Powered by Blogger.

Appreciate them~ thanks.

KPLI owh KPLI ~

>> Friday, June 26, 2009

Salam.

ehem. Entry kali ni mgkin menyentuh sensitiviti sesetengah pihak. Terutama KPLI. Ye. sile bersabar. tarik nafas panjang2 n hayati ape yg ingin aku perkatakan.

Actually, aku ade la bace discussion kat IPGM group kat frenster. Isu KPLI 18 bulan. so, bace la sume post2 tu. Masing2 nak utarakan pendapat, masing2 nak luahkan rasa. Sehinggakan ruangan discussion ini seakan menjadi medan 'peperangan'. wah. cm melampau lak metafora aku nie. eh, betul ke metafora, cikgu BM? hehe. Perbandingan la cmtu~ Tapi aku tak salahkan sape2. Nobody perfect right? Yg tetibe terlampau EMO tu mgkin sebab die terase terlebih2 skit kot. Iyelah, sape la tak marah bile ade pihak yg mengatakan; "KPLI nie cuma sampah U aje". Ye. Andai kata aku adalah dr golongan KPLI, mungkin aku terase. mungkin. Tapi ingat lah anda2, kalo tak kerana nila setitik, takkan rosak susu sebelanga.

Mcm batch kami, PISMP DEAKIN di sini. mcm2 cite2 buruk ttg kami. kami dikatakan begitu dan begini. Kami dituduh itu dan ini. Kami disangka macamtu dan macamni. Memang bengang beb. Nama kami diburuk2kan sehingga busuk . padahal batch lain punyai problem yg jauh lebih 'hebat' dr kami. Tapi mengapa sering sahaja 'kes2' mereka 'disorok'? sedangkan apabila ade kalangan kami yg buat 'nakal', satu maktab heboh? Dulu memang bengang. Geram. menyampah ngan sume2. Kami jdi makin memberontak. Tapi itu dulu. Sewaktu masih muda, tatkala umur 20 tahun. Darah muda~ Tapi kini, kami semakin lali. Betullah kate org. Kematangan menjadi 'dewasa' seiring ngan usia. So, ape je org nak ckp, biarkan. Selagi kite tahu diri kite, selagi kite jelas ngan keadaan sebenar, kite takkan cepat melenting. ~Ye. Aku still blaja menjadi penyabar~. Iyelah. Org takkan mengata kalo kite tak buat kan? Cuma kata2 itu ade kalanya berlebihan. takpe. Allah tu kan Maha Mengetahui~

Okeh. berbalik pada isu KPLI. aku pon ade utarakan pendapat aku. seperti di bawah ini :

"salam..

this is my opinion. betul atau tak, ini adalah pendapat aku. sile betulkan andai ade salah~

ok. ini bukan isu dengki KPLI atau ape. samada dengki kursus dorg setahun je ke, dengki dorang elaun banyak ke, atau dengki dorang dh ade degree. apetah lagi nak dengki dorang penah keje best2. sbb pe? sbb last2 dorang same je cm kite-jd pendidik.

yg aku nk sentuh kat sini, sikap pelajar KPLI itu sndiri. yup. tak sume yg tak elok. ade yg elok. ade yg semangat berkobar2 sbb mmg minat jd pendidik. sbb tu dorg terima je ape cabaran dlm bidang pendidikan nie. tapi yg aku nk sentuh, ttg yg tak berape nak elok nie, bukan niat nak aibkan sesape, tapi agar kite same2 dpt berubah.

istilah al-hambra mengatakan KPLI same cm 'sampah U', (sorry for that word) adelah sekadar lambang kepada segelintir KPLI. tak perlu la anda, anda, n anda terase hati. Kalo bukan anda, kenapa perlu sensitif? maaf. Statement ini seakan menyokong al-hambra. heh.

Ok, i have my own reasons. Ade sesetengah KPLI nie mmg cm berlagak melampau. tak tahu la ape yg dorg nk berlagak sgt kan.. pernah ade seseorang mengatakan begini; "kami ada degree, sbb tu elaun byk". perghh~ panas beb. nasib la time tu bru suai kenal. kalo tak, rase nak penampar je. dlm hati aku, "Helloooo.. kalo degree tu laku sgt, p la cari kerje yg gaji berjuta kali ganda lg byk dr RM1300 tu". then, bile diminta membayar duit astro, RM6 utk setahun, diulangi, RM6 utk setahun, giler kecoh. "Kiteorg tak tgk tv pon". aku sound direct la, "akak, ckp elaun byk, takkan RM6 pon takleh byr? Kiteorg elaun skit pon tak bising. kiterog pon bkn salu tgk tv pon. KPLI tahun lps pon cmnie. RM6 pon nak kecoh. sy mmg tak suke la KPLI". ha. amek ko.

situasi lain. seorg hmba Allah berkata; "Lecturer maktab mmg salu takde eh. kalo bg esaimen pon tak ckp jelas2. kite pon tak tahu nk cari ape. kalo kat U, best.. Lecturer mmg bg satu per satu". aku dgr je. Lain padang, lainla lalangnye kak oi. pastu bising2 bile masuk IPTAR nie. ape die ingat sarawak nie kuno sgt ke? tolonglah. mcm tak penah ade pglman hidup lgsung. Mcmni ke pemikiran seorang lepasan ijazah yg dh hidup selama 29 tahun? kami yg muda pon tak merungut2 lebih2 cm die. adeh la~

Di sekolah ketika aku berpractical n KPLI ini ber PBS.
Seorang guru KPLI juga, yg baru posting di situ merungut n meluahkan perasaan kat aku. Katenye, si KPLI yg ber PBS itu memberi komen kepadanya, "Cikgu kat sini tak pandai nak control kelas. Sume murid bising je". Adeh. ade rase nak lempang tak? Then, die pon ckp la, kalo die, die akan buat begini, begini, dan begini. adeh. wahai kak KPLI yg ber PBS.. ingat lah. teori tak same ngan practical. we are deal with humans. kids. be relevan okeyh. aku yg berminggu2 kat skolah tu pon tak penah nak komen cikgu2 senior tu tak pandai control pelajar or what so eva. cube handle budak kelas last.. tgk die dgr ke tak ckp ko.

Ketika di sekolah yg same, semasa berbual2 bersame seorg lagi KPLI yg ber PBS, die mengeluarkan statement ini.. , "korang tahu ape? korang tak masuk U. akak nie 4 tahun kat U". perghhhh~ rase nak terajang je beb. akak, ingat KPLI nie bagus sgt ke??? wah. geram nie. maaf, terEMO plak. kot ye pon 4 tahun kat U, nanti tahun depan kite same2 posting kak oi. Tapi kami muda lagi. tak membazir umur~ haha.

So, nilai la sendiri. memang tak semua. tapi kate org, kerana nila setitik, habis susu sebelanga. sebab ade sikap2 cmnie la ianya mempengaruhi pandangan n pendapat kite2 warga IPG nie terhadap KPLI. sebab sikap2 dorg yg perasan bagus la dorg nie cm amek mudah sume perkara. sebab sikap dorg yg berlagak ade degree nie la dorg rase dorg tak perlu nak hormat adek2 yg comel2 nie. Ntah la kenapa KPLI nie makin lame, makin teruk. dulu, KPLI ambilan Jan 2006, ok je ngan kite2org. masuk je pon. Mungkin kerana had umur KPLI yg muda. ramai yg fresh graduate skrg nie.

Tak perlu la aku nk compare antare kiteorg yg hampir 5 tahun kat IPG nie ngan KPLI. masing2 ade kelebihan sendiri. masing2 ade ilmu sendiri. tapi tolong jgn berlagak sangat boleh tak? mulut je ckp lebih. Kualitinye mane? huhu.

Mungkin ade yg terase hati. maaf. This is my experience with KPLI. anda, anda, dn anda, sile senyum. jgn marah2. amek sejenak utk berfikir ttg post ini. dn ingat lah. kami2 adek2 nie tak dengki ape pon ngan KPLI. kite same2 ade matlamat yg same. mendidik anak bangse. so, buang la rase 'hebat' anda itu. bukan ape, bile ade yg berlagak, aku pon jadik nak berlagak jugak. manusia tu kan tak sempurna.kankankan?

jadi,isu 18 bulan atau 80 bulan bukan lah masalah yg besar. yg penting, kesedaran mereka sendiri tentang betapa pentingnya utk mereka mengubah sikap n persepsi mereka. Just try ur best utk tanamkan semangat keguruan itu wahai abg2 n kakak2~ InsyaAllah, sume2 nie takkan timbul.

okeh, sekian terima kasih.

salam~"


Boleh jugak kalo nak bace discussion tu di sini. Jadi, same2 la kite nilai diri sendiri. Kepada anda, anda, dan anda yg mungkin terasa hati. MAAF sekali lagi. I have no right to judge anybody. Ini cuma pandangan dan pendapat aku, through my experience. Aku tak tuduh membuta tuli. Jadi, tolong jangan EMO. Sile tarik nafas panjang2... hembus. ye, ye. begitu. pandaiii~ hehe.


okeh, apepon, same2 la kite renung2kan. aku pon malas nak tuduh mereka2, atau kamu2 begitu n begini. kite same2 dalam bidang pendidikan. We need to achieve the objective. Ingat Falsafah Pendidikan Kebangsaan kan? yeah. walopun kelihatannya seperti poyo. Tp ketahuilah, aku bangga menjadi seorang GURU. jadi, same2 la kite pelihara profession yg mulia ini.


Salam~



6 comments:

duckling July 2, 2009 at 12:23 AM  

huhuuuu..hihiiii...haaahhhaa...
mcm kutau ajer siapa org itu, sbb pnah kudengar citer itu heheheehe...

ntahlahhhh sy pn xtau nk komen aperr..tp nka tulis jugak aper yg terpikir...walauapepun terpulang pada individu, pada pendapat sy, klu msuk KPLI smata2 utk mndpt status kakitangan awam yg bergred DG41 tu..baik xpyah kerana inilah bakal perosak ank bangsa..

apapun bertindaklah dengan niat yang ikhlas dan suci bukan utk mendpt kepentingan semata2...

dah byk isu terpampang didada akhbar,yg terbaru guru pelatih mendapatkan cikaro..ini ker bakal pendidik???

huhaaaaaa...tepuk dada tanye iman, klu tye selera confirm rosak..

soffea July 4, 2009 at 5:26 PM  

yup. totally agree with u. n thanks for being rational. tanpa emo. hehe =)

ape2 je kat dunie nie, mmg tak sume sempurna. takkan pon sempurna. sbb sempurna itu sifat Allah. tapi apa yang penting adalah.. kite sentiasa berubah memperbaiki diri.

insyaAllah~

♥..cik_mas..♥ November 28, 2010 at 8:14 PM  

cik mas dtg baca entry ni...cik mas sokong apa yg kamu katakan tentang KPLI...mmg x d nafikan mereka selalu mebandingbeza akan sedtiap prasarana dan infrastruktur ketika di maktab....nmpak manusia ni x berguna & x pernah bersyukur, elaun banyak, kualiti xde ape kes...rase nya kualiti PISMP adalah yg terbaik! :)

ijatnuar87 November 28, 2010 at 9:22 PM  

arghhh...sakit atinyer baca entri nih(ambe bukan KPLI yek)...setiap aper yang berlaku dlm entri ni ambe dah lalui masa orientasi pelajar KPLI nih...sorang2 dengan mulut busuk tu lantang bersuara,mewar-warkan degree diorang tu...macam la hebat sangat,kalu rase hebat sngat,cari kje dengan degree tu...dah la tu,sorang2 plak dengan muka yang memandang rendah kitorang ni,mmg sakit giler la hati nih...yer la,kitre ni maktab jek,diorang U...kalu raser hebat sangat dengan U tu,jangan masuk mktb...sikit pom xnak tegur sapa dengan kitorg nih,mklum la,budak2 lagi,diorang tu dah besar bapak orang pom...tapi perangai mengalahkan bdk sekolah rendah...tapi bukan sumer KPLI camni...ader yang baik,boleh wat kawan,ajak mkn sama,main bola sama2...pesanan kepada KPLI yg pndang rendah kat PISMP nih,jangan bangga diri sangat yek,kang jatuh tergolek xbangun2 plak...(sori ek tuan blog sekiranya ayat agak panas,komen emo nih...)

soffea November 30, 2010 at 9:35 AM  

cikmas:

betul. dorg mmg salu bajet bagus. n ape yg sy share sini sumenye dr pengalaman n pemerhatian sndiri. geram kan sbnrnye.. tapi serious saye ckp, memang PISMP is the best programme la compare to KPLI. so, nti time jadi cikgu, hopr kite gunakanlah pengalaman 5 tahun setengah timba ilmu tu ye :) we are the best :)

soffea November 30, 2010 at 9:37 AM  

ijat:

hehe. takpe. emo2 kat sini. sy ok je.. actually, entry nie pon time emo2 menyampah kat KPLI jugakk.. betul. tak sume cm tu. ade yg sedar diri. itu yg betul2 nak jadik cikgu la.. bukan yg jd cikgu sbb takde keje. hehe. n ya, saye pon ade gak KPLI2 yg rapat. dorg sgt sweet. mcm kakak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sila lah :)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP