Powered by Blogger.

Appreciate them~ thanks.

Stand up... Good Morning teacher~ (part 2)

>> Wednesday, November 4, 2009

Salam~

heh. nie kesinambungan ~ceh. cm novel~ dr entry yg lepas2. ntah berape lame da. tapi sbb aritu da janji nak smbung, jadi kne la sambung kan~ jangan mungkir janji. Nanti jadik org munafik. Nauzubillah~

okeh. sile ikuti kisah kesinambungan berSBE and prcticum sepanjang menjadi Trainee Teacher di IPGM kampus TAR ini. sile klik sini ~bukan sana~ untuk bace entry lepas. klik la kalo berani. ha, ada berani? hehe.

sambung skrg soffea!~

ok.ok~


4) Sem 6: School Experience D (2008)
  • Dihantar dekat2 je ngan Kuching tapi daerah lain.
  • Me and Fiza still worked together as a partner for this 3 weeks SBE.
  • Zuma and Amoi pon satu skolah ngan kiterog. so, 4 org satu skolah, 2 pairs la maksudnye.
  • SK Sg Pinang adelah sekolah yg bertuah sbb kiteorg dihantar ke sana. ceh. poyo~
  • about 2 hours from samarahan. so, need to rent a house since i can't stand utk ulang alik setiap hari. huhu.
  • This is also the SKM school. each year have one class. so, there were mix abilities of students in one class.
  • Anyway, i enjoyed being here. PK 1 skolah nie teramat sangat lah baik hati. hanya Allah dpt balas jasa baik beliau.
  • Task adelah lebih kurang cm SBE C. still peer teaching.
  • But this time da start video tape one part of the lesson, focusing on the English use in teaching Science or Mathematics.
+PHE class with Year 2. sblom PJ, mcm2 kne pesan n ugut. haha+
~abaikan pic teacher sblh knn tu~
=)



+math class with Year 5+
~remedial students need more attention ok~



Experience;
  • Ouh. lebih kurang same penat cm selalu. every night prepare the lesson plan.
  • tapi nasib keje berdua. ape yg penting? kerjasama. wonderpets.wonderpets. kami dtg. ha. mane? mane? takde pon wonderpets tlg kiteorg? hu. tipu je wonderpets ni~
  • We need to teach Sc-Year4; Math-Year 5, and PHE-Year 2.
  • Time nie byk focus kat EML subject yg byk kne wat esaimen psl teaching Science and Math in English.
  • Pupils baik2, quite clever and they are able to speak English well. Year 4 plg bagus kot~
  • Time nie da start garang and suke membebel. bukan pe, aku tak leh la biar je budak2 nie buat slh. kite kne ckp, bgtau. walo dorg cm tak ingat, tp at least kite penah ingatkan dorg.
  • Penah skali tu, aku bg chance dorg pilih group members, then u know whut, da gado2. ade yg nangis sbb takde org nak group ngan die. plg sedih bile die ckp, "saya bodoh cikgu, takda org mau group ngan saya".
  • Tapi mmg pon. obvious okeh yg pndai group ngan yg pandai je. so, ape lagi?? inilah peluangnye aku menunjukkan bakat membebel aku. haha.
  • Then, pastu, no more choosing ur frens k. I'm the dictator yg tetapkan group members korg. huahaha ~gelak kejam~ =)
+Technology topic+


+Done by pupils+
~touch up by teachers~ hehe.



+jamuan perpisahan+
~terharu nie. thanks~



5) Sem 7: Internship A, 6 weeks (2009)

  • ha, kali nie mmg agak sedikit lame dr yg lepas2. ape brg setakat 3 minggu beb. ingat dh leh improve ka? haha.
  • takde la lame sgt pon. prctical kat skolah selama 6 weeks, plus school holiday, so, sume skali 7 weeks. hoho.
  • 7 weeks merantau smpai ke Sibu, lebih kurang 7 hours from Samarahan. kot la~
  • Kali nie mmg sume Deakin di hantar ke skolah2 bandar, sekitar Kuching, Sarikei, Sibu, Bintulu and Miri. Sume lecturer yg tetapkan. no choice k. kiteorg mmg bakal guru yg berdedikasi. sedia dihantar ke mana saja.. ceewah~ hehe =)
  • Aku dpt SK Bandaran Sibu No 3, dan partner bersama Ahmad Firdaus@Daoh.
  • Partner pon ditetapkan juge. sume dpt berlainan jantina. giler la. kami mmg betul2 guru yg rela n setia mengikut arahan la.
  • Satu skolah, just 1 pair sahaja; means 2 org la satu skolah.
  • Setiap daerah ade 5 skolah yg dipilih and ade 2 org setiap skolah.
  • Um, skolah sgt besar ok. and this is my first time being in such a big school. sblom nie kan sume SKM school je.
  • Each Year have 4 classes, A-D. Teachers plak mmg ramai. berapa ntah. tak ingat.
  • Tapi best sbb bilik guru sgt besar, ngan air-cond n meja yg besar n tmpt yg strategic di belakang bersama2 cikgu2 kpli yg bru posting and cikgu J-Qaf. heh. Kak Tiesya, miss u la~
  • However, students' level was so unexpected. Thought that it would be easy teaching students kat skolah bandar. Tapi nak wat camne kan. aku dpt kelas B and C. So, no wonder la~
  • This Internship A was more focusing on minor, which is Math subject. Sbb tu sume math periods kene amek. adeh la~
  • Tapi tak kesah coz i love teaching Math =)
  • Esaimen mmg berlambak. n video tape task still kne wat~ adeh la.
+dlm flight from Kch-Sibu+
~mse ni brg x byk, boleh la~



+In memory =)+
~See, the staffroom is so comfortable la ouh~



Experience;
  • huh. terlalu banyak experience spnjg di Sibu. Start dr mula2 smpai lagi. huhu. sgt kesian.
  • Aku n fiza je nek flight. yg len nek bus. so, mmg kiteorg struggle gile la mula2 sampai Sibu. dgn tak kenal sape2, tak kenal jalan pon. nama pon tempat org kan~
  • so, pergi tgk umah yg knon2 dpt nak disewakan tu. adeh la. time tu giler rase nak nangis. serious. tak tipu. sgt kasihan ok. tak dpt nak bygkan cmne nak dok situ sepanjang 7 mggu.
  • Kiteorg berpindah randah dlm satu hari tu. plus, dgr lak cite mcm2 dr pnduduk di situ. ~ceh. dh mcm entry misteri nusantara lak~. nak tak nak, tdo la gak kami org berlima di situ. just satu mlm je.
  • yg boys takde problem sgt. tapi dorg risau kiteorg jugak la. huhu.
  • then, esok pindah ke rumah lain, dgn bantuan Ustaz, PK 1 sekolah Dashon. Terima kasih sgt2 kat die sbb byk sgt tolong kami. sgt2. hanya Allah dpt balas segala kebaikan die ngan balasan yg paling baik. InsyaAllah~
  • kalo nak cite segala mcm kesukaran n kesulitan, mmg tak hbs kot. tapi takpe, sume2 tu dpt kiteorg lalui. and bile teringat balik pengalaman dulu2 tu, dah boleh senyum n gelak2.
  • Betullah, experience is the best teacher in life. Pengalaman mematangkan seseorang.
  • Huh. dah2. hentikan sahaja madah pujanggamu itu soffea. hehe =)
  • pasal skolah, as i mentioned before, unexpected. I need to struggle hard to ensure they understand the lesson. especially in teaching Mathematics. Bayangkan, darjah 5, tapi still tak hafal multiplication. mane la aku tak mengamok..
  • mmg byk kene bersabar la. and penah la aku buat kelas tambahan utk dorg. tp tak pakse. sape yg nak, dtg je.. nasib la ramai gak yg datang even teacher dorg nie sgt la garang. heh.
  • whatever, ape yg paling bahagia, bile tgk dorg improve. ramai gak yg dh hafal multiplication.
  • and tak sangke sbb ramai yg nangis time aku dh nak hbs. thought that they will never drop their tears for me. yelah. cikgu garang kan~ hehe.
  • eh, lupe nak mention, kali ni mengajar sorang2. no more peer teaching ok.
  • so, beban sgt byk. lesson plan sorg2 yg tak larat tu. worksheet lagi. teaching aids lg. hu.
  • dah la ade 3 subjects kne ajar. adeh la.. survive je la. kate cikgu dedikasi kan~ hehe.
  • dr Internship A nie la aku blaja byk perkara.especially how to be a good teacher as well. byk kot silap aku. yg paling penting, mase nie aku berazam, "takmo garang2 melampau dah utk Internship B nanti".
  • he. takleh blah punye azam.
  • anyway, sgt seronok pengalaman ini. Dapat gak merasa dok Sibu. and yeah, berjalan smpai ke Miri time cuti skolah bulan 3 tu. cuma impian nak p Brunei tak kesampaian lagi~ hehe. insyaAllah lain kali~
+Mixed Operation+


+from Sibu to Kuching. naik bus+
~brg 10 org. giler byk smpai kne beli 2 seats lain~



and the last practicum was Internship B, 12 weeks yg bru je habis 9 Oct aritu. huhu. yg tu update len leh tak? dah tak larat~ hehe =)

sambung lg~



2 comments:

faridLO ™ November 10, 2009 at 2:36 AM  

baldi2 pon angkot skali..hoho

soffea November 10, 2009 at 7:27 PM  

haha. tu la pasal. mane leh tggl. beli guna duit tu. hehe =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sila lah :)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP