Powered by Blogger.

Appreciate them~ thanks.

EmptyEmpty heart. T_T

>> Tuesday, June 30, 2009

:: Damba Kasih ::

Semakin jauh ku dari-Mu. Semakin dekat pula Kau menghampiri daku. Oh, Tuhan Yang Maha Pengasih. Siapalah diriku di pandangan-Mu. Semakin cuba ku dekati. Semakin kuat pula Kau mendugai aku. Oh, Tuhan Yang Maha Sempurna. Kerdilnya diriku di hadapan-Mu. Bagaimanakah nantinya tika berhadapan dengan-Mu. Sudikah Kau menerima hamba-Mu yang hina ini. Ya Allah Kau Maha Pengampun. Di bayangan mentari aku kealpaan. Dusta dunia penuh kepura-puraan. Di kala dini hari aku kepasrahan. Mendamba jernih embun kasih sayang-Mu Oh Tuhan. Andainya dihitung amalanku. Belum pasti dapat ku hampiri gerbang syurga-Mu. Oh Tuhan Yang Maha Pemurah. Hindari diriku dari siksa-Mu… Oh Tuhan.
Kasih sayang-Mu Tuhan Itu yang ku dambakan. Dengan rahmat-Mu ampunilah diriku..



I feel soooo empty.
I hate this feeling.
S.E.R.i.O.u.S~
trust me.
i'm not lying.
i'm not a faker.
ouh~
Nobody can help me.
Except myself.
My only self.
Where does the 'real Soffiah' hide?
i'm Searching for that 'heart'
the 'real' heart.

hu.
Ya Allah. aku ini hambaMu yg lemah.
bantu lah aku, Ya Allah.
bimbingku ke jalanMu..
___________________________________________


salam

Read more...

Aku PenolongKetuaUnit yg h.a.m.p.e.h~ ^_^

>> Monday, June 29, 2009

Salam~

wohoo. sunggoh malas utk ke kuliah. tapi malas lagi time practicum nanti. 2 more weeks to go. huhu. this week, class dh start full. adeh. dah final sem pon nak compact2 lagi ke? kalo dpt compaq takpe gak. kan korang kan? hehe~

hu. sat lagi nak adjust name list my classmates utk di paste dlm buku kehadiran. aku kan PKU yg berhemah tggi. sentiase aje menolong KU, si Abdullah walo apepon. Tapi nanti taklimat tu ko pergi eh Dullah. aku dh p sem lepas. wahaha. b.e.r.k.i.r.e~

malas dowh nak pegang jawatan nie dh. walopun tak
sehebat cm YDP, tapi aku bukan pe. rase kesian je kat classmates aku sbb dpt PKU cm aku. Sejak jd PKU sem lepas lg, takde ape pon yg berubah ngan aku nie. tak termotivated lgsung ngan title PKU tu. kalo tak, takkan la aku kne pggil utk sesi kaunseling, sbb banyak ponteng kelas. teruk kan aku kan? kan korang kan? kankan?
~sile jgn angguk. haha~
huhu. wahai classmates, cari la mereka2 yg lebi
h layak. dengarlah suara hatiku ini...
huhu~



~Dush2!~
sape nak layan ko wahai cik soffea oi. dh
sem last pon. nanti 3bulan prcticum. then, tak byk mase dh kat kelas. ngarut ah nk tukar2 lak. huhu. takpe la..

Whateva pon, to my classmates, Deakin 1. Sorry e
h korang sbb PKU korang nie mmg ntah ape2. hehehe. harap ampun~


:: Deakin 1 with Mr. Kamarudin and Miss Adeline::

sekian. time kasih~


malas mok iron baju.
malas.malas.
ntah bile nak rajin pon tak tau la.
huhu~

salam~

Read more...

KPLI owh KPLI ~

>> Friday, June 26, 2009

Salam.

ehem. Entry kali ni mgkin menyentuh sensitiviti sesetengah pihak. Terutama KPLI. Ye. sile bersabar. tarik nafas panjang2 n hayati ape yg ingin aku perkatakan.

Actually, aku ade la bace discussion kat IPGM group kat frenster. Isu KPLI 18 bulan. so, bace la sume post2 tu. Masing2 nak utarakan pendapat, masing2 nak luahkan rasa. Sehinggakan ruangan discussion ini seakan menjadi medan 'peperangan'. wah. cm melampau lak metafora aku nie. eh, betul ke metafora, cikgu BM? hehe. Perbandingan la cmtu~ Tapi aku tak salahkan sape2. Nobody perfect right? Yg tetibe terlampau EMO tu mgkin sebab die terase terlebih2 skit kot. Iyelah, sape la tak marah bile ade pihak yg mengatakan; "KPLI nie cuma sampah U aje". Ye. Andai kata aku adalah dr golongan KPLI, mungkin aku terase. mungkin. Tapi ingat lah anda2, kalo tak kerana nila setitik, takkan rosak susu sebelanga.

Mcm batch kami, PISMP DEAKIN di sini. mcm2 cite2 buruk ttg kami. kami dikatakan begitu dan begini. Kami dituduh itu dan ini. Kami disangka macamtu dan macamni. Memang bengang beb. Nama kami diburuk2kan sehingga busuk . padahal batch lain punyai problem yg jauh lebih 'hebat' dr kami. Tapi mengapa sering sahaja 'kes2' mereka 'disorok'? sedangkan apabila ade kalangan kami yg buat 'nakal', satu maktab heboh? Dulu memang bengang. Geram. menyampah ngan sume2. Kami jdi makin memberontak. Tapi itu dulu. Sewaktu masih muda, tatkala umur 20 tahun. Darah muda~ Tapi kini, kami semakin lali. Betullah kate org. Kematangan menjadi 'dewasa' seiring ngan usia. So, ape je org nak ckp, biarkan. Selagi kite tahu diri kite, selagi kite jelas ngan keadaan sebenar, kite takkan cepat melenting. ~Ye. Aku still blaja menjadi penyabar~. Iyelah. Org takkan mengata kalo kite tak buat kan? Cuma kata2 itu ade kalanya berlebihan. takpe. Allah tu kan Maha Mengetahui~

Okeh. berbalik pada isu KPLI. aku pon ade utarakan pendapat aku. seperti di bawah ini :

"salam..

this is my opinion. betul atau tak, ini adalah pendapat aku. sile betulkan andai ade salah~

ok. ini bukan isu dengki KPLI atau ape. samada dengki kursus dorg setahun je ke, dengki dorang elaun banyak ke, atau dengki dorang dh ade degree. apetah lagi nak dengki dorang penah keje best2. sbb pe? sbb last2 dorang same je cm kite-jd pendidik.

yg aku nk sentuh kat sini, sikap pelajar KPLI itu sndiri. yup. tak sume yg tak elok. ade yg elok. ade yg semangat berkobar2 sbb mmg minat jd pendidik. sbb tu dorg terima je ape cabaran dlm bidang pendidikan nie. tapi yg aku nk sentuh, ttg yg tak berape nak elok nie, bukan niat nak aibkan sesape, tapi agar kite same2 dpt berubah.

istilah al-hambra mengatakan KPLI same cm 'sampah U', (sorry for that word) adelah sekadar lambang kepada segelintir KPLI. tak perlu la anda, anda, n anda terase hati. Kalo bukan anda, kenapa perlu sensitif? maaf. Statement ini seakan menyokong al-hambra. heh.

Ok, i have my own reasons. Ade sesetengah KPLI nie mmg cm berlagak melampau. tak tahu la ape yg dorg nk berlagak sgt kan.. pernah ade seseorang mengatakan begini; "kami ada degree, sbb tu elaun byk". perghh~ panas beb. nasib la time tu bru suai kenal. kalo tak, rase nak penampar je. dlm hati aku, "Helloooo.. kalo degree tu laku sgt, p la cari kerje yg gaji berjuta kali ganda lg byk dr RM1300 tu". then, bile diminta membayar duit astro, RM6 utk setahun, diulangi, RM6 utk setahun, giler kecoh. "Kiteorg tak tgk tv pon". aku sound direct la, "akak, ckp elaun byk, takkan RM6 pon takleh byr? Kiteorg elaun skit pon tak bising. kiterog pon bkn salu tgk tv pon. KPLI tahun lps pon cmnie. RM6 pon nak kecoh. sy mmg tak suke la KPLI". ha. amek ko.

situasi lain. seorg hmba Allah berkata; "Lecturer maktab mmg salu takde eh. kalo bg esaimen pon tak ckp jelas2. kite pon tak tahu nk cari ape. kalo kat U, best.. Lecturer mmg bg satu per satu". aku dgr je. Lain padang, lainla lalangnye kak oi. pastu bising2 bile masuk IPTAR nie. ape die ingat sarawak nie kuno sgt ke? tolonglah. mcm tak penah ade pglman hidup lgsung. Mcmni ke pemikiran seorang lepasan ijazah yg dh hidup selama 29 tahun? kami yg muda pon tak merungut2 lebih2 cm die. adeh la~

Di sekolah ketika aku berpractical n KPLI ini ber PBS.
Seorang guru KPLI juga, yg baru posting di situ merungut n meluahkan perasaan kat aku. Katenye, si KPLI yg ber PBS itu memberi komen kepadanya, "Cikgu kat sini tak pandai nak control kelas. Sume murid bising je". Adeh. ade rase nak lempang tak? Then, die pon ckp la, kalo die, die akan buat begini, begini, dan begini. adeh. wahai kak KPLI yg ber PBS.. ingat lah. teori tak same ngan practical. we are deal with humans. kids. be relevan okeyh. aku yg berminggu2 kat skolah tu pon tak penah nak komen cikgu2 senior tu tak pandai control pelajar or what so eva. cube handle budak kelas last.. tgk die dgr ke tak ckp ko.

Ketika di sekolah yg same, semasa berbual2 bersame seorg lagi KPLI yg ber PBS, die mengeluarkan statement ini.. , "korang tahu ape? korang tak masuk U. akak nie 4 tahun kat U". perghhhh~ rase nak terajang je beb. akak, ingat KPLI nie bagus sgt ke??? wah. geram nie. maaf, terEMO plak. kot ye pon 4 tahun kat U, nanti tahun depan kite same2 posting kak oi. Tapi kami muda lagi. tak membazir umur~ haha.

So, nilai la sendiri. memang tak semua. tapi kate org, kerana nila setitik, habis susu sebelanga. sebab ade sikap2 cmnie la ianya mempengaruhi pandangan n pendapat kite2 warga IPG nie terhadap KPLI. sebab sikap2 dorg yg perasan bagus la dorg nie cm amek mudah sume perkara. sebab sikap dorg yg berlagak ade degree nie la dorg rase dorg tak perlu nak hormat adek2 yg comel2 nie. Ntah la kenapa KPLI nie makin lame, makin teruk. dulu, KPLI ambilan Jan 2006, ok je ngan kite2org. masuk je pon. Mungkin kerana had umur KPLI yg muda. ramai yg fresh graduate skrg nie.

Tak perlu la aku nk compare antare kiteorg yg hampir 5 tahun kat IPG nie ngan KPLI. masing2 ade kelebihan sendiri. masing2 ade ilmu sendiri. tapi tolong jgn berlagak sangat boleh tak? mulut je ckp lebih. Kualitinye mane? huhu.

Mungkin ade yg terase hati. maaf. This is my experience with KPLI. anda, anda, dn anda, sile senyum. jgn marah2. amek sejenak utk berfikir ttg post ini. dn ingat lah. kami2 adek2 nie tak dengki ape pon ngan KPLI. kite same2 ade matlamat yg same. mendidik anak bangse. so, buang la rase 'hebat' anda itu. bukan ape, bile ade yg berlagak, aku pon jadik nak berlagak jugak. manusia tu kan tak sempurna.kankankan?

jadi,isu 18 bulan atau 80 bulan bukan lah masalah yg besar. yg penting, kesedaran mereka sendiri tentang betapa pentingnya utk mereka mengubah sikap n persepsi mereka. Just try ur best utk tanamkan semangat keguruan itu wahai abg2 n kakak2~ InsyaAllah, sume2 nie takkan timbul.

okeh, sekian terima kasih.

salam~"


Boleh jugak kalo nak bace discussion tu di sini. Jadi, same2 la kite nilai diri sendiri. Kepada anda, anda, dan anda yg mungkin terasa hati. MAAF sekali lagi. I have no right to judge anybody. Ini cuma pandangan dan pendapat aku, through my experience. Aku tak tuduh membuta tuli. Jadi, tolong jangan EMO. Sile tarik nafas panjang2... hembus. ye, ye. begitu. pandaiii~ hehe.


okeh, apepon, same2 la kite renung2kan. aku pon malas nak tuduh mereka2, atau kamu2 begitu n begini. kite same2 dalam bidang pendidikan. We need to achieve the objective. Ingat Falsafah Pendidikan Kebangsaan kan? yeah. walopun kelihatannya seperti poyo. Tp ketahuilah, aku bangga menjadi seorang GURU. jadi, same2 la kite pelihara profession yg mulia ini.


Salam~



Read more...

A P P L E

>> Thursday, June 25, 2009

salam~

Post kali ni aku just nk tu
naikan hutang aku.
dulu ade aku penah ckp nak upload pic Apple Macbook Sopian kan.
ehem, Macbook white.
~Sopian suh ckp. hehe~
So, aku tunaikan la kata2 a
ku di kala ini. heh~

Inilah die Apple~


Wah~ sedapnye.
Dlm sebijik apple, ade gak fruits yg len.
Sunggoh menyelerakan~

~Sila cari untuk aku. skrg juge. hehe~




Ha, dgn apple nie la die akan gunekan utk menaip segala mcm jenis esaimen nanti.
best2. sambil2 taip
, leh makan.
takpon jual je. dpt buat duit. kankan? haha.
~apelah minah nie mengarut? dush2 same die~



ok.ok. stop. jgn me
ngarut lagi.
nie ha aku upload pi
c Macbook die.
Kpd Sopian, sile jgn poyo melihat laptop anda di ruangan daku.
tetapi harus di ingat,
sile bayar kepada kakak kerana
telah mempergunakan blog ini untuk tujuan ini.
hahaha.
~mengamuk sopian. padahal die
tak suruh pon. heh~


ini la laptop poyo y
g same ngan tuan die.
~ayat de
ngki beb~

dahlah cover warna merah. benci. hu~


di ruangan dlm
~dah la warna putih. Benci lagi. huhu~




Skrg adelah sesi meng'compare' laptop
huh. sungguh sadis~



ala~ laptop aku metallic
~ayat sedapkan hati. hehe~


laptop saye ade sticker comel2
awk ade ke? hahaha~




So, itu je la~
Study rajin2 k bro. kalo tak, suruh je abah bg kakak laptop die tu.
eh, takmo la. nak beli VAIO. hahah.

ok la. ahad nie dh nak p daftar UIA dh die.
msti excited tu.
ala, dekat je ngan
rumah. tak aci lagi~
huhu.
anyway, just take care. Study smart bro.
^_^


Saffuan n Suffian.
Picture taken by Soffiah~


_______________________________________________________

huh. arini penat je p kelas.
takde pon Encik tu masuk?
sape yg ckp ade kelas nie wei?
huhu~
nasib buat kepala sndiri pkai sport attire.
hahah~
cool la classmates~
(-_-)v


salam~

Read more...

Sharing is caring right?~

>> Wednesday, June 24, 2009


Salam~

Actually, dh post psl fadhilat bulan Rejab kt blog ni. But then, ika yg comel itu memberitahu yg that article cm ade salah faham skit. dan die suh bace blog ini utk memperjelaskan ttg kekeliruan isu fadhilat bulan Rejab. Sile click dn bace:


Ya. ada kekeliruan. Kita yg kurang ilmu agama nie, bace n terus terima bulat2 je. padahal? ada salah faham di situ. Kite tak tahu pon. Astaghfirullah.. Naifnye aku~ Jadi, korg boleh lah rujuk blog2 yg telah di link itu. Moga kite same2 dapat menambah ilmu pengetahuan kite. InsyaAllah~

_________________________________________



Marilah kite same2 menyucikan diri, membersihkan hati dan menghiasi jiwa kita dgn amalan2 yg baik . Semoga kita semua mendapat keampunan dan keredhaan Allah swt.
Amin, amin, amin....


Renung2kan dn selamat beramal~


kata In-Team dlm lagu "kepastian":

"JANJI Allah adalah KEPASTIAN dn nikmat syurga adalah indah~"


**************************

terkadang jiwa ini k.o.s.o.n.g.
ada yg hilang. ya. aku rasa itu.
aku tak mahu lagi seperti ini.
aku mahu dekat denganNya.
aku mahu rapat denganNya.
mengapa perlu berputus asa?
walau dugaan dtg bertimpa2..
aku harus kuat. aku harus tabah.
jgn berpaling. jgn terjatuh. jgn jauh.
Dia sayang aku. Ingat itu.

Wahai hati, insaflah.
Wahai jiwa, tunduklah.
Kembali kepadaNya.
hanya Dia mampu beri ketenangan itu.
ketenangan yg kau cari itu.
Hanya Dia, Allah yg Maha Esa.
Berubahlah wahai diri.
Hiasilah peribadi~
Cari cintaNya yg hakiki~

Astaghfirullah al azim...
Sucikanlah hatiku, Ya Allah, Ya Rahman~

**********************************



maaf atas sgala kekhilafan~
aku hambaNya yg serba kekurangan~




Salam~



Read more...

Hah??~

Salam~

Aku sudah berada di bilik C02-11 kt IPTAR nih. ouh. sunggoh x bersemangat. Nasib la pk dh final sem kan. Saje2 je tanam semangat tu. semangat nak hbs study. hehe =). yea. semangat. semangat. yezzaa~

Actually, cm sik cayak jak aku dh kt srwk nie. ~sile benarkan ak
u merojakkan bhse sprt ini. hehe~ Rase still cm terawang2 di angkasa lepas bersama Sheikh Muszaphar. haha. ade kaitankah? dush2!~ huhu.

ok la, disebabkan aku cm still tak cayer je aku dah kt tanah sarawak waktu n ketika ini, jom layan pictures aku dibawa berjalan2 oleh Saadiah~

Sabtu,20.06.09 Sunway Pyramid


~sile selesakan mata sendiri yea~

+Sunway Pyramid. Lelaki itu sebok nk enterprem+


+ Ade spell it right competition+
Kalo aku masuk nie confirm menang. haha~



+wah. eskelator+


+Maskot Masket Mask Rider. haha+
safuan: inila perut idamanku~ heh.


+Perut jugak mnjadi sasaran tgn. haha+
Kami: jom diet same2 wahai maskot~ jom la, jom la~



+Paparazzi+
mengapakah?


+Senyum. senyum. control+
Saadiah menyembunyikan mknan di blkg. kantoi~



+Makan.makan. dn makan lg+


+minum.minum. dn minum pula+
men'try' Brands innershine yg bru~


+Safuan menjadi poyo sblom pulang~ hehe+



Kami kuar kejap2 je. Then balik. Byk lepak kt umah je. Dok berkumpul ramai2 kt umah. Konon2 je nk p zoo Saadiah nie. huhu. Sadis sunggoh. Tp takpe la. jalan2 window shopping je~

Ptg tu abah, mak, Sopian n Safuan pon balik Bentong. Time salam2 tu, tetibe lak emo. Termenangis plak. Diulang skali lagi, termenangis. ohho. ter. kenapa mesti ter? malu dowh~
CikNah ejek aku.. huhu. "Dah besar gedabak pon nangis lagi ke?" wawawa...
Sile control wahai airmata. control.control. hehe.

Esok tu p kuar lagi. tp kejap jugak. cr barang je.
Tak sempat nk amek picture atau ape. Dlam keta ade la. Picture as shown below. ~wah.skema.ayat cm wat esaimen lak.he~


+Ko apahal pndg aku cmtu Saadiah?+
tau la ko dengki jerawat aku byk dr ko kan?kankan?
hahahah~



Malam tu Makteh, CikJau, CikNah, n Saadiah htr p KLIA.

dan kini, aku berada di sini, di SARAWAK.
iye. di SARAWAK.
sile la sedar wahai Soffea~

huhu~




tolonglah bersemangat.
dtg lah wahai semangat.
jemputlah wahai semangat.
masuk dlm diri ini.
~hehe~




Salam~

Read more...

Tagged by Shaoran ^_^

>> Monday, June 22, 2009

Salam~

This is my 1st tag. Thanks aini sbb sudi tag Sofia~

check it out~





1. What is the most important thing in your life?
Of course la my family.


2. What is the last thing that you bought with your own money?
Shoes.


3. Where do you wish to get married?
Home sweet home~


4. How old do you think you will be permanently owned by your love?
Don't know.


5. Are you in love?
No. No. No. No. nonsense~


6. Where was the last restaurant you had dinner?
Warung je~ tp sedap. who cares? heh.


7. Name the latest book that you bought?
Mensyukuri Musibah by Imam Ibnu Qayyim al-Jauziyah


8. What is your full name?
Siti Soffiah binti Anuar.


9. Do you prefer your mother or father?
Both of them are my lovelove~


10. Name a person that you really wish to meet in real life for the first time.
My real future husband. ~boleh ka? hehe ~


11. Christina or Britney?
Yes.yes. Both of them are B.o.N.G.o.K.


12. Do you do your own laundry?
Of course beb. I'm at the hostel right now.


13. The most exciting place you want to go?
Disneyland~ Anybody want to sponsor me? :)


14. Hugs or kisses?
Up sket lg ade tak? hahahaha :D


16. 8 things I am passionate about
  • My familieseseses ~all the kaum kerabat~
  • My friends ~huhuhaha together gether~
  • Shopping. Shopping. ~shirts.shawls.shoes.blablalala~
  • Make up ~addicted to eyeliner. owh~
  • Motivation book ~make me cheer up~
  • Internet ~crazy.crazy~
  • Sleeping ~my 'food'. yezzaaa~
  • SnapSnap Pic (myself) ~addicted giler~

17. 8 things I say too often

  • Ya Allah~
  • Wei ...
  • ..... kankankan?
  • ...... eh?
  • ek eleh ko .....
  • Astaghfirullah al azim~
  • Ei tolong ah!~
  • Helloooooo~~
  • Blah ah~
  • .......... beb.
  • ske ati la~
  • giler ah~
alamak. terlebih suda~


18. 8 books I’ve read recently
  • La Tahzan. jadilah Wanita yg Paling Bahagia.
  • Mensyukuri Musibah.
  • Tuhanku Maha Best.
  • Selembut Bicara ~kisah2 Inspirasi Wanita~
_owh. byk lg belum hbs bace. Ye. Sile bace ye Soffea_



19. 8 songs I could listen to over and over again

* Aku lebih suke dgr nasyid actually. Tp cm poyo lak kalo senaraikan kat sini.
Kang korang muntah plak. kankankan?*


So, other songs are~
  • Don't Stay - LinkinPark.
  • Gives You Hell - All American Reject.
  • Bleeding Love - Leona Lewis.
  • Famous Last Words - My Chemical Romance
  • Disenchanted - My Chemical Romance
  • Apologize - Timbaland ft One Republic
~x ckup 8. sori~


20. People to tag :
Cousinku yg poyo : Saady


Salam~



Read more...

c.u.k.u.p~

>> Sunday, June 21, 2009

salam~

Org yg MELAMPAU itu sunggoh menyakitkan hati.




Keep in mind;

Everything have a limit. Don't be too much.
Bersederhanalah kamu dalam segala hal.



~akibat terlalu MELAMPAU mengambil gmbr~
hehe. ade kaitankah?



Enough is enough

Sekian, terima kasih~




waaaa..
mok balit sarawak suda~


Salam~


Read more...

Congrats bro~

>> Friday, June 19, 2009

Salam~

Suffian have been offered by UIA for Economic(hons) course.
Congrats bro~

hehe. Saadiah, tercapai jugak la project kite eh.
Sopian akan jadik 'agent' kite di UIA.

Aku dh pesan suh die baik2 ngan senior die, usha2 la mane2 yg patut. hehe =)
Sile la tunaikan hajat kakak eh Sopian. heh. gatai. dush2!~


Ya. derhaka kpd kakak~
sumpah jadik Ferrari bru tau. hehe



anyway, to Sopian:

Dok sane, blaja rajin2. Tahu kan yuran mahal? So, don't waste it.
Make mak&abah proud of u keyh.
Takmo sebok2 usha awek2. Kan dah ade awek. Kankan?
Usha senior2 lelaki takpe~ heh.

K bro, ignore all the nonsense things ya. So, semangat, semangat!!
Be da best among da best. Chayok2!~



** Sian Sapuan. Tdo sorg2 la kamu~ hehe =)**
_________________________________________________


~ sekadar hiasan yg menyakiti mata anda. kankan?~
sile jgn angguk~ he.


Cite lain;
Ptg nie pas asar nak p umah si Saadiah. Stay sane sblom balik Sarawak. Saje2 jalan2. Mak, abah, wan, cik pidah, sopian n sapuan ade skali. Tapi dorg dok sane smpai ptg sok je. Malam tu Saadiah yg htr p KLIA. huhu. sedih nie. Takmo balik. Nak dok umah lagi~ Nak dok ngan mak n abah lagi~ huhu. kelihatannye seperti sunggoh mengada bukan? hehe.






apsal 3 minggu tu skjp je eh?
huhu. org nak cuti lagi~

Salam~


Read more...

Am i?~

>> Thursday, June 18, 2009

Salam~


A few days ago, my friend texted me;

"u r just da same, fia"

bukan secare tibe2. Of course because of some reason. that's why he claimed that sentence~
aku pon terpikir la jugak. am i still da same? rase cm aku dh byk berubah je. same ke aku macam yg die kenal 3 tahun yg lalu? ntah la. it is his opinion. lgpon kiteorg jarang je contact. cuma kalo time cuti, ade la gak contact. tapi, still, he said that i'm still da same. " U same je fia, even kite bercakap 2 tahun sekali pon~". See. Betapa yakinnye die ngan pendapat die terhdap aku.


huh. am i still da same? People have no right to judge anybody. But they have a right to talk something. Their opinion maybe~ Mungkin itu pndgn n pendapat die. Terpulang~

Cuma ayat tu melekat smpai skrg. N buat aku terpk2.


Ntah la. org slalu judge aku mcm2, mcm nie la, mcm tu la. Ceh. nampak je baik. konon je cm innocent je kan? tapi?? pergh~ gile la. Aku dah lali ngan ayat2 tu. Dulu mmg cam bengang kan. Tapi aku kene terima hakikat. ini diri aku. N kenapa perlu aku berubah menjadi seperti apa yg diorang inginkan? Pleasee... i'm not hypocrete okeyh. Tak perlu la aku nak berpura2 lemah lembut, berlagak ayu, padahal aku bukan cmtu. Sampai bile kite nak jadik plastic kan? Lame2 penat sndiri. Ouh. Ini sekadar intro~

Yup. aku mmg tak selembut mane. n satu yg perlu korang ta
hu, i'm a straight forward person. Kalo tak puas ati, ckp depan2. cmtu la~ mungkin bahasa aku kasar bg sesetengah org, mungkin cara aku ganas bg sesetengah org. tp salahkah aku menjadi diri sendiri? Salahkah? People always judge me eventhough they didn't know well about me. sekadar msg2 kat myspace, msg2 kat frenster, dh boleh nak judge2. " Skrg sy tau la awk pompuan yg mcm mane, Sofia. Dulu awk yg ckp bla bla bla.... ". Hello. Sblom judge, sile bertanye dulu ape yg musykil. Sile la kaji balik sume kate2 aku. Aku tak ckp aku slalu betul. Tapi aku ingat ape yg penah aku ckp. N aku ingat ape yg org cakap kat aku. Aku tak putar belit. Mungkin org yg suke putar belit yg belit2kan keadaan menjadi bertambah belit. huh. Buang mase kan layan org cmnie? Salah aku jugak sbb terlalu amek pot. Konon mcm nak cari keadilan utk diri sendiri la. Nak perbetulkan keadaan. Nak memperjelaskan ape yg kabur. nak memulihkan maruah sndiri. Nak membela diri sendiri. Yelah, dh kene tuduh bukan2, sape tak mengamuk beb? Tapi at last, sumenye bertambah buruk. hu. Salah faham itu sunggoh membahayakan. Sungguh-sungguh~

Dulu ade org penah ckp; "awk silap sofia.. kalo takde org nak judge diri kite, mcm mane kite nak tau ape yg baik n buruk kat diri kite?. Sume org ade hak utk judge org la
in." hah?? ok, ok. tu mgkin pendapat die. biarkan~ tapi masalahnye, die tak kenal aku pon. Just msg2 tak puas ati je pon. I'm just be honest, telling the truth. Maybe my words were straight forward. huhu. Btw, Ade hak kah dia? Korang judge la sndiri. Malas nak ungkit cite lame.

Dan, kini. Aku dikatakan still mcm dulu. Yg digambarkan sbg seorg yg kuat merajuk, sensitif, suke tuduh bukan2, suke pk bukan2, suke cari pasal. pergh~ pendek kata yg buruk2 la sume bg kat aku. senang cite kan? heh. Aku tak kate aku takleh terima pendapat die. Mungkin betul aku tak pernah berubah. Mungkin betul aku nie same je buruk2 cm dulu. Tapi, aku kene amek kire gak siapa dia dlm idup aku. I mean, lame mane die kenal aku. Does he always with me? Bercakap pun jarang. Berjumpa apatah lagi? Huhu. Slps ini, mgkin aku akan dikatakan begini pula, n lagi; " U mmg fia, memang u je la yg betul".
It's not like that actually. Biarla. Tak perlu la nak jelaskan di sini. Asal aku tahu diri aku cukup~.

huh. Ntah la. susah nak puaskan ati sume pihak. Kadang2 kite cuba nak jaga hati org. Jaga sebaik mungkin. Tapi ade ke org pk pasal hati kite? Aku bukan lah berhati malaikat yg membiarkan ape saje yg org cakap n lakukan kat aku. Selagi aku betul, selagi aku di pihak yg benar, aku akan tegakkan hak aku. Salahkah? Terlalu banyak dugaan sebegini dalam hidup aku. Terkadang memang seakan berputus asa. Sick and tired of all these. tapi, aku harus ingat. Ujian ini dr Allah. Ujian ini yg akan mematangkan aku. Allah sayang aku. sebab tu la Dia sentiasa membiarkan aku melalui ujian sperti ini. Agar suatu hari nanti aku akan menjadi kebal, n dapat menjadi diri aku yg sebenar-benarnya. Agar aku mengerti bahawa semua ini adalah tanda kasih sayangNya~

N now... Aku sentiasa berusaha untuk berubah. Mugkin dari segi menjaga tutur kata. N yg paling penting, belajar untuk menjadi lebih penyabar. Dengan sabar, segalanya akan terkawal. dan lagi, aku tidak mahu lagi melayan ape2 hal yg membuang masa n tidak berbaloi ape2 pon. Setakat nak puaskan ati, tapi last2 kite gak sakit hati kan~ Biarlah ape org nak kate kat aku, biarlah org nak cakap itu n ini, just let it be~ Tak perlu lah aku sebok2 nak perbetulkan keadaan lagi. Diam tak bererti kala
h bukan? Allah sentiase bersame aku, insyaAllah. Dan hanya kepada Dia tempat aku mengadu kerana ketenangan itu ada padaNya. Ketenangan itu milikNya~ Dan, hopefully i will be so strong to face all of these obstacles. InsyaAllah. amin, amin, amin...


Friends and readers, thanks for spending ur time to read this entry. It's quite annoying maybe but i just want to express what i feel. Aku tak suke actually memburukkan org. Nak2 kat public cmnie. Lg pula, korg tak tahu pon apa sebenarnya yg betul2 berlaku. Kan? So, takmo korang judge yg bukan2. Aku pon tak perlu la mengarang setebal novel untuk menceritakan yg aku nie tak bersalah or what so eva. Yg penting, aku blaja dr pengalaman. As i said before, experience is the best teacher in our life. Sejarah idup itu yg akan membentuk kita menjadi diri kite yg sekarang ini. Be a better person, of course~ huh.

Everybody have their own stories. Everybody have their own path. Just live ur life to the fullest. Just
be urself, no more, no less~ Tapi kite perlu sentiasa muhasabah diri, sentiasa berusaha untuk berubah menjadi yg lebih baik.Bukan untuk memuaskan hati semua org, tetapi untuk kebaikan kite sendiri. InsyaAllah~




"Banyak yg saya dah belajar.
Banyak jugak yg saya tgh belajar skrg.
Saya cuba buat perlahan2.
Yg saya mahu dalam hidup saya cuma satu je;
Berubah menjadi lebih baik dan lebih terarah.
Saya mahu yakin pada sebuah
'KEYAKINAN'"





Maaf kepada sesiapa yg terasa hati. mungkin.
Sekadar ingin berkongsi~

Salam~



Read more...

HateHate.huh.

>> Wednesday, June 17, 2009

Salam~

I love my cousin's shoutout at frenster. She posted;

"Boys have one thing in common- they are all liars"


nah~
i'm totally agree with her.

Do we look like 'cruel' for judging all mans as liar?

I think "NO!!~"


but if all of u have ur own thought and opinion, just go ahead.

Yup. Not ALL of them are liars, but mostly are LIARS.
huh~
Maybe we had learnt from our experience, and of course from our mistake for trusting them.
Even though we didn't put a 100% trust, but still, we are the fool for giving them a trust.

Anyway, just take this as a lesson.

~Be careful with a man~

Don't be blind by the nonsense feeling towards him, which we call as L.O.V.E. ~huh. nonsense!~
Cinta la sgt kan. kunun~


*emo*emo*emo*

I HATE LIAR. seriously. sungguh~






Thanks to him for doing this to me.


Thanks to him for making me heartless.




Maybe someday I'll learn how to trust again~





*sedikit emo. salahkah? blog aku kan
? suke ati la~*
-sile la menyampah
beramai2-
+ ade aku kesah? +



salam~



Read more...

:: Thinking of~ ::

>> Tuesday, June 16, 2009

salam~

tetibe teringat arwah Tok.

:: Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya ::

amin, amin, amin..



al-fatihah~


Read more...

Finally~



Salam~

Finally. huh.

dpt gak makan laksa penang setelah lame mengidam since pas exam aritu lg~
ntah la apsal time tu teringin giler mkn laksa walopun aku tau mmg takde laksa Penang yg sedap kt sarawak tu. Lainla kalo laksa sarawak kan. mmg dh tempat die~


So, time nak bukak pose aritu ajak ar dorg2 nie makan laksa kat Simply Sedap. tapi kan..
dorang ckp dekat sgt.
"Alang2 kite kuar, jom la makan kat Kuching trus",
kata si Izzati.
Takpe la kan. Tak kesah la. On da way balik nti aku tapau la laksa tu.
Tapi, pas makan pizza tu, dh tak larat nk sumbat laksa lagi.
Last2 aku ckp, takpe la. dh nak balik cuti. Makan laksa yg mak masak lagi sedap. Serious~


Finally..
arini aku pon makan la laksa. Sampai brape pinggan ntah. Banyak kali dh aku tambah.
~should i say that it is like 'melantak'?~ hehe.
Lantak la kan. bukan salu pon mkn Laksa Penang yg mak masak.
Balik pon jarang. huhu.
Pasni nak makan lagi. yg keberapa kali ntah. ~mane leh bgtau.malu la~ hehe =)


Jom,jom....
makan Laksa Penang..
nyum,nyum..

~Huh. rosak DIET aku~

~ yg itam2 tu adelah daun kesum n bunga kantan. aku suke~
Sedapkan? ~Sila lap air liur yg meleleh tu :) ~ hehe




Saaaaaaaaaaaayang Mak~


Hu...
Takmo balik~
Nak cuti lagi~
tolong.tolong.

Salam~


Read more...

Cerita.Ceritu.Ceriti~ 2

>> Monday, June 15, 2009


Salam~

And the story continues.....


hm, ari ahad, 07.06.09, tu, kiteorg pon bertolak la dr Kelantan balik ke Raub pas Subuh tu.


smpai Raub dlm jam 11 lebih la cmtu. Jenazah tak smpai lg dr Kuantan.

Sedih. Sayu menyelubungi suasana. Hari juga mendung seakan merasai kesayuan hati kami sekeluarga.

Then, jenazah smpai. aku kucup dahi Tok. wah. kali nie mmg tak tahan. selame nie control2 airmata. tapi last2, aku nangis jugak. saat nie pon. nangis lagi. terase sgt kehilangan tok..
~hu. takleh nak cite byk2 pasal arwah Tok. nanti aku ngis lagi. It's not the right time yet~


Apepun,
Alhamdulillah kerana semuanya berjalan lancar.
Alhamdulillah kerana semuanya dipermudahkan Allah.
Alhamdulillah~



Semoga rohnya ditempatkan di kalangan para Solihin dan dicucuri rahmat Allah swt~

Amin, amin, amin...

~al-fatihah~




Janji Allah itu P.A.S.T.I.
Insaflah wahai diri~



Aku dok kmpung smpai ari selasa. Ade tahlil 3 malam. Penat. Tapi seronok sbb same2 wat keje. lgpon jarang dpt peluang bkumpul ramai2 cmnie. jumpe cousin2. borak2 psl life. camne kat U, cmne jadik nurse? cmne kat kolej? cmne kat srwk? ~aku le tu. nk jugak mention.heh~. cmne prctical kt skolah? cmne2 la... hehe. Apepun, dlm seronok2 tu, pemergian arwah Tok tetap dirasai.


Then, aku balik Bentong Selasa malam tu, ngan abah. Mak still kat kg. Ntah la apsal aku tetibe nak balik. Padahal ramai yg akan balik ari Rabu tu.


Maybe sbb saadiah dh balik KL kot. KakLong pon. Lgpon, dh lame tak on9 kot. wah. alasan takleh blah.
~sile tarik muka~

Pastu dok umah pon bosan je. Aku pon tumpang la si Saadiah balik kg balik ari khamis tu. Hehe. Ngegeh betul kan? hehe~

Then, smlm bru balik sini balik. Wan n cik Pidah dok skali ngan kiteorang. Sian kat Wan. Asyik ingat arwah Tok je. Huhu.


So, skrg, waktu ini, tika n saat ini, aku dok mengupdate blog. depan TV smbil teman Wan tgk TV. Die nmpak bosan je. Kesian die. huhu.

Takpe la. selagi aku cuti n still kat umah nie, aku tolong2 la mak kat umah nie. Sian jugak tgk mak. Penat. huhu.



Rase takmo balik sarawak. Malas sgt rase.

Nak2 bile pk time nak prctical nanti. huhu.
laaaaaaaaaaaagi la malas2, malas2.
Nak cuti lagi... huhu~



salam~



Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sila lah :)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP