Powered by Blogger.

Appreciate them~ thanks.

Azam tahun baru - to fall in love? hah? apakah??

>> Friday, December 31, 2010

Lg beberapa jam je lg~

Assalammualaikum tahun baru 2011. *senyum manis sambil menundukkan sedikit kepala* aiceh. giler sopan ko soffea! macam ni lah yg kita mahukan. perubahan!! perubahan!!! ^__^



ya. semua org pon mahu berubah bukan? jadi aku pon tidak terkecuali. Yang penting, mengHIJRAHkan diri dgn lebih terarah dan pastinya menjadi yang lebih baik.

setiap kali Maal Hijrah, setiap kali Tahun Baru, sume pon macam ni azam aku. nak jadi yang lebih baik. nak jadi yang lebih baik. nak jadi yang lebih baik. lebih baik dr sebelum2nya, dr pelbagai aspek dan segi pastinya :)

Keazaman utk pengHijrahan diri haruslah ada. Macam entry newyear 2010 ni. cuma kali ni aku tak mahu lah expect something yg terlalu tinggi, sehinggakan nothing happened pon. n even worst, perkara yg menyakitkan kot yg terjadi. takpe lah. just take it as a lesson, soffea. Allah knows the best for u. have faith ya :)


anyway, for this 2011, i do have specific wish lists. n ya. kali ni nak 'narrow it down' skit azam tahun baru ni. supaya aku lebih alert! dan pasti, MESTI BUAT k, soffea!~

  • 1) DIET n DISCIPLINE - penting ouh. kali nie mesti berSUNGGUH! separuh jalan je lagi, soffea!
  • 2) COOL n STEADY- serious tak mahu garang2 dah. but please my pupils, tolonglah rajin2 blaja. nanti takde lah teacher rajin2 nak garang lg. help me please my dearest pupils~
  • 3) HARDWORKING n ALL OUT- i just wanna give the best to my generation and ya, of course to all the people around me.
  • 4) FALL-IN-LOVE - wohooo! sounds great! but hey, i wanna fall in love dengan knowledge lah. bercinta dengan Ilmu :) InsyaAllah, ada rezeki, mahu sambung study lagi. doa2kan lah~ (inilah tajuk entry. hehe )
  • 5) BE SMART, BE BERJIMAT! - please lah soffea. save as you earn! mesti pandai berjimat cermat. cukuplah setahun bergaji n habis dengan ber-joli sahaja. gelakkan dia. HAHAHA. eh. cukuplah tu. tp 2011 nanti korg takleh gelakkan aku lagi dah tau~ moga2 :)


The important is, i just wanna be THE GREAT MUSLIMAH, who r always trying so hard to improve herself in anyways~ never and ever give up. facing all the difficulties with a smile and a piece of her strong heart. Always put Allah in everything she do and ya, bersabar dan redha dengan segala ketentuanNya. InsyaAllah~ Allah knows the BEST for us.


Semoga semua azam yg telah di perincikan (eceh!) itu tadi akan dapat dicapai. InsyaAllah.. aminn~

___________________________________________________________


Sahabat. marilah sama2 refresh semula azam penghijrahan yg telah kita set waktu Maal Hijrah ari tu. sekali lagi, perbaharui di tahun baru 2011 ini ya. semoga Allah memberkati hidup kita ; selalu. InsyaAllah :)




Read more...

campur campur + + +

>> Thursday, December 30, 2010


Ini entry campur aduk. mari campur tangan sekali.





MULA!

1) A big CONGRATULATIONSSSSS to all football players, dr sekecil2 sumbangan hingga sebesar2 sumbangan, seperti Safee and Khairul Fahmi. dan juga semua2 sekali lah. dr coach, hinggalah ke coach juga. apakah? hey. u guys rawkkk lah.

dan ya. fyi, actually aku sbnrnye TAK MINAT OKKEH menonton perlawanan bola sepak. tapi tak tahu cmne tah aritu terlekat depan TV kan. pastu terus jadi penonton yg setia dan poyo. sbb? update perasaan nervous n bangga juga jatuh chenta terhadap Khairul Fahmi kat FB n Twitter. poyo giler. tak pe lah. bukan selalu. bukan senang tau aku nak minat tengok bola. syabas!

hye fahmi. saya soffea ;)

tapi kan, kaciwa lah sebab die tak available da..
alaaaa ~




2) Baru siap m'packing baju bajan n the geng. gila lah. aku dok kemas2 start dr pagi tadi kot. celik je mata, terus kemas beg. pastu aku rileks jap. dok on9. pastu smbung kemas. pastu keluar, p facial ngan mak. balik umah, ahhh!! bersepah baju atas katil. aku p tengok tv. pastu aku smbung kemas balik. pastu aku tengok bola. pastu aku smbung kemas balik. dan ya. skrg dah siap packing baju. cuma beg je tak zip lagi.

baju aku bukan banyak pon. tapi sbb aku jenis mcm nie kan.. susah lah nak focus lame2. nanti aku dok wat benda lain. pastu baru smbung balik. haihhh.. teruk kan? tu baru baju. yg len2 tak kemas lagi iaitu seperti alat2 mekap, penjagaan wajah, bahan2 yg telah berjaya di shopping, buku2, kerepek2, kerongsang2, blablabla.. oh! perempuan!!~



Kalau aku ade magic, dah lama aku suruh magic yg tolong kemaskan.

sedang melakukan magic terhadap saady.




3) esok sudah mahu pulang ke pangkal jalan, kembali pulang ke Lambor yg ku cintai sangat. Jumaat ada meeting n pendaftaran budak Tahun 1. baiklah. saya cuba bersemangat lah ni. semangat nak mulakan sesi 2011 dengan azam baru sebagai seorang guru yg mengajar di tahun kedua. eywww.. baru tahun kedua kot. tu pon nak kecoh? takpe lah. janji; sentiasa mahu mperbaiki diri. yeahhhh!! tengok. tibe2 semangat keguruan sudah datang. tiba2 rasa macam nak p skolah n mengajar sekarang jugak! eh. over kan? ^__^

cikgu mestilah yg paling menyerlah bukan?
har-har-har




4) dan, pastilah, akan terjadi kejadian homesick yg akan semakin meruncing hari demi hari. wuwuwuwuuu.. sekarang pon dh sayu. baiklah. stop sekarang. sebab tibe2 sebak. esok jangan nangis sudah la.. boooo.. budak gedik yg manje! sape? sape? bukan aku kan? phewww. nasib bukan aku. legaaa~




dah lah. kene tido awal.
esok nak drive.
have a safe journey, soffea :)
InsyaAllah~




eh! kejap. 31hb dapat cuti kan?? so, sekarang dh lewat malam, dan aku takleh nak msg kak Jamna ke, Kak Sue ke, nak tanye... Jumaat nie still on ke meeting n pendaftaran murid Tahun 1 tu?? atau kite cuti jee?? haha. ko tengok. memang keje nak cuti je Teacher Soffea ni!~

takpelah. pape pon msg esok je la. tapi rase mcm still on je. tak cuti. huhu T__T




heyyyyy!!! semangat!! semangat!! Malaysia Bolehhhh!!


Read more...

Contest Muslimah Anggun.

>> Tuesday, December 28, 2010


Mood contest mcm dah nak habis. Tapi contest ini menggetarkan jiwaku lah!~ ewahh :)
plus, i've been tagged by 2 sweet ladies yg mengajak join contest ni. so, i wanna give it a try. thanks to my sweet Alia and also dik Qlah, sbb sudi tag saye :)




boleh klik SINI (bukan sana) untuk join skali. jom la korang. best contest ni. thanks to cik Myzaffarida (pergh. sedap giler nama anda) sbb anjurkan contest ni. saya join tau~





ehem!~


Ujian dan dugaan Allah telah mematangkan diri dalam membentuk menjadi muslimah sejati, walau masih banyak yg perlu diperbaiki, tetapi pasti, akanku gagahi, untuk mencari cintaNya yang hakiki.

:: senyumlah. walau diri disakiti; meski berkali kali ::
^__________^



3 persons to tag:

1) Kak As comel
2) Ika comel
3) Mira comel


Best of luck untuk sume contestants muslimah anggun!!!~

Read more...

mesra pelanggan lah sikit~~

>> Monday, December 27, 2010

Dalam hidup ni, kite berdepan dengan pelbagai kerenah manusia. dan pastilah, tidak semua menyenangkan hati. kadang2 boleh panas hati jugak wooo.. tapi nak buat macam mane? kite hidup di dunia nie secara berjemaah okies.. mcm tak best pulak kalo idup sorang2 kat dunia ni kan. tak meriah la beb~



cik kelihatan berlagak siot. syabas cik!




situasi 1:

me: kasut ni.. saiz 7 ade tak?
Penjual: saiz 7??? mana ada!!!~

pergh!~ cantik gila bahasa n intonasi suara kau ye wahai cik kak yg tolong2 org amek saiz kasut! trus aku ngan Saady blah. tapi sempat tu aku cakap, "sombong giler!"



situasi 2:
abah: erm, nak tomyam untuk 50 org makan (whut??), nak...
pencatat-nak-mkn-ape: order air dulu boleh takkk??

wei, agak2 la beb bahasa tu. kalo ko ckp cmni, "pakcik, order air dulu la ye"~ ha. sedap sikit telinga aku nak dengar. takde la lepas tu keje aku asyik nak menjeling ko je. takde la sepanjang ko sebok mencatat kami nak makan ape tu ko asyik kene dengar aku perli2 ko, "nak oder ikan bakar, abah, BOLEH TAKKK??" rasakan balasan kau. ha-ha-ha.



situasi 3:
me: nak mineral water 1, milo ais 1.
boy yg jaga kaunter air tu letak mineral water n orange juice.
me: eh, saya mintak milo ais. (dgn lembut okies)
boy-yg-agak-jerk: tadi cakap orange juice!
me: ei. awk jgn nak salahkan sy ye. sy mintak milo tadi. awk yg tak dengar OK! (dah hilang lembut. hilang ayu aku~)
boy-yg-mmg-jerk tu trus menjeling aku smbil amek milo ais.
me: ape pandang2???
tibe2 dtg bos die. amek alih jaga kaunter. aku bayar n say thanks kat bos die. n aku blah. tapi sempat aku jeling gak lah. bukan salah aku dowh! grrrrrr~

aku cite2 ngan zue. zue pandang la kaunter tu. memang the jerk boy tu tgh dok pandang tak puas ati kat kiteorg. pastu aku pandang skali. korang tau die buat ape?? die tunjuk F*)K kat kiteorg dowh! pergh. panas hati aku. nasib kiteorg org yg berilmu. buat bodoh lebih baik dr layan org bodoh kan? :)



___________________________________________________________

korang penah tak berdepan ngan situasi2 yg telah dilakonkan semula(?) tadi?? sure penah gak sekali dua kan. aku mcm banyak kali gak lah. smpai aku kadang2 tak faham kenapa, kenapa, kenapa n kenapa lagi, mereka nie nak SOMBONG sangat?? kenapa nak berlagak sangat?? why oh why??? tak mesra pelanggan langsong! haihhh~


salu aku akan ckp mcm ni, "dah keje ko kan. kalo stress pon, jangan lah buat customer jadik mangsa bhai~" adeh. tapi aku ckp secara sindir2. yang paling best bila nanti at the end, korg say TERIMA KASIH kat dorg. express kan dengan nada yg lemah lembut giler smbil merenung ke mata dorg n buat muka senyum sehabis baik. pergh. baik punya perli! habit aku tu~


say "TERIMA KASIH!!!"



maaf lah kalau ada sesiapa yg terasa. aku tidak lah men-judge sume skali mereka2 salesgirl ke, salesman ke, penjaga kaunter ke, pengambil menu (?) ke, cashier ke, atau ape2 je lah sebagai sombong n tidak berbudi bahasa. NO. they are NOT. tapi kebanyakannya begitu lah. dan lagi menyedihkan sebab kebanyakannya adalah MELAYU! bangsa kita sendiri. cuba korg p kedai cina or deal ngan pelayan kedai or supermartket or whatsoeva yg berbangsa cina. selalunya mereka layan baik2 doe. siap boleh gurau2 mesra dan manje awww aww lagi. kite nak mbeli pon senang hati. rasa macam nak borong semua benda kat situ. terpikat dengan ke-peramah-an penjual punya pasal ^__^


korang!!! jom la shopping sini!! pelayan nie mesra pelanggan weyhhh!!!~




dan ya. aku memang pantang skit kalo org nak tunjuk sombong sgt kat aku. kite cakap elok2 kot! i think that i don't deserve that kind of layanan yg sgt jerk itu. buat baik dibalas baik lah! maaf lah sbb terkeluar sudah sifat laser ku ini. oh. marilah tolong saya mengubahnya dengan tidak bersifat sombong. yeah!


all in all. kite sume seharusnya menjauhkan diri dr sifat yg buruk cmni. harus! boleh lawat entry echah yg INI untuk tips supaya dijauhkan dr sifat sombong :) thx echah, for sharing ~




semoga kita semua menjadi peramah (yg bertempat) lepas ni. masuk dlm list azam tahun baru ok! ;)


Read more...

Contest aku dan kacamata :)

>> Sunday, December 26, 2010

salam kembali dr holiday. ewah~


Cikgu ImanShah kite telah mengetag aku utk join contest aku dan kacamata hitam. pheewit. kenyit mata sikit ;) tp nmpak ke? bukan pakai kaca mata hitam ke? ke? ke? hehe. thanks ya cikgu Iman sbb sudi tag saye yg comot nie :)


penganjur contest ni encik SyafiqRosli. boleh klik SINI untuk keterangan lanjut yerp. kot tibe2 korg rase mcm nak join kan :)

contest nie sgt simple. pergh. sume contest pon aku ckp simple. mmg simply simple la aku ni. tiba2 aku plak yg simple aphal?



ehem!

so.. here we go~




nie picture aku dan kacamata hitam ku juga pokok di sebelah ku :)




dan aku haruslah mengetag another 2 persons untuk melayakkan diri dlm contest ni.

so, i wanna tag:

cik Wan Nor Fairuz


cik Nurul Fahri



harap2 sudi lah ye sama2 join contest ni :)





*fuhhhhh~~~~ (awal asyaari sdg jampi bg menang ^__^)*


Read more...

i'm going to.... menikmati holiday di saat2 akhir!! :)

>> Friday, December 24, 2010

sekarang rasa sgt excited sbb sat lg my cousin, saady yg poyo tahap gaban tu nak dtg. kiteorg plan nak p jalan2 area Kuantan. ntah ape yg best kat Kuantan pon, tak tahu la si saady bongok nie. haha. tapi takpe la. aku nak excited jugakkk.

tapi, kan best kalo my aunt yg poyo lagi2 byk tu join skali. Ciknah!!! meh la join kiteorg please. ponteng je keje tu. lgpon weekend nie ciknah takde wat ape jugak kan. jom laaa.. jom laaa.. lame kan kite tak wat perangai gila secara bertiga.. rindu wooo~

nangis. T__T sbb rindu.


ciknah poyo-angah baik-saady bongok
hehe :)



anyway, at this time, aku sepatutnye sebok mpacking baju bajan for our trip ni. but i really don't know nak bawak baju ape. sbb aku rasa memang dah takde baju dah kowt! oh please. ko tengok. pompuan mmg mcm nie kan. padahal almari mcm dh nak roboh ok baju bajan serta geng2 nya lebih berat dr almari itu sendiri. apa tiada baju lagi kah untuk di-pakai-in? kalo dah takde, ape lagi?? mari lah shopping baju nanti!! HAHA. bile nk insaf pon tak tahu lah~


so, beginilah keadaan aku. end up, aku dok ngadap laptop je. beg kat sebelah kiri masih terbengkalai. baju2 yg konon2 mcm nak dipakai bersepah2. almari terbukak. masih dok pk2 nak pakai baju ape? nak bwk baju ape? haih. teruk kan pompuan? eh? ke aku sorg je pompuan yg berkelakuan begini? erk?


baiklah. nak buat rajin skrg lah. sbb dh habis mbebel. hehe.



so, take care k peeps. jom la sama2 menikmati cuti di saat2 akhir ni :)



Read more...

A good lesson for me~

>> Thursday, December 23, 2010

ehem!



abah ada ckp; "Family kite memang jenis mcm tu. susah nak mintak balik. padahal memang hak kita"

yup. i totally agreed. kadang2 kita nie terlalu baik. terlalu ingin menjaga hati orang lain. terlalu ingin menjaga hubungan baik yg sedia ada. terlalu lalu lalu smpai kita sanggup korbankan diri sendiri just because kita-terlalu-bersimpati.

tapi sebenarnya org lain tak penah pon terpikirkan itu. sedikit pon tidak. mahu menjaga hati kita pon tidak. apatah lagi mahu bersimpati terhadap diri kita? last2? kita juga yg tersepit, kita juga yg kena terima kesan dr sikap keprihatinan kita yang prihatin-lah-sangat tu.


and ya. setelah asyik tertangguh, i'm so grateful as i'm able to solve it today. aku di pihak yg benar. kenapa perlu takut? NO. aku bukan takut. cuma, ya lah, mungkin mberi peluang dn masih memegang kepada janji itu. tapi apa ada pada janji andai aku sahaja yg menurutinya bukan?

Semua org ckp aku BODOH. owh? really? aku bodo eh??
yelah korang. aku ngaku, aku memang BONGOK la kali ni. aku ngaku la ni... ~mengaku bongok mcm comel sikit~ tapi mmg aku mengaku lah. aku silap. silap besar kot. percaya sangat. dan ya, aku yg rugi ooo~


Tapi takpe lah. everything settled. cuma aku harap beliau tidak menyalahkan aku lah. maaf. aku betul2 terpaksa sbb aku sndiri pon terdesak waktu ni. Jumlah tu banyak kot. so, nak tggu betul2 cukup, mcm tak akan je? Sorry~ so, i acted as AH NGAH to settle this. jgn risau. tidak sekejam Ah Long :)



this 'thing' really taught me. a lot i think. and please learn from the mistake k, soffea.





abah tanya: "so, rasa apa sekarang? Lega kan?"

aku jawab: legaaaaaa~ (senyum)


tapi banyak lagi yg 'menanti' kan hak mereka ni.


note to self:
"please put urself first. others won't make it for u cause they are busy being selfish~"





Ya Allah, Kau murahkan lah rezeki ku. aminnn~



Read more...

Dulu takut. sekarang sayang :)

>> Wednesday, December 22, 2010

arini rabu. esok khamis. haih. tinggal berape ari je lagi nak balik Perak dah. rase sangat tertekan. mungkinkah tertekan sbb aku terlalu memikirkan perihal cicak berlambak2 di rumah sana? sudah pasti mereka berpesta muda mudi warga tua join skali secara sakan sekarang ye. aku dpt rasakan kemeriahan pesta mereka tu. wei! nak join! nak join! smpai ati tak tggu aku balik wahai warga cicak sekalian. korang memang ah..

eh? ape ni? sejak bila aku begitu ber-friendship dgn cicak ni? eyww! tarik balik!

___________________________________________________



baiklah. mari bercerita tentang kucing. (tibe2 betul haih..) taklah. memang niat nak cite tentang kucing tapi tak tahu apsal intro cite pasal cicak. apsal hah? dah la panjang lak tuh intro. mungkinkah kerana aku merindui warga cicaks di sana? oh NO! NeHI NeHI Nehi Babu Jey! Nehi missing2 cicak jey in my life hey~ (tiba2 speaking Hindi. cicak warga Hindi ka?)




uh, comelnye :)


siapa sini suka kucing? mengiau sekarang! hehe. korang. kucing comel kan? nak2 yg debab giler. gebu pon nak giler gak. pastu terkedek2 je. serious geram rasa nak sepak je.

tapi tak de lah aku wat mcm tu kan. rase je. sebab aku suke n sayang kucing. -bukan cicak ok!-

sesape yg tak suke kucing please jgn pangkah trus blog aku ni. jangan walk away dulu please. aku ade nak share something dgn korang:)


kembali pd zaman dahulu kala.

sbnrnye, aku bukan lah penggemar kucing. bahkan penggeli dan penakut kucing ade la~ aku mmg takut woo.. kalo p makan kt kedai, pastu ade kucing kat bawah, sure aku angkat kaki ok. pastu abah akan menghalau kucing itu dgn penuh kasih sayang. kasih sayang terhadap anak perempuannya lah, bukan kucing tersebut. harap maklum. ape ni? dgn kucing jalanan pon nak jeles2 ke?


tapi tu dulu la. time aku kecik2. serious takut kucing. kalo nmpak kucing tu, rasa mcm nampak harimau kerdil yg boleh mengancam nyawaku ini. mesti takmo dok dekat2. jalan pon mcm rase tak cukup tanah dah. rase nak geng ngan burung je. nak terbang sama2. hye burung. geng boleh? (bersifat zoo betul entry kali ni ye).


sampailah time aku umur 13tahun, adik aku bwk balik sekor anak kucing. COMEL nama die. mmg comel. tu pon lama kot aku nak mesra ngan harimau kerdil (pada aku ) ni. anak kucing kan suke nak main tangkap2 kaki kan. pastu nanti die gigit2 manja aww aww gitu. memang aku takut. even aku pelik lah cmne dorg2 ni, i mean my family, dgn senang hati dok bagi je kucing tu gigit2 tangan dorg. sungguh ganas dan kejam perlakuan itu pd aku.


tapi at last. aku dpt oh atasi perasaan takut tu. kalo masuk FEAR FACTOR nie, sure menang lah. jadi baru lah aku dpt menerima bahawa makhluk itu adalah kucing yg manja n bukan harimau kerdil yg mengancam nyawa. perghhh! metafora beb!!

see.n skrg aku memang asyik main ngan kucing2 je. manja dorg nie. gedik giler. kene cakar2 manja pon dh tak kesah sgt. biase lah tu. main gurau kasar kdg2.

Jadi...

Yeay!! Saya tak takut kucing. Saya OK :)


__________________________________________________


Sooooo,
Kepada mereka2 yg takut or geli or fobia or ape ape je lah terhadap haiwan yg bernama kucing ni, jangan lah smpai anda tidak dapat mengawal perasaan ketakutan kegelian dan kefobiaan itu ye. jangan lah bile nampak kucing dekat je, terus sepak. wo! ape kau ingat itu bola berbentuk kucing kah? jangan ok. control. control. control ayu please. macho pon perlu control jugak.

berlaku kejam terhadap haiwan itu berdosa.

“Seorang wanita masuk neraka kerana kucing. Ia menahannya hingga mati. Ia masuk neraka kerananya, kerana ia tidak memberinya makan sebab ia menahannya, dan tidak membiarkannya makan serangga-serangga tanah.”
Hadith riwayat Bukhari.


dan juga, takyah la mulut asyik membebel2 benci kucing lah. tak suka kucing lah. tapi kalau cicak tak pe. sbb cicak memang haiwan yg dilaknat Allah.

aku bukan ape. sbb dulu ada member aku penah ckp, "cuba bayangkan. kucing2 ni p jalan sana jalan sini. pastu masuk umah dok pijak itu dan ini. tak kotor ke? eywww".

aku diam je lah. habis, takkan nak suruh kucing pakai kasut kot. lagipon mmg takde jual pon kasut utk kucing. oh. please lah. kalo dah tak suke, macam tu lah kan. ade je yg tak kena. dan aku memang tak dpt nak jawab lah. sbb aku tak penah rasa mcm tu kot. ntah la. mungkin sbb aku rasa setiap haiwan tu tahu untuk membersihkan diri mereka sendiri.


aku bukan nak paksa korang mencintai sehinggakan tergila2 bayang terhadap kucing atau ape. tapi cuba lah k, jangan membenci haiwan kesayangan Nabi Muhammad SAW ni. jangan sakiti pon. aku yg jd sakit hati bile tengok video2 org dok berlaku kejam terhadap kucing ni. kasihan kan.



hye. nama saya whiskas.
nie kucing adik aku yg paling gediks okeyh!
aku suke sembur minyak wangi kat die.
sbb nanti wangi je bile aku cium~

*tapi nape die tak bertukar jadi putera pon?*
-wondering~



so, lepas2 ni, berbuat baiklah kepada binatang. terutamanya kucing. boleh baca kat link yg aku bg tu. tajuk entry tu sebijik dengan ayat yg aku link kan tu. minta izin copy paste tajuk entry ya encik. tajuk je. hehe.


jom korang. senyum kat kucing sekarang. berdamai k dgn dorg. sure dorg pon senyum kat korang balik. kan malique n Najwa dah ckp, "kalau saya senyum, awak mesti senyum sekali"


SEE.
kan betul. awk senyum sekali :)




setiap kebaikan yg kita buat pasti ada ganjarannya di sisi Allah. yg penting ikhlas.








pergh. title entry takleh blah. but attention peeps, it is referring to KUCING okeyh. dulu takut, sekarang sayang. dan ianya takkan sesekali terjadi terhadap cicak!!. eywwwww~

Read more...

Contest aku dan generasiku :)

>> Tuesday, December 21, 2010



Yeah. kan dah ckp mood contest sedang melanda duniaku :) tapi maaf banyak2 sbb tadi semangat lebih2. konon ckp nak update kejap je lagi kat entry yg ini. konon tak payah tggu esokkk laaaa.. ko tengok sekarang. memang dh esok la nie. tarikh dah lain pon. huhu. tu la, manusia merancang, Allah jua yg menentukan. Baiklah, insaf sekarang~


Ok. Dah habis insaf.

so, skrg nie nak join contest AKU DAN GENERASIKU. o yeah!~ *tiba2 semangat keguruan berkobar2 dlm diri*


inilah aku dan generasiku.
eh. ini penganjur dan generasinya, generasiku, generasi kita semua.
ecece~


boleh klik sini untuk keterangan yg lebih terang lagi terpancar sinarannya :)




dan ini syarat2 penyertaan :

  • Jadi Follower blog ieqa.
  • Copy banner di atas dan letakkan pada entry dan sidebar blog anda serta link kan ke entry ini. *tak nak letak kat sidebar pon tak pe. Tapi wajib letak kat entry ok*
  • Buat satu entry tentang contest ini . Tajuk: Contest Aku dan Generasiku.
  • Upload gambar anda bersama-sama anak didik/murid anda. [tak kisah bilangan murid tu. Sorang pun boleh ok]
  • Tuliskan pada caption:

1) Anda cikgu dari sekolah / IPG / IPT mana.
2) Cerita tentang gambar yang dipertaruhkan. Contoh: "gambar ni diambil masa buat praktikal / PBS di................." haa, paham tak?? hehe

  • Akhir sekali, tinggalkan link entry anda pada komen.
Tarikh tutup contest pada 11 / 1 / 11. (11 Jan 2011 @ 11.59 p.m). Gud luck yer!




so, here is my picture(s) wif my generation.

kacak sik kamekorg?:)
~Teacher is in black scarf ya~


  • nie picture time Internship B during my 7th semester. 3 months being in SK Sbangki, Lubok Antu, Sarawak gave me such a lotsss of experiences. n ya, it's memorable. *tibe2 emo. mood rindu anak murid berbangsa iban ni :'(*
  • time nie dah nak habis practical. sebab tu bergambar sakan. pandai kan dorg berposing? kreatif plak tuh. teacher suh buat bulat dengan jari kat sebelah mata lah. nie ade lak yg tarik2 pipi, yg buat mcm cacat, yg ape2 tah lagi. biase lah. kreatif :)

  • eh lupa lak. actually dulu aku blaja kat IPGM kampus Tun Abdul Razak, Kota Samarahan, Sarawak. 4 years doing degree there. ha?? apsal 4 years je? bukan 5 and a half years ke? relax korg. time pra PISMP, aku blaja kat IPGM kampus Tengku Ampuan Afzan, Kuala Lipis, Pahang. kome boleh baca entry ini untuk keterangan lanjut ye. banyak dok story pasal ni :)
  • i'm the 1st batch of PISMP program which collaborate with Deakin University, Australia. major in science, minor in Math and PHE (Physical and Health Education).
  • aku dah grad Nov 2009. dan skrg mengajar kat SK Pasir Kubu, Kg Gajah, Perak. and luckily, dpt mengajar sume subjek yg aku amek dulu, like science, math and also PJ.
  • sbnrnye adik2, jgn harap sgt ye bile kite nie amek science, pastilah akan mengajar science jugak. NO! tidak semestinya ikut subjek yg kite amek kat IPGM tu. tengok kekosongan kt skolah. ramai je mmber yg tak dpt ajar science. kene ajar BM la, Sivik la, BI la.. tapi takpe. cikgu harus berkebolehan kan :) nanti kite wat entry len la pasal ni eh. skrg nie mood contest! mood nak menang! mana boleh melalut2~


and since pihak penganjur, Cikgu Ieqa tidak menetapkan syarat bilangan picture, aku dgn tamaknya telah meletak seketul lagi picture Aku dan Generasiku ini :) boleh kan Ieqa?


  • hari kejadian yg sama seperti gambar 1st tadi. kelas yg sama juga, year 5 2009. sekolah yg sama juga, SK Sbangki, Lubok Antu.
  • This girl's name is Jacquiline. ha, aku pon tak sure la eja mcm mane. selama dok practicals and SBEs kat skolah2 kat srwk nie, lidah kene pandai sebut nama yg pelik2 n unik. bukan nama mcm Fahmi (pinjam nama, encik Fahmi) ke, Alia (eh? pakej ke? skali eh nama ni? haha) ke, siti ke, iman ke, awal ke.. ape2 ke lagi la. nama melayu kan.
  • yg nie dgn Brandon la, Branden la... keliru tu nak beza satu hal lagi. Alexster la, Juriah la, la la la la laaaa.. Ya Allah. aku pon dh tak ingat dh nama anak2 murid aku ni. sudah tua kah aku? haip. matang lah~
  • and ya. about the picture. seperti yg tertera pada gmbar tersebut ya. ini adalah sesi bersalam salaman mohon ampun n maaf. kire mcm farewell la ni. she hugged me tightly actually. menangis dorg ni. sedih woo. tapi cikgu msti pandai cover beb. ego ok. mesti menang dgn anak murid. ewah~
  • anyway, they are the best pupils eva. aku sayau ka nuan :)

eh. macam best plak kan dok cite2 pasal aku dan generasiku ini. takpe. korang leh la baca kat entry aku yg lepas2, seperti entry yang INI dan juga yg INI ya :) pengalaman seorang guru pelatih (was).


dan ya, cikgu Ieqa. sorry sbb entry dh panjang tah pape je. nanti cikgu tapis2 la mane yg boleh pakai untuk contest ye. tapi cikgu jangan pangkah entry saya ngan pen merah ek. atau suruh saya wat pembetulan ke. kecikk ati saya. hehe.

so cikgu Ieqa, mcm mana lah? ada harapan nak dapat 100 markah tak? harap2 lah cikgu bg saya A dgn markah 100% ye. nak 100% jugakkkk.. nti boleh la saya tunjuk kat mak ngan abah saya. mesti dorg happy kan cikgu. weheee~


dah. mengarut tak hengat. so, jom la join ramai2 wahai korang :) best nie. thanks ieqa, for this cool contest. sgt menarik :)


Read more...

Contest: Candid tu CUN laaa~

>> Monday, December 20, 2010

Hyehye :) sekarang mood contest sedang melanda duniaku. smlm wat entry contest. arini wat entry contest lagi? esok wat entry contest lagi? eh. tak. bukan esok. kejap je lagi nak wat satu lg entry contest. tak payah susah2 tggu esok.

lihatlah duniaku yg penuh dengan contest ini :) hehe.


contest kali ini dianjurkan oleh cik Dilla Adilla (gila skema. ayat mcm Utusan Malaysia) ya tuan tuan dan puan puan. dan ya, actually i've been tagged by my junior, Zara to join this contest :) thanks ye zara, tag akak~


and here it goes~
contest: CANDID itu CUN laaa...



nama contest pon dah cun kan?




so, disebabkan contest nie ckp candid itu CUN laaa, aku mpertaruhkan gambar candid ini

hye. saya sedang di-candid tau ^__^
(mak aiii.. tembamnye!~)



Nie pic time farewell dinner, DEakin's Nite last year:) rindunya member2 T__T
nway, credit to Raais for this photo :)


haha. giler poyo. gambar candid pon nak yg ala2 bajet comel gitu. eh. bajet cun gitu :) haip. mengikut tema la kan. sesuai ngan tajuk contest ni. haha. aku memang tak banyak gambar candid. sume pon yg posing2 bajet2 je lebihhh. n honestly, aku malas woo nak cri pictures candid sbb there are a lotsssss of photos in my laptop. org suke bergambo kan. mcm gini lah kejadiannye~ so, cari punye cari, terjumpe gambar ni, kire ok la kan. nak cri yg len dh tak larat. hihi.


The next step is, i need to tag another 3 persons and the lucky bloggers are:


1. Echah

2. Asmiza

3. Nurul


sudi2 lah merelakan diri anda di tag ye. jemput le join contest nie :)



Read more...

:: CONTEST NAK MENANG HEADER DAN BLOG MAKEOVER ::

>> Sunday, December 19, 2010

lihat lah dunia!! aku join contest wei!!

haha. tibe2 nak excited tak pasal2. padahal baru join kan. bukan menang pon lagi. eh. mane tahu, berkat ke-excited-an itu akan membuahkan hasil bukan? fuhhh! jampi sikit. ni awal ashaari yg jampikan tau. sbb tu bunyi fuhhh~ harap2 mujarab lah :)



contest nie memang menterujakan sebenarnye. ececece~ ingat guna word teruja tu mcm dpt cover excited la? sama je cikgu soffea oii :) aku teruja sbb ape? sbb hadiah sgt best. dpt menang header n blog makeover beb. ulang suara, dpt menang header n blog makeover beb!! nak ulang suara lagi? ok. boleh ulang secara sendirian berhad ya :)


First of all, nak say thanks a lot to echah yg comey2, sbb sudi tag saye yg comot ni. n sorry echah sbb sis bru buat tag nie. nasib belum tarikh luput lagi kan. ape? tarikh luput? sejenis makanan kah contest nie? hehe.






second, thanks to cik sri for this marvelous superlicious contest. saya join nie :)

_________________________________________________

kenapa ya nak menang blog header n full makeover?

sebab yg sangat kukuh, aku memang buta la beb bab2 coding nih. serious dowh. tah pape je. aritu nak letak FB like pon aku dh pening2. nas dh tolong bg link. aku ikut la tutorial tu. tp tak jd mcm ape yg aku nak. aku try buat2 konon mcm expert giler coding2 ni. pro beb, pro!!! sekali? hbs sume dh lari. tak larat nak kejar. line title dh p ke bawah. pastu tulisan dh serabai tak kemas. tah pape. dah la aku dh save. penat gak ah nak cari balik pastu delete. pastu terus tido sbb dh give up. time tu je la give up. esok try lagi, n dh boleh. yeay!! skrg mcm dh insaf untuk meneliti coding2 itu. juling jadi mata ni.

then, aku teringin gak nk tengok wajah blog aku nie pas di make over kan. pastilah cantik gila drpd sekarang kan. skrg nie aku suka. simple je. cuma kadang2 mcm tak ceria je? haha. gedik kau nyah. nak ceria mcm mane pon tak tahu lah. mungkin cik sri boleh membantu saya. saya yakin anda boleh. boleh kan? tapi tu pon kalau saya menang lah :) baru boleh kan~

bile tengok blog org len, rasa mcm canggih manggis betul lah blog dorg. dh la kemas. simple. kemas. simple lagi tu. kemas lagi lagi dan lagi. dn best sebab ade mcm2. bukan widgets yg mengarut tau. tp sume yg seems like very useful. ade tab cantik2. boleh decide colour sendiri lagi tu. aku? ikut je lah bulat2. tengok betapa jujur dan luhurnya aku terhadap code2 ni~


dan yaaa!!! header!! itu sgt penting :) aku teringin nak ade header yg besar sikit dr skrg. no no. bukan yg besar mcm wallpaper dekstop ke ape. itu melampau kau. cuma nak yg simple dan ber-identiti-kan diriku ini. ceeewahhh~ tengoklah header aku. penat tu dok edit2, touchup2. tapi still aku rase comot mcm momok wooo.. tengok header2 kat blog cik sri, memang meleleh2 air liur nie. sume cantik2. suke. suke. nakkkkk... :)

____________________________________________________


haih.. nasib ade garisan tau. means dh takde space nak taip reasons lagi lah. haha. budjet macam menulis dlm buku garis2 yg dh habis smpai ke kulit la? weheee~


dengan ini, saya, cik soffea yg buta coding2 berharap agar saya berpeluang menikmati hadiah yg sgt best tersebut. dan semoga angan2 saya tercapai. HAHA.


taklah. menang atau kalah tak kesah kan. yg penting semangat ke-CONTEST-an itu. so, mari menyemangatkan (?) lagi semangat ke-contest-an.

aku diminta utk tag 2 org. so, aku nak tag encik Liquid and junior saye, Ustazah Masleha :) join ye korang. jom same2 teruja macam saya. meriah wooo :)









boleh terjah blog penganjur, cik sri untuk keterangan lanjut. syarat2 ade di sana ye. senang je contest nie. tak byk ragam :)

Read more...

Tips: how to mend your broken heart ;)

>> Saturday, December 18, 2010

eceh. title gempak takleh blah. bunyi dah macam selalu sangat di robek2 hatiku smpai boleh buat tips on how to mend a broken heart. broken bersunggoh2 bunyinye.


Love is a mess?? gambor nie yg kate. aku takkk~ hehe


tapi aku nak mintak maaf awal2 la sbb tips nie bukan atas hasil kajian terhadap satu ratus org ke, satu ribu org ke, apetah lagi terhadap satu Malaysia. no no no no~ tapi, ia hanyalah terhadap satu org sahaja, iaitu hanyalah aku dan diriku. iya. diriku. kerana diriku begitu berharga :)


sebenarnye, bukanlah tips sgt pon. cuma nie mungkin cara aku deal ngan kekechiwaan itu. beb. kalau org lukakan hati kau, kalo org khianati kau, kalo org mpermainkan kau smpai kau rasa kau lah org paling bodoh kat dunia ni, takkan tak de rasa KECEWA langsong kan? terluka apatah lagi. BROKEN? lagiiii lah. ingat hati macam game ke? ade token untuk pulihkan balik broken tu? eh. wujud ke game token macam tu? kalo men amek2 bear yg sure tak dpt tu, adeee lah. baik aku men racing keta kan. lagi best.


baiklah. kembali kepada keBROKENan hati kita tadi.


faktor memang banyak. dan kadang2 faktor tu tak terjangka pon. dan ya, sometimes faktor itu tak boleh di elak pon. mungkin.


tapi mcm mane korg deal ngan kekecewaan tu? tu yg penting. mungkin korang ada cara korang. tapi aku mcam ni lah;

1...
2...
3....
4...
5??


ish. ape nie soffea? main2 plak. org dah lah tgh broken heart nie. u break my heart even more la soffea!jangan majuk please. nti aku tmpal cmnie eh.


hehe. sbnrnye terpulang dengan cara masing2. kalo korang rasa korang selesa untuk menjerit atau nangis puas2, buatlah mcm tu. elok ape menangis nie. cuma, jangan keterlaluan. nasib lah airmata tak pandai nak habis kan. kalo tak, tiada lagi air mata dapat ku tangiskan lagi lagi dan lagi lah untuk hal2 yg lebih bermakna kelak ;)


tak comel la kalo nangis. so, jgn nangis salu.
+sayangilah airmata anda setiap hari+



dan yang penting, walau cara korang macam mana sekali pon, tolonglah jangan menambahkan lagi kesengsaraan diri dengan tindakan yg tak masuk akal. telan panadol sepapan la.. nak toreh tangan ngan pisau lah.. p jalan merayau2 malam2 la.. sorang2 plak tuh. bahaya tau mcm tu. tolonglah sayangi diri sendiri. kalo tak sayang diri sendiri pon, ingat lah mak n abah juga family anda ye. kawan2 juga. ramai lagi yg sayangkan korang n hargai korang. setakat putus cinta, ape la sangat kan~ hahaha.


aku ckp macam senang kan.. tapi aku tahu, seriously susah gila. coz i am not excluded in this situation ya. i am included. i have gone through all these. some experiences. dan skrg, alhamdulillah. i've become much more better. cuma nak harap hati itu cantik seperti dulu, tidak lah kot. mungkin bukan masanya lagi untuk betul2 'terbalut' dengan cantik. sabarlah. Allah Maha Kuasa.



dan ya, cara yg paling berkesan sekali ialah mendekatkan diri kepada Allah. macam mana?

1- solat.
solat memang menenangkan. tambah lah lagi dgn solat taubat. Allah beri kita ujian mcm nie sebab Dia sayang kita. Dia nak kita sedar atas kesilapan yg kita lakukan, yg mungkin kita sendiri tak sedar langsung. yg mungkin kita sendiri anggap mudah. alaaa... dosa kecil je.. tapi dosa kecil tu lah yg selalunya membawa kepada dosa yg besar bukan? bersyukurlah sbb kita diberi ujian ini, kerana Allah sayang kita. Dia bantu kita untuk sedar dn kembali ke pangkal jalan~





2-Doa dan Al-Quran
doa itu senjata mukmin. Allah sentiasa mendengar permintaan hamba2Nya. cuma kita yg perlu lebih bersungguh2 dlm setiap doa yg kita panjatkan. mengadulah segala kesusahan denganNya. mengadulah segala kesakitan padaNya. pasti Dia mendengar. dan pasti, Dia amat memahami, kerana Dia, Allah yg Maha Mengetahui segala sesuatu.
dan ya, daripada dok sedih2 mengenang nasib, menangisi benda2 yg lepas, baik duduk baca al-Quran kan. lagi best kalau baca al-Quran yg sekali ngan tafsir tu. tambah ilmu. jiwa tenang. ayat2 Allah adalah penawar terbaik~




3-Membaca
bukan membaca Ujang ye. ish. org dah la sedih2 nie. Ujang nie buat lawak plak. takde masa lah nak gelak!! tak pasal2 kan salahkan Ujang. so, carilah buku2 motivasi yg berkaitan dgn agama. InsyaAllah. sangat2 membantu. kalo mcm mata dh bengkak sgt sbb nangis puas2 kan tadi, takpe. takyah susah2 p shopping mall pakai shades sbb nak cover mata. cari je article kat internet. banyak wooo. kan iklan dh bgtau. dgn jalur lebar, semua dapat (sila ikut nada yg betul) :)
iluvislam is the best. situ banyak sgt article yg membina. rajin2 lah ke sana. selalu :) dah la dpt tenangkan hati. dapat pulak tambah ilmu kan. untungnya kita ;)




4-Pergi~
tak. tak. bukan suruh pergi bunuh diri ke ape. astaghfirullah. nauzubillah min zalik. jangan sesekali terpikir mcm tu k korang. jangan sesekali biarkan nafsu kuasai akal. nehi nehi tumse nehi hey! Jangan tau korang. berdosa besar.
aku maksudkan, pergi lah majlis2 ilmu. yg ada ceramah agama. lagi bagus sebokkan diri dgn cara mcm nie kan. janganlah pergi tempat2 yg tak sepatutnya. itu tidak akan membantu langsung. tapi kalau membantu menambah dosa, memang iye. huhu.
Jadi, busy2 kanlah diri selalu di surau atau masjid. buat gotong royong ke kan. dpt pahala :)




iye. sume nie memang susah. nama pon ujian bukan? kite dok exam pon bukan main lagi dok study mcm hape je nak jaga pointer la sume tu. tapi ujian Allah nie tak perlu kite study dulu2 pon. perlu kan asas agama yg baik. ilmu di dada. uniknya, sambil kita lalui ujian itu, smbil tu kita belajar tentang kehidupan ini. dan yg penting, belajar untuk menjadi yang lebih baik. kalau tidak, kita tidak akan jadi diri kita yg sekarang ini.



memilih n membuat keputusan itu sangat penting. doa lah selalu, agar sentiasa diberi petunjuk Allah. supaya dapat lalui setiap ujian dengan kental, dn tidak terpesong. ingat, Allah tidak menguji hamba2Nya melainkan sesuai dengan kesanggupan hamba2Nya (al-Baqarah,286). Dia uji kita sebab Dia tahu kita dapat lalui semua itu. pilih lah jalan yg betul. semoga setiap ujian akan mendekatkan lagi kita kepadaNya. InsyaAllah~





tips yg paling penting sebenarnya ialah;

SABAR dan REDHA.

sabar dengan ujian, redha dengan segala yg telah ditetapkan oleh Allah. He knows the best for us. semuanya ada hikmah yg tersembunyi. sedikit2 Allah akan tunjukkan pada kita.

dan alhamdulillah, setakat ini, aku dh temui hikmah di sebalik ape yg telah aku lalui. dan ya, aku sangat bersyukur diuji begini. walau dahulunya amat sakit dan perit, tetapi percayalah, aku semakin berusaha untuk menjadi yg lebih baik dr sebelum2 ini. kesakitan itu mengajar. keperitan itu mendidik, bahawa sesungguhnya, Allah amat menyayangi hamba2Nya. bersyukurlah kerana kita tergolong dalam hamba2Nya yg diuji, yg masih dipandang olehNya.. alhamdulillah. dan haruslah sentiasa istiqamah n memajukan diri. insyaAllah~


so, u all out there. bila anda kecewa, dalam apa pon, paksalah diri anda untuk dekat kepadaNya. kurangkan berimaginasi. kurangkan meratapi. mengadu hanya padaNya. Allah Maha Mendengar :)





in everything, it needs time to heal it. make it short. you have an authority to do so. but make sure 'the result' is in a good quality :) chill~



Read more...

Happy Birthday sweetie :)

>> Tuesday, December 14, 2010

hyehye :) today is 14th Dec 2010 and it is....



Alia's Birthday!!!! :)

Happy Birthday, dear. sweet 22nd :) sama muda dgn i. eh?



+ For You+



Korang :) Alia is my bestie eva. sahabat yg paling baik dunia akhirat, insyaAllah.


do we look like sisters?
^__^



dulu kiteorg kenal pon through Myspace je. who knows kan, dr alam maya pon kite leh membina sebuah persahabatan yg begitu erat dan utuh ya murid2. everything we shared together. berangan sama2, mengarut sama2, story2 sama2, sume lah sama2. dan bergosip itu pon haruslah sama2 kan~ eventhough she is in India rite now, tapi teknologi memudahkan kami :) ecece~ aku rase dh macam entry m'promote kemudahan internet je. atau pon, boleh gak kalo nak anggap macam karangan kebaikan jalur lebar.


sorry Alia. tibe2 iklan penaja jap. hehe :)


so, semperna Birthday u, i just wanna wish u a very happy birthday sweetie :) moga murah rezeki, panjang umur n diberkati Allah selalu.. aminnn~

dan ya :) study smart k. do ur very best in everything. i doakan kebahagiaan n kejayaan akan sentiasa menjadi milik u, Alia. dan dan dan... semoga u n Fahmi happy2 selalu, berkekalan hendaknya.. InsyaAllah. aminnn~

anyway, i mintak maaf sbb tak sempat nk post birthday present, or even card. dan maaf jugak sbb i takde lovely card yg mcm nie utk bg kat u.


birthday card nie sgt sweet kan?



maaf ya birthday girl :) nanti u rindu2, leh bace entry yg ini k :) hehe.


so, be happy ya Doctor Alia :) i know that birthday u kali ni would be the precious one. Thanks to Fahmi sbb selalu buat my bestie happy :)

enjoy ur birthday ya Alia. Love u always, dear. muahmuahxoxoxo~


Wishing you all the great things in life, hope this day will bring you an extra share of all that makes you happiest. Happy Birthday once again, Alia :)

Read more...

Jatuh cinta dengan Tuah. pheewitt ;)

>> Sunday, December 12, 2010

Oh! mood berON9 sudah ON kembali. terima kasih Jaafar Onn. EH?

Jadi, mari on9 secara melampau :)
________________________________________________

*dah lama dlm draft. arini baru ade mood nak story2*

check it out yo!~


Jumaat lepas lepas which is on 3rd-5th Dec, me n my family went to Ipoh for our holiday. tapi, family tak cukup korum. Along terpaksa bekerja demi wang hantaran utk bininya kelak. siapakah? tidaklah dpt dikenal pasti. jadi terpaksalah kita berholiday tanpa Along. huhu.

beb. ape barang p holiday kat Ipoh?? bukan every weekend ko p ulang alik sane ke? eh, ko tak muak ke tengok wajah Ipoh. tell me why, tell me why!! ishh.. mane ade muak. aku chenta Ipoh whut. Ipoh la bandar yg paling aman tanpa serangan raksasa. erkk. kat tempat lain ade serangan ke? takde eh? ok. maaf. imaginasi terlalu tinggi. *kuat berangan nih*


actually guys, we all ke sana sbb my kakak (lain mak lain ayah) kawin ari sabtu tu. atau boleh juga ungkapkan hubungan family kami sbg bekas jiran. ya. ex-neighbor; time kiteorg tggl kat Taman Meru 2B, Jelapang. serious rapat. mane tak rapat. kecik2 kan salu men same2. gadoh same2. jeles jeles same same. same kan? tapi kenapa kami tidak same same nek pelamin pada tanggal 4Dis itu? why owh why!! ahh.. stress!! HAHA.


eh. tapi sblom tu, sempat lagi we all p singgah PWTC tgk motor show. sbnrnye aku takde la minat sgt kereta2 ni. serius dowh. mane aku nak minat benda2 alah macam ni. tapi sebab benda alah nie adalah keperluan hidup zaman sekarang, aku jadi mcm terminat jugak lah. lebih2 lagi sejak aku ada kereta sendiri. lebih2 plak minat tu. macam lebih2 tak aku? lebih2 kan kan?


haip! pakcik conteng dinding ye??


pergh.. best giler wa cakap lu. tengok sume keta canggih2, mahal2. sempat gak la kan dok usap2, pegang2, sentuh2 jap. bile lagi kan nk merasa mcm tu.

Hall 1 ade Perodua. n banyak keta konsep kat situ. dan aku rasa korg pon dah tau kot pasal kereta2 Proton yg nama2 pahlawan Melayu tu. serious cantik!! tapi tak tau la bile nak kuar. cuma aku sedikit kaciwa la. asal aku beli kereta je, ade je kereta baru yg kuar lg canggih, lagi cantik, lagi sporty. cuma budget aku je mcm tak canggih. tak sporty. ish. tak sporting tau.

macam Proton Tuah ni. sopian kata, ganti Persona. ahhh.. terPersona sungguh menatapmu, Tuah! gila sporty. suka. suka. boleh tak kalau sape2 yg pakai Persona akan digantikan dengan proton Tuah ni? kire mcm tukar ganti la.. HAHA.. banyak TUAH muka kauuu.


stylo mylo ais oh.



i heart u lah!


actually. nie just keta konsep je la. model je. sbb tu body je yg leh tengok. nak tengok dalam2 tak dapat lah. ha?? apakah?? i mean, dalam keta tu lah! dashboard (bukan dashboard blog. harap maklum), seat, stereng, sume2 la.. nak tengok. nak tengokk.. tp nak tengok cmne? pintu pon tak de lagi. just line2 pintu ade la~


anyway, memang sume model2 baru keta buatan Malaysia mantap2 owh. (gila panjang ayat sampai semput semput nk sebut). kira mcm, memang semakin lama semakin maju lah. syabas! sume model keta dh stylo gila. tidak lagi kelihatan seperti kotak sedang bergerak di atas jalan raya. eh? kotak ape tu? boleh dinaiki dan dipandu? laaa.. JUARA rupanya....

yang nie Lekir. sgt sporty. suka jugakkk.


yang Hang lain2 boleh mintak pakcik Google tolong start enjin n carikan utk korg k. malas la nak upload. hehe.


then, kiterog p Hall len plak. keta2 import. dan sure lah, memang sgt canggih. cantik plak tuh. MAHAL itu haruslah kan. jadi kita tengok2, klik2 amek gambar, n usap2 bg cap jari free kat body keta tu je lah. tu je kan yg mampu. huhu. tibe2 emo rase sedih tak dpt sebijik. hadiahkan please.. T__T


baiklah. mari kita berpijak di bumi yg nyata.

Pas habis sesi berangan bersama kenderaan mewah lagi canggih, trus p Ipoh. yeay. saya sayang Persona Elegance warna merah saya. Tapi Tuah, pleaselah jangan mengganggu gugat serta mengorat saya di masa akan datang ya. please please please, Tuah jangan nakal. HAHA. *geli gila*

Read more...

Tak tahu kenapa~

>> Saturday, December 11, 2010

Tak tahulah nape lately aku macam malas nak on9. macam lah. tapi dlm macam2 tu sempat lagi oh upload photos kat FB. haihh. ko tengok. malas konon. padahal seblom tu siap terpikir nak deactivate FB lagi. mana satu nie soffea?? dush2!~


suke ye die on9. mcm aku dulu2.
tapi die menang la sbb aku tak men webcam n calling2.


wei. serious. keghairahan utk ber-on-9 tidak lagi sehangat dulu. kenapa ya? padahal nie la time sebok nak on9 pon. i mean, time cuti2 cmni la kan. nti dok keje, ko sebok plak kan nak update blog la, nak enteprem bagai kat FB la.. smpai nti ade org tegur, "soffea selalu ye on9? ade je die kat FB". eh. kenapa? menyusahkan anda ke? ade saye menggunakan wang encik untuk berada di-atas-talian (online) itu? kalau tidak suka boleh delete saya. sape suruh anda sebok2 add saya? tiba2 aku emo. tak. tak. kalau anda delete saya, nti anda rindu wooo.. sape lagi nak onliiiiiineeeeeeeeee je selaluuuuu? sape lagi kalo bukan saya? hakhakhak.

huh. tapi itu dulu la. skrg tak tahu musim apakah yg melanda?

adakah begini keadaan aku ketika ini?
mcm comel pulak malas2 mcm ni kan.
nampaknye kene malas2 selalu lah supaya selalu comel mcm ni :)




so, aku nak mintak maaf lah kat korang2 kalo ade yg follow, tapi aku tak follow balik, tak jenguk korg... dan juga maaf lah kalau ade yg blogwalking, tapi aku tak walk2 lagi ke sana. nanti aku run2 je trus ye. maaf sgt. tggu mood dtg balik eh. tapi don't worry. aku rase mcm tak lama je mood tah pape ni.. nanti2 ok kot..


dan juga,thanks a lot kepada anda2 yg sudi ziarah sini. yg sudi tinggalkan jejak. yg sudi follow dan yang sudi tinggalkan komen. wa sayang lu la beb :) terima kasih sgt2. dan ya, terima kasih jugak kat nas sbb mentioned blog aku kat entry die yg ini, dlm blog superb die; NaS' Letters. sbb tu ramai yg sudi jenguk sini. thanks ye nas. kalo tak, takde lah yg sudi. wuwuwuwuuu T__T *tibe2 emo lagi* anyway, thanks a lot Nas :) appreciate that.


simpan-dlm-sentuh ya.
keep in touch :)



all in all, terima kasih ya. nanti2 aku catch-up korang k. have a nice day korg. jgn malas2 mcm aku :)


Read more...

Dakwah Muharram.

>> Tuesday, December 7, 2010

Salam Maal Hijrah 1432H :) tidak lah terlalu lewat bukan untuk mengucap salam maal Hijrah? kalo lewat pon, apa salahnya. better late than never ;)


anyway, baru je pas tengok drama "Dakwah Muharram" kat TV3. serious sangat best. sangat terkesan lah. banyak citer pasal mcm mane nak dakwah dgn cara yg betul. tengok golongan mana yg kita nak target utk berdakwah. kalo dia rock, kita layan rock sama2 dgn die. insyaAllah niat kita akan terkabul dgn tindakan yg betul. dan haruslah, perlu banyak bersabar.

tiba2 aku mcm terbayang2 wajah aku dengan bertudung litup, berjubah, dan berpurdah. sebok ikut suami berdakwah sana sini. ya. tiba2 mcm tu dowh smpai terbayang2. tapi, watak ayah (tarmimi siregar) dlm cite tu ckp, "imej seseorg tu tak penting. kalo die pakai jubah pon, kite bukan tahu ape ada dlm jubah tu". tu bg lelaki lah. kalo perempuan, takkan lah pulak ko nak pakai mini skirt n dedah2 sana sini pastu sebok2 dok ajak org menutup aurat sume kan. logik lah beb. ada akal, fikir :)

tengok. jadi org seni mcm Eirma Fatima pon boleh berdakwah whut. jadi pelakon macam Aqasha pon boleh berdakwah whut. cuma kita perlu sentiasa istiqamah lah. dan penting untuk selalu pohon hidayah Allah. berubah menjadi lebih baik dr yang sebelumnya.. insyaAllah :)



Salam Maal Hijrah 1432H buat semua muslimin n muslimat di serata dunia.
semoga kita semua sentiasa dibawah lindungan rahmat Allah;
juga tergolong dalam hamba2Nya yg sentiasa diberi petunjuk hidayahNya..
dan ingat, hidayah Allah perlu dicari.
bukan menunggu dan hanya berdiam diri.
sama2 kita hijrahkan diri ya :)
insyaAllah~



aku cuma mahu menjadi yang lebih baik setiap hari.
mencari, mencari, dan mencari.
tidak sesekali menyerah kalah sendiri.
dan ya, seperti azam tahun lepas,
aku masih mahu memberi peluang dn ruang kepada diri sndiri,
Never and ever give up on anything.
have faith :)


Read more...

jangan obvious sgt boleh tak?

>> Monday, December 6, 2010

picture as an intro :)


STALKER! owh. sounds great right? n i bet sume org pon memang seorang stalker. cuma samada ciri2 itu terlalu menguasai diri atau tak. kalo tak dpt dikawal, mmg boleh jadi Stalker terhandal la wa cakap lu. syabas!

hey. i am a stalker too. aku suke nak stalk org2 yg aku rase macam best untuk di stalk. then org2 itu semestinya lah ada kaitan dgn aku n kisah2 dulu. eh. tak. bukan kisah hangTuah atau Mahsuri. perlu ke aku nak stalk wan ape tu yg generasi ketujuh mahsuri. perlu ke? err.. macam tak berminat la plak.

see, untuk menjadi seorang stalker, anda perlu ada sifat minat terhadap mangsa. minat yg aku maksudkan bukanlah macam minat giler, suka ke atau cinta atau ape ape je lah. it could be yes... but tidak seharusnya minat yg sebegitu. mungkin anda berminat untuk memerhatikan beliau. atau anda berminat untuk menyekodeng beliau n rasa mcm, ek eleh.. tu je ke? ko rase ko bagus sgt ke? aku lagi bagus lah! haha. betul tak?


beb. jangan tipu lah kan. sbb aku pon mcm tu dowh. manusia. (owh. cliche nya!) tapi tapi tapi aku takde lah smpai nak TIRU setiap apa yg beliau, (iaitu mangsa yg distalk) lakukan. dah.... kata pon tak suka. gua saje je derr nak tengok2 life beliau. gua saje2 je nak usha2 beliau. n guess what, gua rasa beliau juga menyekodeng iaitu menjadikan gua sbgai mangsa beliau. eh. gua rasa macam dalam gua la beb dok mengaku diri gua ni gua. Gua Tempurung kah gua?


wei. kadang2 mcm tak suka kan bile ade org seeeeboookkk sangat nak TIRU2 ape yg kita buat. serious aku tak suka dowh. apa aku ni idola ko sangat ke beb? kalo ko adore aku sgt pon, please, diam2 sudah la kan. tak perlu lah obvious sgt nak tiru setiap ape yg aku buat. wei. malu lah mcm tu. i nie pemalu u. jangan la adore i sngat smpai nak tiru2 i sume. jangan lah smpai terang2 sangat. malu la i. awwww~

saady si cousin yg poyo: tulang belakang ku :)


paling takleh blah bile die trying very hard to be me. dan juga, setiap words yg aku taip agaknye die suka owh. smpai die quote okies words aku. tapi sgt memalukan sbb die guna untuk something yg takde kaitan langsong! tak kena!! eiii.. to be honest, i'm not really good in English, tapi rupenya ko lagi not-so-good dr aku beb. aku tahu tu. and it's proven through all ur status n comments. see. aku pon stalk ko beb. tahniah la utk ko. berjaya menarik minat aku utk stalk ko.



banyak kali dh aku post status emo2 bengang2 sbb ade org yg sebok nak jadi diri org lain ni. status tu betul2 untuk si stalker itu. tapi aku tak tahu lah die terasa atau tak. sbb die mcm makin menjadi2 je sifat PENIRU die tu. nie mesti biase TIRU TIRU dalam exam nie. kankan? ha.. dah tau dahhh.. haha.

ouh. macam emo kan? actually benda nie mcm dh lama. cuma makin hari makin obvious. and i don't like that. seriously. dan aku rasa, tak perlu lah aku nak mention and describe satu satu ape yg die dok tiru tu. sbb aku rase mcm banyak je untuk dibanding kajikan. er? istilah apakah itu? tengok lah, kalo dah over sangat, aku nak tegur jugak lah die tu. kene kumpul evidence dulu kan. eceh. bunyi macam detective conan je. haip. aku mmg mcm ni. aku tak tuduh membuta tuli. evidence itu penting woo.. terima kasih abah, sbb menerapkan nilai2 kepolisan dalam diri ku. tiba2*

dah la. biar lah minah tu kan nak stalk aku. aku tak rasa aku hebat atau bagus ke ape. tapi bila die sebok sangat nak bersusah payah TIRU ape yg aku buat, dan bersungguh2 untuk menunjukkan die lebih hebat atau ape, aku just cool je beb. ko nak menang sgt kan. amek lah. aku tak berminat nk bertanding dgn kau sbb aku pon tak tahu aku tengah bertanding. dan tiba2 je aku MENANG yeayyyy!!! sebab apa? cause i know that I AM THE WAY BETTER THAN YOU lah. reason yg paling logik n mudah.


dan ya. skrg nie mcm dpt detect another person yg mcm meniru i, u! it is shown through her writing. please. get ur own identity ya. sebab tak best pon jadi diri org len n tiru meniru nie. rimas tahu tak?? lagi best jadi diri sendiri. and ya, be proud of yourself!!!! itu harus. kerana dirimu begitu berharga :) iklan loreal jap.


so, kepada semua stalker. marilah kita stalk mangsa2 secara diam2. tak perlu obvious sangat ok. sbb boleh jadi mangsa itu juga menyestalk kite. aww. dh macam bunyi stok ayam ke ape. tibe2 lapar.

ape moral value entry nie murid2? ya, kita harus STALK org selalu. eh. tak. tak. kita haruslah menjadi DIRI SENDIRI. jangan lah nak compare sgt ngan diri org len. dan please, janganlah sebok nak tiru2 n jadi org len. kalau nama anda SOPIAH, jadilah SOPIAH yg sejati. tak perlu nak jadi SOFEA JANE semata2 nak feeling2 Black dedicate lagu SOFEA JANE; khas untuk anda.get what i mean? chill ya!! :)




be who u are. no more. no less :)


Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sila lah :)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP