adik beradik saye. Kalo dgn dorang, mesti teruk kene balas dendam. Haha.


Berpuasa sebagai seorang guru yg berbakti mencurahkan ilmu kepada anak bangsa. Oh. Cukup ayat poyo takleh blah disitu. Saje bikin gempak nak budget best. Iye lah.. teringin gak kan nak shout kat FB ayat seperti yg telah dipoyokan tadi. Oh. Tak sanggup untuk diulang kerana kelihatannya sgt poyo disitu. Takut anda termuntah, maka terBATALlah puasa anda. Ayokk. Kene ganti. Haha.

nasib aku tak kecoh2 kat FB status itu ye. Mcm org2 len; “1st time berpuasa sebagai isteri”.. oh. Sgt best kot status itu. Rase mcm, nak jugak. Nak jugak. Nak jugak rase berpuasa sebagai isteri. Dush2. Gatal na… HAHA. atau ade yg shout ; “1st time berpuasa sbg bakal ibu atau ibu yg sebenar2 ibu”~ olololooooo comeynye.. sweetnye. Nak jugakkk.. tapi paling takleh blah, yg ini; “pertama kali berpuasa sebagai tunangnya”.. and I was like, “eywwww!! HELLO!!! ADE BEZA KE?? BARU BERTUNANG JE KOT!~” lihat. Lihat. Capslock yg berturutan menunjukkan kemenyampahan yg tidak dpt ditahan lagi. Haihhh..



OK. OK. Beb. Actually. Takde beza sgt pon berpuasa sbg guru yg dipostingkan yg mengajar n men.. errkk.. perlukah diulang ayat poyo itu? Tak kottt.. Haha.. erm, bukan tak penah berpuasa n mengajar sblom nie. Dulu kat lubok antu time practicum cmtu gak. Cuma tempat lain2 je. So, pada aku, same je.. takde lah pengalaman yg berbeza smpai teruja sgt2. Everything just fine ;)


Berpuasa di perantauan tetapi bukan lagi sbg student yg tiap2 petang p kuar ngan member lagi 3 ekor yg pening2 tu n p bazaar ramadhan n membeli juadah seperti itulah kali terakhir utk makan. Hish. Buruk perangai. Korang la.. aku takk. Haha. tapi serius. Rindu dowh time tu. aku salu beli kuih dan muih… Beraneka macam… Belilah jangan hanya dipandang. Lalalalala~ Ha.. sbb tu la aku beli.. dah takleh pandang~ last2 pastu nti membazir je.. pastu nnti kne marah. Hik3.



Rindu… Paling rindu berpuasa sbg pelarian time practicum. Weekend mesti p saka, Betong. Bukan Bentong ye. Betong, Sarawak. Ahad akan tggu bus utk balik ke engkilili dgn wani. Esoknye baru masuk lubok antu.. Giler cm pelarian.


Teringat time tggu bus. Berbuka lah kami berdua kat bus stop tu. sedih. Air takde. Mkn kuih je. Lagi sedih bile kuih tu plak terjatuh. Haih.. mmg time tu rase cm nak nangis. tapi skrg bile ingat, rase nak gelak kuat2. Kelakar. Pengalaman kan. Tu la… org tggu bus awal2. Degil lagi. Rasakan.

Tapi skrg, berbuka dgn housemate, Nani n Kak Nik. Jauh jugak bazaar. Nak kuar ari2 cm tak larat. Cm membazir jugak. Ya. Skrg perlu berjimat cermat kerana tanggungan seperti sudah banyak. Jadi, masak shja di rumah. Berbuka ala kadar. Itu lebih afdal.. haih. Pdhal asyik berangan2 je bestnye balik rumah… Bestnye balik rumah. haha. takpe. Takpe. Sabar. Kate nak diet~~

Erm. Ape lagi bezanye? Tu je kot. Yg lain serope aje.. tadi kate banyak beza? Silap. Silap. Korang anggap je la aku je yg budget banyak beza ye? Saje nak kecoh2. Haha.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Apepon.. cm org2 len gak. Aku pon harap ramadhan kali ni adelah Ramadhan yg terbaik untuk aku. Ramadhan yg paling memberi seribu erti drpd sebelumnya. Aku tak banyak hrpn sgt. Cuma aku masih cuba memperbaiki diri. Cuba utk merialisasikan impian2 yg pernah diimpikan. Menjadi yg terbaik untuk diri sendiri dan org sekeliling pastinya..


Cuma yg betul2 aku berazam ialah; khatam al-quran seperti Ramadhan yg sudah2.


Dan dan dan.. ini paling penting.. BANGUN SAHUR SETIAP HARI, seperti yg TIDAK PERNAH dilakukan sebelom ini. Selalu skip tau. But untuk kali ni, aku berazam untuk memperbaiki hal yg satu ini dahulu. Takmo gelak tau. Aku mmg jenis susah nk kejut. Mak salu marah n mbebel. Tapi aku akan cuba. Yeah!!! ~ mood poyo disitu~

__________________________________________________


Selamat menjalani ibadah puasa. Semoga segala ibadah diterima olehNya. Dan semoga Ramadhan kali ini dpt membentuk diri kita menjadi yg lebih baik dr sebelum2nya.. insyaAllah~



Pssssttt: Aku tak suke org kecoh2 kat FB atau mane2, ckp die TAK BOLEH berpuasa. Tak malu ke beb? Tahu lah ko ade pengecualian. Tapi tolong ade perasaan malu n segan, boleh tak? Haihhh~


Psssttttt lagi: esok saye nak sahur dgn HO Ho Ho Horlicks. sure bangun!!~ haha

12 comments:

naz August 18, 2010 at 8:48 PM  

haha u memang suka berlagak buka puasa awal kan kan. bila dah tunang aura keibuaan tu terasa agak nya kot. kot je lah

DUckLinG August 18, 2010 at 10:29 PM  

uhahaaaa....sy yg pling sedey berpose thn ini...uhuuu duduk satu serumah tapi terasing sepi...xsyok lansung uhuuuu...apepun sabor ajerlahhh

echah mashuri August 18, 2010 at 11:40 PM  

uishh..mst rndu time blaja2 kn?err..nk jdik cikgu jugak:(

nas August 19, 2010 at 12:35 AM  

lorh..baru aku perasan yang kak nie cikgu rupenyer...
hahahaha...bagus3..
opss..terlupe lak...selamat menyambut bulan ramadhan ea cikgu soffea...harap2 xpening lagi ngan kerenah anak2 murid2 :P

Hana Faza-same person August 19, 2010 at 8:52 AM  

salam soffea:)

eh sama la apa akak rasa..rasa mcm annoying update FB 'nak berbuka dengan si dia', ' @ bazar dengan my dear bf'..

yarkkk!! tak malu ke menunjukkan benda2 yg belom pasti..hmmm..

yg dah kawen plak yg malu lebey..dush!! heheheh

akak dh add ur link kat blog akak :) nice knowing u

soffea August 20, 2010 at 12:28 AM  

naz:
haha. tu la pasal. tapi skrg takleh nak berlagak dh.. wuhuuu..

heh. iye eh? iye kot. agak2~

soffea August 20, 2010 at 12:29 AM  

kakT:

adeh. kak.. siannye. meh la dtg berpose kat Lambor nie. leh berbuka same2 ;)

sabar ek kak =)

soffea August 20, 2010 at 12:30 AM  

echah:

a'ah. sgt rindu. belom pon setahun tggl student life. haih..

jom la jadi cikgu jugak.. best tau =)

soffea August 20, 2010 at 12:31 AM  

nas:

bru perasan ye?? ok. ok. thanks for the wish. kamu pon same. selamat berpuasa ;)

soffea August 20, 2010 at 12:33 AM  

hana-faza:

kak ;)salam~

yup. sgt annoying gila. huhu.. dh bulan2 pose nie, takyah la nak show off anda berdating atau ape kan? haih. bukak aib sndiri je~

anyway, nice knowing u too sis. suke entry akak psal admire ustaz tahfiz tu =)

izzati August 23, 2010 at 3:52 PM  

haiii...
1st skali nk ngutuk dlu...adakah 3 ekor tu utk kami?eih...nsib bkn ckgu bm..klau x, hampeh ank2 murid mu...
hihi...piaaahhhhhhhhhhhh......
i really like ur post... ak rindu gila3 nk mkn sama2 mcm dlu...Seriousss.... enjoy gila2 p bazaaarrr..bli ntah pape... mmg different skrg... skrg ni dh jd style lain...dlu x t'kata k'enjoyan nya... time practcm pn mmg MANTAP ah... penat2 msuk Saka, naik bas la, naik van la, tumpang org la... tp bila mkn skali smua...p bzar... best kn? ooo...that time tnggal memories... thanks all my beloved frens....
by the way, rinduuuu la nasi rongak... sedap gilak...
SAHUR? oooh tidak.. hg mmg malas sahur.... ak ng fiza je yg rajin...t'kebil2 km 2 ekor... hg ng wani t'bungkang ats katil.... x guna... hehehe...misss uuuu....

soffea August 26, 2010 at 12:21 AM  

hahaha.. kecik.. thanks for comment this entry.. hehe =)

hey. hang cite sume.. wah.. aku sgt rindu itu semua. semua2 sekali.. rindu time berbuka kat PI yg kite dok malas2 tu. kalo p pon, time on duty je.. rindu nak p bazaar kat kem penrissen tu.. sbb situ je makanan semenanjung yg banyak..

haha. yup. u r rite. paling takleh blah, susah payah berpuasa time prcticum. haha. such a sweet memories la.. sgt rindu itu semuaaaaa!!!~ rindu korang gak wei.. huhu..

hehe. aku tengah nak berubah la nie. rajin2 bangun sahur. yes. yes. i will. hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sila lah :)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP