Powered by Blogger.

Appreciate them~ thanks.

To juniors IPTAR with love ;)

>> Thursday, July 22, 2010

Mode : Elaun owh Elaun

Wohooo.. ape nie ntry pasal elaun lagi nie? Tak dpt elaun lg ke? Ehem. Jawatan anda tidak disahkan lagi, so, tak layak utk dpt elaun lagi. Sila tggu ya teacher soffea. Nanti akan dpt tunggakan. Hehe =)


Nie nak cite pasal IPTARIAN. Eh, Bukan ko tu ex IpTARian ke? Ex okeyh. Ex trainee teacher. Takkan sebok ngan elaun trainee teacher lagi? Tak. Tak. Saye bukan nak sebok. Tapi memang sengaja nak sebok2 simpati kat juniors IPTAR. Lately salu je dorg2 nie post kat FB pasal ketiadaan duit, kekeringan duit, n kesusah payahan mereka selama menunggu elaun dikreditkan ke dalam akaun mereka. ~Pergh. Ayat da macam wartawan~ Ya, saya, Soffea Singh Walia, melaporkan utk aduan rakyat, TV3. HAHAHA.


Aku bukan ape beb, kesian wei kat dorg. Sbb aku dh merasa semua keperitan tu. duit memang bukan segala-galanya tapi segala-galanya memerlukan duit. Ade entry lepas2 aku cite pasal elaun. Kalo rajin, tolong lah wei.. tolong lah klik sini dan sini2. Moga2 korg leh paham betapa seksanya aku waktu tu. susah beb. Dh la time tu practical. Kne lak htr jauh2. Yg paling aku ingat, time Internship B, dimana, ya, di mana aku telah diarahkan untuk berada di Lubok Antu. Wohoo. Time tu memang dok tggu elaun. Duit dah takde. Nak mintak mak abah, dh rase mcm berat mulut nak ckp. Dh selalu sgt mintak. Dorg pon nak pakai duit gak. Adik2 lagi.. ehem. Aku kan seorg yg caring. Eh? Tiba2~


At that time, asyik pk pasal duit. Cmne nie? Nak p practical, kne cari rumah. Bayar sewa. Pastu naik van ke sana, ade la dlm RM200. Bukan bayar sekor2 la, share ngan members. Tapi bayar dgn duit jugak. Bukan daun. Walau pangkal hurufnya sama2 D. apakah? HAHA. Pastu dok pk bahan2 nak internship la. nak beli ink printer, kat Lubok Antu ade ke? Kalo ade pon, SURE mahal. Dahlah ATM tak ada. Nak cucuk duit, sila ke SRI AMAN atau ke BETONG ye. Bukan BENTONG. Tu pon lebih kurang sejam nak smpai sane. Nak pergi balik ke SRI AMAN pon kne bayar gak beb. Bukan nye aku terbang dengan tambang murah ek. Hu. Sume duit. Duit. Duit. Smpai dah tension giler lah nak p Internship. Aiseh.


Member2 sume dh p bertanya ke pihak yg berkenaan. Jawapan tetap sama la, tggu. Tggu. Tggu. Dn tggu lagi. Mase tu dok mengumpat2 ngan member2 pasal pihak atasan. Sbb pelik la, nape IPG lain dh dpt? Nape kami2 tak dpt lagi? Same case as junior skrg nie I guess. and dgr2 jugak, ade la yg ckp, dorg nie sengaja nak kuarkan elaun tu lambat sbb dorg dpt profit kat situ. Mcm pelaburan la. Hah. Yg nie aku tak paham. And aku mcm tak berani nak tuduh2. Tak tahu la betul atau tak. Tapi kalo betul, memang kejam la beb. Sbb kalo dpt profit pon, dpt kat dorg. Bukannye profits tu die agih2, tmbah dlm elaun kite kan? Kalau lah betul. aku tak cakap memang betul .jadi, sile jangan salah sangka ya readers. Kot2 la ade pihak2 yg berkenaan baca entry nie. Wa ckp awal2 la ya~ please don’t get me wrong ya. Eheh.


Smpai lah satu ketika tu, aku and the gang pergi bertanya sendiri. Luahkan perasaan. Luahkan kesusahan yg melanda. Harap agar mereka faham. Mase tu elok je bincang2. Cume waktu deal ngan sorg minah nie la kiteorg cm bengang skit. Dah, sape suruh die buat kerek. Kau nak kerek ngan aku. So, sorry la kalo kami2 terpaksa melawan kerek anda ya wahai saudari. Then, masuk jumpe Ketua Unit sendiri. Ckp elok2 je beb. So, selesai smpai situ. Mcm biasa, suruh tggu, tggu dan tggu.


Petang tu, kecoh kat hostel. Dorg dok cari aku n the gang. Sebab apa? Sebab org berkenaan buat kecoh. Reka cerita, ckp kiteorg serang jabatan dorg, siap hentak2 meja. Wohooo.. ingat aku org kurang ajar macam tu ke? Pastu kecoh2 nak tunjuk cek kt kiteorg; yg dorg dh creditkan elaun. Wahaha. Baru nak gerak ke beb? Macam kelakar. Memang kelakar. Hal nie tersebar la smpai satu maktab tahu. Smpai ade barua2 yg sebok nak cari sape 3 org tu. Biaselah.. kaki bodek~ bak kata kwn aku, “anjing suruhan”~ and then, dgr cite siap masuk dlm meeting. Pengarah nak jumpa. Giler lah beb. Dh macam org buruan plak rase. Tapi takpe. Member2 cover baik punya. Thanks to all Deakinians. And also, our beloved lecturers. Sume supportive je. Tapi kenapa nak lari? Kan kami2 tak salah kan? Bukan nak lari. Cuma taknak hal bertambah buruk sahaja. Kami difitnah. kami tak buat pon ape yg didakwa. Bertanya secara baik. Meluahkan segalanya secara baik. Tidak ada aksi2 ganas seperti menghentak meja, apetah lagi menggigit meja tanda kegeraman. HAHA. Tapi tu la.. kite nie org bawahan sahaja. Yg berkuasa, org di atas. Jadi, mereka boleh buat macam2. Untuk mengelakkan sesuatu yg buruk atau tidak relevan berlaku, kita diam2 sahaja la ye~



Tak lama pastu, elaun pon masuk. Member2 n junior2 ~yg tahu shja~ say thanks kat kiteorg. Katenye kami mcm power puff girl. Kalo tak, lame la lagi elaun nak masuk. Ish. Tak. Tak. Bukan sebab kiteorg. Ntah ke memang elaun dh nak masuk pon time tu. kebetulan je~ tapi bile dipikir balik, iye la kot. Kate org, umpama paku dgn pahat, bila diketuk, baru mahu bergerak. . hu. Ntah la..

___________________________________


Cuma nak pesan kat junior2 IPTAR, korg sabar lah banyak2 ye. Duit memang penting. Apetah lagi yg tengah practical sekarang. Kami2, Deakinians nie dh merasa sume kesusahan itu. Kalo ade mcm tak puas ati, elok bertanya kat pihak yg sepatutnye. Kalau tulis marah2 kat wall FB tu, hanya akan memakan diri sendiri sahaja. Tapi kalau setakat meluah perasaan, tak de hal kot. Tahu korang susah. Tahu peritnye rasa itu. SABAR ya adik2 ku bucuk2. Alalalaaa. Comeyynyee die BERSABAR. Hehe. ~Kak soffea nak kene lempang ke? Org tgh bengang takde duit nie.~ haha. Relax ya korang. Doa banyak2.


Ehem. Actually, aku sgt bersyukur sbnrnye. Sekarang aku dgr macam2 hal kat IPG nie. Peruntukan dah ditarik balik. Budget takde. Sian dorg. Camping pon dlm maktab je. Nasib waktu zaman kami dulu, merasa la camping smpai ke Sabah. And dengar cite jugak, elaun akan dibayar separuh2, pastu dgr cite mcm kene potong la, ape la.. ntah la.. Rumors sahaja maybe. Tapi kalo betul, kesian la dorg… korang kene pertahankan tau. Ade tu dlm perjanjian korg, jumlah elaun sume. Kalo tak silap la.. huhu. Sian dorg. Aku bersyukurlah aku dh lepas sume2 tu. and sumenye dpt kami lalui and dpt merasa peluang2 yg baik. Alhamdulillah.


Eh. Tapi, ade lagi. Elaun tesis kami tak dpat2 pon. Mana? Mana?


Katenye, kami tak buat thesis pon. Hanye buat Action Research. Sebab tu tak layak dpt elaun thesis. Wohoo.. bukan dulu dh siap tulis sume elaun tu ke?


And member ade ckp, AR yg kami buat nie, same la tarafnye ngan thesis. Kite kan education, so, memang wat AR je. Tu die la yg ckp.. tapi bile dipikir balik, junior2 bawah kami yg under BPG tu pon wat AR jugak. Tak buat thesis pon? So? Bagaimanakah? Adakah nasib mereka akan serupa seperti kami? Huhu.


Susah ckp pasal duit nie. Dulu2 pihak atasan selalu nak hitam putih. Sume nak tggu hitam putih. Tapi kisah elaun thesis kami pon tak tahu ape kesudahannya. Kalo betul duit itu ADA, beri lah. Sebab itu hak kami. Kalau TIADA, tak mengapalah. Mungkin bukan rezeki kami. Tapi… eh? Ape tapi2? HAHA. Tapi, ade la~~~ -niat dlm ati je dulu- ;)

_________________________________________


Semoga segalanya dipermudahkan Allah.sekali lagi, sabar ye junior2. Nanti2 pas korg dah lalui sume nie, bile ingat2 balik, mesti rase mcm; oh, that was a great experience. Sbb manusia nie, bile time susah baru tahu nak menghargai pelbagai perkara. Dr situ gak kite belaja utk menjadi lebih tabah. Dn cuba selesaikan masalah dgn cara terbaik. Kesusahan ini sedang mengajar kita. Ya, ia sedang mengajar kita.


Bile dh kerja, lain pulak masalah kewangannye. Kate org, bile duit dh besar, besar la plak nafsunye. Macam aku. Eh? Mengaku? HAHA. actually, duit takde la besar mane. Tapi nafsu tu dh lebih besar dr duit. So, ingat pesan mak, “ikut kemampuan kita”. Hehe. Baiklah mak ;)


____________________________________

~owh. Tak sabar nak pakai kereta sendiri.^__^~

S.A.B.A.R soffea ;)

Comelnye die sedang BERSABAR.






Comel kan? Haha.


________________________________________

Ehem!!~

Pssstt: Aku harap entry nie TIDAK dimanipulasikan oleh mana2 pihak.

Yelah. entry nie mcm baru nak REVEAL psl yg lepas2.

hal yg penah jadi HOT suatu ketika dahulu.

so, think wisely. this is just a kind of 'luahan perasaan'.

and sharing the experience ;)

chill (^__^v


6 comments:

me, myself n i July 22, 2010 at 2:10 PM  

first one 2 komen... heheee...
thanks 4 da entry... lama da x mengomen2 ni...:D

soffea July 23, 2010 at 10:50 AM  

arina:
hye!!~ lame tau arina menyepi. huhu. rindu. rindu ;)

thanks comment sini. hehe =)
saje nk kuatkan smgt korg. perhaps~

aizat912 July 23, 2010 at 5:36 PM  

hehe.. kak.. memang ramai yang kecewa + bersabar mase tunggu elaun ni. Sy x trase sgt la.. sbb dak2 ppismp dah lame dapat. huhu..
yg seniour tu.. tension sikit la..

I'll be your princess. July 23, 2010 at 7:09 PM  

tu lah kak sofiee.spmpai skrg blom dpat lagi elaunnn.huh.mmg grm. sbb org lain da dpt.kenapa kami pulak blom dpt, tapi rumor ckp esok kluar.harap2 nya lah..dah MALU sgt nak mintak kat rumah. sabarrrrrrrr. anyway, thanks for sharing. and I MISSS YOU lah. :)

soffea July 25, 2010 at 12:25 AM  

aizat:
owh.. ye ke?? korg dh dpt dulu ke? takpe. takpe. kne belajar bersabar gak. bersabar belanjakan duit. ngeh2. tu la.. sian dorg~

soffea July 25, 2010 at 12:27 AM  

iraa:
hehe. tu la.. memang kan. kalo dh salu mintak sgt kat parents, mmg malu. huhu. takpe. dgr cite elaun dh masuk arini kan? alhamdulillah ~

u r most welcome, iraa ;) saje je rajin2 nak share. dulu takleh. kih2. I MISS U too, iraa. rindu nak usik2 iraa~ huhu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sila lah :)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP